Τα ίδια-όπως κάθε χρόνο-ρεζιλίκια στην Χαλκιδική, εν μέσω τουριστικής περιόδου

«Γυμνή» η Αστυνομία στην Χαλκιδική – Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και περιπολικά
Στην αυτοθυσία και το φιλότιμο του ένστολου προσωπικού που στελεχώνει τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής στηρίζεται ουσιαστικά η ασφάλεια των κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών του καλοκαιριού.

Η οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με τις περικοπές των κρατικών δαπανών έχει επηρεάσει καθοριστικά τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια εποχή που η εγκληματικότητα βρίσκεται στο «κόκκινο».
Αποχωρήσεις και όχι προσλήψεις
Την προηγούμενη διετία οι μαζικές αποχωρήσεις αστυνομικών λόγω συνταξιοδότησης αποδυνάμωσε σημαντικά τις υπηρεσίες αστυνόμευσης και στην Χαλκιδική αυτή τη στιγμή εντοπίζονται περί τις 30 κενές οργανικές θέσεις. «Σε όλα τα αστυνομικά τμήματα του νομού υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό. Από τη Σιθωνία μέχρι την Κασσάνδρα και τη Νέα Καλλικράτεια που είναι τουριστικές περιοχές και το καλοκαίρι ο πληθυσμός εκτινάσσεται στα ύψη. Ο ίδιος αριθμός συναδέλφων που υπηρετεί και τους υπόλοιπους μήνες με τους μόνιμους κατοίκους καλείται να διαχειριστεί τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου», δήλωσε στοhalkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Αγγελίδης.

15 δόκιμοι και 16 αποσπάσεις
Κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής θα ενισχυθεί με 15 δόκιμους αστυφύλακες, οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν μετά τις 20 Ιουνίου για το χρονικό διάστημα έως τις 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα, στο πλαίσιο των έκτακτων αποσπάσεων 16 αστυνομικοί έχουν ενισχύσει τις υπηρεσίες του νομού, οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Ασκούμε συνεχείς πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να επιτύχουμε όσο το δυνατόν επαρκή στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

Ανάλογες είναι και οι ενέργειες του Διευθυντή Αστυνομίας, ταξίαρχου Θεολόγη Τζουμαϊλή, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο halkidikifocus.gr είχε γνωστοποιήσει ότι «μετά από συνεχείς προσπάθειες της Υπηρεσίας μας και με τη βοήθεια των θεσμικών φορέων και οργάνων της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας εκδόθηκε συμπληρωματική διαταγή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω ενίσχυσή μας με απόσπαση αστυνομικών».

«Λείπει» αλλού προσωπικό
Την ώρα που με δυσκολία αντιμετωπίζονται τα διάφορα περιστατικά και υποθέσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ., περισσότεροι από 20 αστυνομικοί που ανήκουν οργανικά στην Χαλκιδική έχουν αποσπαστεί σε άλλους νομούς. «Αυτή τη στιγμή δύο συνάδελφοι υπηρετούν στη Λέρο, ένας στη Λέσβο και 18 σε άλλες περιοχές της χώρας», γνωστοποίησε ο κ. Αγγελίδης. Η «αιμορραγία» αυτή επιδεινώνεται όταν κατά καιρούς εκδίδονται διαταγές για ενίσχυση υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης ή ακριτικών περιοχών με μετακίνηση προσωπικού από την Χαλκιδική.

Σαράβαλα περιπολικά
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες ανανέωσης του «γηρασμένου» στόλου των περιπολικών, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής ενισχύθηκε την τελευταία διετία με 6 καινούργια οχήματα μέσω ΕΣΠΑ που διατέθηκαν κυρίως στα τμήματα Τροχαίας. «Επειδή τα παλιά περιπολικά έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα και τα νέα οχήματα μέσα σε λίγους μήνες έχουν συμπληρώσει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα», εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών. «Η καταπόνηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων είναι μεγάλη λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του νομού σε συνδυασμό με την πληθώρα των περιστατικών», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά περιπολικά έχουν παρουσιάσει βλάβες στο σύστημα διεύθυνσης και τροχοπέδησης ενώ κατά καιρούς η συντήρηση είναι ελλιπής επειδή καθυστερεί η εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων. «Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν ζητήματα με την αλλαγή των ελαστικών ακόμη και σε οχήματα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Με ένα συμβατικό η Ασφάλεια Πολυγύρου
Μια από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου, που έχει επιφέρει καίρια «χτυπήματα» στην εγκληματικότητα, με δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό της, φέροντας εις πέρας πολλές υποθέσεις, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων διαθέτει μόνο ένα συμβατικό όχημα. «Πρόκειται για τη μοναδική υπηρεσία που διαθέτει ο νομός στο συγκεκριμένο τομέα. Συμβατικά αυτοκίνητα υπάρχουν στα Αστυνομικά Τμήματα, ωστόσο δεν είναι αξιόμαχα»,υπογράμμισε ο κ. Αγγελίδης. Από την άλλη πλευρά, η Ασφάλεια δεν μπορεί να χρησιμοποιεί περιπολικά αφού λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων της δεν πρέπει να δίνει στόχο κατά τη διενέργεια μιας παρακολούθησης κλπ.

Χρονοβόρες διαδικασίες
Εξαιτίας περιστολής των δαπανών, οι δυνατότητες προμήθειας νέων υπηρεσιακών οχημάτων είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Ανάμεσα στις λύσεις είναι και η χρήση αυτοκινήτων που έχουν κατασχεθεί, ωστόσο οι διαδικασίες απαιτούν πολύ χρόνο. «Υποβάλλοντας ένα αίτημα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για τη σχετική έγκριση. Παράλληλα, ένα μεταχειρισμένο όχημα θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το Αρχηγείο. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο δεκαετίας δεν γίνεται απόδεκτό», εξήγησε ο κ. Αγγελίδης.

«Αγοράζουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα»
Τα ατομικά μέσα προστασίας που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, φακούς, εξοπλισμός διμοιρίας κ.ά. δεν καλύπτονται οικονομικά από την υπηρεσία με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη. «Με εξαίρεση ορισμένα κράνη για τις διμοιρίες υπάρχει αδυναμία προμήθειας των υπόλοιπων μέσων. Έτσι, πολλοί συνάδελφοι και όσοι βρίσκονται σε περισσότερο μάχιμες υπηρεσίες υποχρεώνονται να αγοράσουν με δικά τους έξοδα ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά οπλισμού με το ίδιο ή υψηλότερο κόστος ή φυσιγγίων για τις ανάγκες εκπαίδευσης, όπως είναι η σκοποβολή»,αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι στην Χαλκιδική πραγματοποιούνται συχνά εκπαιδευτικές δράσεις για το ένστολο προσωπικό. Επιπλέον, τα προβλήματα των προηγούμενων ετών αναφορικά με την προμήθεια καυσίμων έχουν εκλείψει και τα οχήματα εφοδιάζονται απρόσκοπτα.

Εγκληματικότητα
Σε ό,τι αφορά την έξαρσης της εγκληματικότητας ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής υποστήριξε πως όταν σε έναν νομό αναπτύσσονται οικονομικές δραστηριότητες και παρατηρείται μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ανάλογη είναι και η παραβατικότητα. «Για την αποτελεσματική πάταξη των κλοπών και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων απαιτείται ενίσχυση με προσωπικό, ώστε να οργανωθούν εξορμήσεις και άλλες επιχειρησιακές δράσεις», σχολίασε. Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια «πάγωσε» η εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών, με εξαίρεση το περσινό έτος. «Δυστυχώς, στις παραγωγικές σχολές της ΕΛ.ΑΣ. οι θέσεις έχουν περιοριστεί δραστικά. Ενώ στο παρελθόν ο αριθμός των εισακτέων ξεπερνούσε τα χίλια άτομα, πλέον με δυσκολία ‘μπαίνουν’ 250 άτομα»,επισήμανε.
skaythess.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη