Τι άλλο θα σκεφτούν οι Θεσσαλονικείς για να μην πληρωνουν εισιτηριο στον ΟΑΣΘ...

Στα παραποιημένα εισιτήρια καταφεύγουν πλέον αρκετοί από τους παραβάτες που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Οι εντατικοί έλεγχοι που γίνονται το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι το φαινόμενο κερδίζει πλέον έδαφος με γεωμετρική πρόοδο.

Παλαιότερα το πρόβλημα αφορούσε την ύπαρξη πλαστών εισιτηρίων, ενώ σήμερα οι επίδοξοι παραβάτες έχουν περάσει στη νέα μορφή απάτης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), τα περιστατικά με παραποιημένα εισιτήρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% έως 12% κατά το τελευταίο τρίμηνο, με συνέπεια να αποτελούν μεγάλο και καθημερινό «πονοκέφαλο» για τους ιθύνοντες του Οργανισμού και ειδικά για τους ελεγκτές.

Η διαδικασία της παραποίησης φαίνεται πως είναι απλή. Οι παραβάτες συλλέγουν εισιτήρια που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και με διαλυτικά υγρά ευρείας χρήσης αφαιρούν το μελάνι από το ακυρωτικό μηχάνημα και τα χρησιμοποιούν ξανά και ξανά. «Δεν πρόκειται ακριβώς για πλαστά εισιτήρια αλλά για παραποιημένα και μάλιστα με πολύ πρόχειρο τρόπο. Συνήθως βουτούν το πλαίσιο σε χλωρίνη ή ασετόν και τα επαναχρησιμοποιούν σαν να μην έγινε τίποτα» δήλωσε στη «Θ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) Χρήστος Στεφανίδης.

Όταν λοιπόν πιαστούν επ’ αυτοφώρω με τέτοιου είδους εισιτήριο, οι δικαιολογίες που επικαλούνται είναι οι αναμενόμενες: «Δεν γνώριζα, δεν το κατάλαβα ότι είναι παραποιημένο, δεν είναι δικό μου…», εμφανίζονται να απαντούν στους ελεγκτές. Αυτό όμως που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εύρυθμη λειτουργία του λεωφορείου είναι η αντίσταση που προβάλλουν ενάντια στους ελεγκτές. «Αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους ή να εξηγήσουν την προέλευση του εισιτηρίου, φωνάζουν, προσπαθούν να ξεφύγουν, προκαλώντας ένταση μέσα στο λεωφορείο» συμπλήρωσε ο κ. Στεφανίδης.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή μιας 67χρονης ομογενούς την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα έδειξε σε ελεγκτή του ΟΑΣΘ το επικυρωμένο της εισιτήριο το οποίο όμως, όπως αποδείχθηκε, είχε παραποιηθεί. Μάλιστα, στην κατοχή της βρέθηκαν ακόμη εφτά εισιτήρια, τα οποία είχαν υποστεί παρόμοια παραποίηση. Το εισιτήριο θα σταλθεί για χημικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί με ποια μέθοδο ακριβώς έγινε η παραποίηση. Πριν από 20 ημέρες ακόμη μια γυναίκα από τη Γεωργία πιάστηκε να χρησιμοποιεί παραποιημένο εισιτήριο, ενώ στην τσάντα της βρέθηκαν ακόμη τρία παρόμοια.

Πώς αντιμετωπίζουν το φαινόμενο
Πρόσφατα ο ΟΑΣΘ προχώρησε στην πρόσληψη ιδιωτών ελεγκτών, οι οποίοι εργάζονται παράλληλα με τους μόνιμους ελεγκτές του Οργανισμού. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πιλοτικά, αλλά τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. «Το μέτρο των ιδιωτών ελεγκτών έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και την πρόληψη του φαινομένου. Αυτό φαίνεται ήδη από τώρα, που έχουμε ξεκινήσει να αποδίδουμε τα πρόστιμα στην εφορία» πρόσθεσε ο κ. Στεφανίδης.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται πρακτικά για κατασταλτικό και όχι για προληπτικό μέτρο, το οποίο αφορά σχεδόν αποκλειστικά την καρδιά της Θεσσαλονίκης. Οι ελεγκτές μετακινούνται κυρίως στις κεντρικές γραμμές όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό του επιβατικού κοινού, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι στις περιαστικές γραμμές να είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι. Όσον αφορά τους ίδιους τους οδηγούς των λεωφορείων, αυτοί δεν έχουν δικαιοδοσία να ασκήσουν έλεγχο στους επιβάτες ακόμη και αν διαπιστώσουν ότι κάποιος χρησιμοποιεί πλαστό εισιτήριο ή ακόμη κι αν δεν κόβει εισιτήριο γενικά.

Ο ΟΑΣΘ καταγγέλλει επίσης ότι ορισμένες φορές στο «παιχνίδι» μπαίνουν και διάφοροι πωλητές σε περίπτερα και μικρά πρατήρια. Δεδομένου όμως ότι δεν είναι δυνατό να ελέγχονται όλοι οι προμηθευτές εισιτηρίων στην πόλη, την ευθύνη να διαπιστώνουν εάν αγοράζουν παραποιημένα εισιτήρια αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι επιβάτες. Σε κάθε συναλλαγή, επομένως, που πραγματοποιείται εκτός των εκδοτηρίων του ΟΑΣΘ, οι επιβάτες οφείλουν να ελέγχουν ταυτόχρονα και τη γνησιότητά τους. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι προμηθεύτηκαν παραποιημένα εισιτήρια, οφείλουν να το καταγγείλουν άμεσα στον Οργανισμό, ο οποίος κατόπιν αναλαμβάνει να επιβεβαιώσει το περιστατικό και να προβεί στις νόμιμες διαδικασίες εναντίον του πωλητή. Εάν ωστόσο δεν το αντιληφθούν εξαρχής και χρησιμοποιήσουν κανονικά το εισιτήριο, κατά τον έλεγχο επάνω στο λεωφορείο θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και να ενημερώσουν τον ελεγκτή. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως το πρόστιμο δεν διαγράφεται προτού εξακριβωθεί η αλήθεια των λεγομένων του επιβάτη.

Τέλος, ο ΟΑΣΘ πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικές διαλέξεις που απευθύνονται σε οδηγούς και ελεγκτές σχετικά με το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Βέβαια, και πάλι οι οδηγίες αυτές αφορούν συνήθως τις πολυσύχναστες γραμμές όπου, όπως είναι αναμενόμενο, εντοπίζονται και οι περισσότερες παραβάσεις. Προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια ενημερωτική δράση για το επιβατικό κοινό της πόλης.

Έρχεται τον Σεπτέμβριο το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Ο κ. Στεφανίδης δήλωσε στη «Θ» ότι τον Σεπτέμβριο ο ΟΑΣΘ σκοπεύει να εισαγάγει το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το εισιτήριο αυτό θα είναι ουσιαστικά μια ηλεκτρονική κάρτα, την οποία ο επιβάτης θα φορτίζει με το χρηματικό ποσό που επιθυμεί και σε κάθε ακύρωση θα αφαιρείται το προβλεπόμενο ποσό από το διαθέσιμο υπόλοιπο. Η νέα αυτή μορφή εισιτηρίου θα λειτουργεί πιλοτικά, παράλληλα με το ισχύον εισιτήριο, ενώ η τιμολογιακή πολιτική των κομίστρων δεν πρόκειται να αλλάξει. Παράλληλα, θα σχεδιαστούν ενημερωτικές δράσεις έτσι ώστε οι πολίτες να εξοικειωθούν με το νέο εισιτήριο, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν κυρώσεις, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη έναν χρόνο πριν, ξεκινώντας από την επαρχία του Λαγκαδά. Ωστόσο, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης του Οργανισμού από το δημόσιο δεν κατέστη δυνατό να τεθεί έως τώρα σε εφαρμογή, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΘ, που έχουν εξαγγείλει εδώ και καιρό το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πάντως, από 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΟΑΣΘ είναι υποχρεωμένος να έχει προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του νέου αυτού εγχειρήματος.

Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Ελλαδα Εξοδος Επιχειρησεις Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Ο Γάιδαρος Οικονομία Περιεργα πολιτική Σαν σήμερα Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση φωτο (blog) Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Τι άλλο θα σκεφτούν οι Θεσσαλονικείς για να μην πληρωνουν εισιτηριο στον ΟΑΣΘ...
Τι άλλο θα σκεφτούν οι Θεσσαλονικείς για να μην πληρωνουν εισιτηριο στον ΟΑΣΘ...
https://4.bp.blogspot.com/-x4eE3-FyIPU/V409WoJIdGI/AAAAAAAACvg/BsAsrK0aF1cUq9yNcRbfahhhEn2I97SqACLcB/s320/%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B1%25CF%2583%25CF%2583.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-x4eE3-FyIPU/V409WoJIdGI/AAAAAAAACvg/BsAsrK0aF1cUq9yNcRbfahhhEn2I97SqACLcB/s72-c/%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B1%25CF%2583%25CF%2583.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
http://www.olathessaloniki.com/2016/07/blog-post_418.html
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/2016/07/blog-post_418.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy