17 Ιουν 2011

Χαμός στα δημοτικά κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου

Η μάχη του... καντηλιού
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα δημοτικά κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη, όπου οι καντηλανάφτες έρχονται καθημερινά σε ....
αντιπαράθεση με υπαλλήλους του δήμου.
Ιδρύθηκε Σύλλογος Συγγενών και Φίλων των Ενταφιασμένων.
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα δημοτικά κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη, όπου οι καντηναλάφτες έρχονται καθημερινά σε αντιπαράθεση με υπαλλήλους του δήμου για το άναμμα των καντηλιών.
Σε αυτό το τοπίο, ιδρύθηκε ο Σύλλογος Συγγενών και Φίλων των Ενταφιασμένων στα Κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης και στην εύρυθμη λειτουργία των νεκροταφείων.
Το καταστατικό του συλλόγου έχει εγκριθεί από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και αναμένεται η έκδοση ΑΦΜ, για τεθεί και τυπικά σε λειτουργία. “Σαν πρώτο στόχο έχουμε την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων, για να πάψουν κάποιες παρατυπίες που παρατηρούνται στη φροντίδα των τάφων. Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει δεσμευτεί για την αλλαγή αυτή και θέλουμε να ληφθούν υπόψη και οι δικές μας παρατηρήσεις στη σύνταξη των διατάξεων”, αναφέρει στη “Μ” ο Μαρίνος Σαρηγιαννίδης, εκπρόσωπος και ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου συλλόγου, που ενέγραψε ήδη περί τα 200 μέλη. Μέλη του συλλόγου περιγράφουν ως “μπάχαλο” την κατάσταση στα κοιμητήρια, καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ συχνές οι κλοπές, οστά παραμένουν μέσα σε σάκους, έκθετα στον δρόμο για ημέρες, ενώ συχνά η πρόσβαση στους τάφους εμποδίζεται από κομμένα κλαδιά δέντρων.
Ένα από τα ζητήματα που προτάσσει ο σύλλογος είναι η ανάληψη ευθύνης για την περιποίηση των τάφων. Στα δημοτικά κοιμητήρια Θέρμης και Μαλακοπής επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς στο άναμμα των καντηλιών, το οποίο έχουν αναλάβει, ως επί το πλείστον, φτωχές γυναίκες. Οι συγγενείς των νεκρών που επιθυμούν να υπάρχει καθημερινά ένα αναμμένο κερί στον τάφο του δικού τους ανθρώπου απευθύνονται σε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες λαμβάνουν περίπου είκοσι ευρώ για την καθημερινή φροντίδα του τάφου. Οι περισσότερες καντηλούδες, όπως είναι γνωστό, συγκεντρώνουν εισόδημα της τάξης των 600 με 1.000 ευρώ, από το οποίο αφαιρούνται τα έξοδα για την αγορά λαδιού, κεριών και φυτιλιών, που υπολογίζονται σε 300 ευρώ.

Τέλος αφής κανδηλίων
Οι καντηλούδες όλα τα προηγούμενα χρόνια απασχολούνταν με την ανοχή του δήμου, αλλά από πέρσι, από την προηγούμενη δημοτική διοίκηση, τέθηκε σε εφαρμογή τροποποιημένος κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων που προέβλεπε ετήσιο τέλος άδειας εισόδου για αφή κανδηλιών, ελαίου και περιποίησης ταφών, ύψους 500 ευρώ. Οι περισσότερες από τις παλιές καντηλούδες αντέδρασαν και αρνήθηκαν να πληρώσουν. Μετά από συμφωνία για την καταβολή τριών δόσεων, πλήρωσαν την πρώτη δόση, στη συνέχεια όμως σταμάτησαν να καταβάλλουν το τέλος. Στον χώρο εισήλθαν νέα άτομα που πλήρωσαν τα 500 ευρώ και απέκτησαν το δικαίωμα της περιποίησης των τάφων. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των καντηλαναφτών στα κοιμητήρια. Είκοσι άτομα πλήρωσαν το τέλος, ενώ εξήντα είτε δεν έχουν πληρώσει είτε έχουν δώσει μία δόση.
Έτσι, όπως καταγγέλλεται από καντηλούδες, άρχισε ένα κυνηγητό από εποχιακές εργάτριες που απασχολούνται στα κοιμητήρια για την είσπραξη των τελών. “Οι κυρίες, κατ’ εντολήν της διευθύντριας, χρησιμοποιούνται παρανόμως, με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, για να ζητούν στοιχεία από δημότες, να μας απειλούν ότι θα μας πετάξουν έξω αν δεν πληρώσουμε και να ασκούν ψυχολογική βία, καθώς και να καλούν την αστυνομία”, περιγράφει στη “Μ” μία καντηλανάφτης.
Η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων, που εκτιμάται ότι θα εξαλείψει τις παρατυπίες, ζητήθηκε, εκτός των άλλων και από τον επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη” Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ενώ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν αλλαγές. Ο κ. Μηταφίδης εξέφρασε στη “Μ” την άποψη ότι θα πρέπει να διοριστούν και ψυχολόγοι στα κοιμητήρια για την παρηγορία των συγγενών και ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ταφή των μη ορθοδόξων δημοτών.


Αντιδήμαρχος: Τροποποίηση κανονισμού

“Εντός του μήνα θα καταθέσουμε προτάσεις για αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από συζητήσεις. Προσωπικά, έχω επισκεφτεί δημοτικά κοιμητήρια ανά την Ελλάδα, για να έχουμε υποδείγματα”, δηλώνει στη “Μ” ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας. “Δυστυχώς, το ζήτημα της περιποίησης των τάφων, αν και προβλεπόταν από τον προηγούμενο κανονισμό, δεν λειτούργησε σωστά. Το εξετάζουμε, όπως μελετούμε και τους τρόπους φύλαξης των κοιμητηρίων”, προσθέτει ο κ. Ζέρβας.
απο την ΜακεδονίαShare
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΠΡΟΣΟΧΗ !!

Το olathessaloniki.com δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ή στις σελίδες του στα social media. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site