Αυτό είναι το άγαλμα που δώρισε ο Ιβάν Σαββίδης, στην πόλη της Θεσσαλονίκης !!!

Ένα άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας, συζύγου του βασιλιά Γεώργιου του Α', θα στηθεί τις επόμενες μέρες στην πόλη μας επί της ομώνυμης οδού. Πρόκειται για μια δωρεά της Πανρωσικής Στρατιωτικής-Ιστορικής Ένωσης και τη χρηματοδότηση έχει αναλάβει το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη». 
Η δημιουργία του αγάλματος γίνεται με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για το έτος Ελλάδας - Ρωσίας που έχει ανακηρυχθεί το 2016. Και τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη στο πλαίσιο της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία.

Προηγουμένως όμως το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου και ώρα 16.00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο (αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου). Συγκεκριμένα θα συζητηθεί «η έγκριση χωροθέτησης μνημείου Βασιλίσσης Όλγας Κωνσταντίνοβνα σε κοινόχρηστο χώρο επί της οδού Βασ. Όλγας 20 και συγκρότηση Επιτροπής Κρίσης και Παραλαβής του μνημείου».
Η αποδοχή της δωρεάς του αγάλματος εγκρίθηκε με τη σχετική Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και για την ολοκλήρωσή της θα συνυπογραφεί Σύμφωνο μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του δωρητή.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρότεινε το παραπάνω σημείο ως χώρο υποδοχής. Όπως επισημαίνεται σε σχετική εισήγηση το σημείο αυτό «αποτελεί διεύρυνση του πεζοδρομίου στο μέγεθος μικρής πλατείας στην οποία σήμερα βρίσκονται παγκάκια και ψηλά δένδρα».

Και επειδή ο χώρος συνορεύει με το διατηρητέο μνημείο του πρώην Ιταλικού Προξενείου έχει ζητηθεί και η άποψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας. Να αναφέρουμε ότι για την παραλαβή του μνημείου απαιτείται η σύσταση Επιτροπής Κρίσης και Παραλαβής Καλλιτεχνικού Έργου, στην οποία θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι του Δήμου και δύο εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος.
Ο καλλιτέχνης Αντρέι Κορομποτσόβ εν ώρα εργασίας υπό το βλέμμα του αγάλματος της Βασίλισσας Όλγας

Η Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας σε ηλικία 15 ετών έγινε βασίλισσα της Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον 19χρονο βασιλιά Γεώργιο Α', «δένοντας» έτσι τη συμμαχία των δύο χωρών.
Ο Γεώργιος Α′ στέφθηκε βασιλέας των Ελλήνων σε ηλικία 17 χρονών. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Ρωσία γνώρισε την δεκατετράχρονη μεγάλη δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας. Αυτή η συνάντηση επηρέασε πολύ το βασιλιά Γεώργιο, που νυμφεύθηκε δύο χρόνια αργότερα στην Αγία Πετρούπολη την δεκαεξάχρονη πια Όλγα Κωνσταντίνοβνα. Έτσι η Όλγα έγινε βασίλισσα των Ελλήνων.

Η Ολγα γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και ήταν μέλος της Δυναστείας των Ρομανόφ.  Εντός του Ελληνικού Βασιλείου, η Όλγα δυσκολεύτηκε ιδιαιτέρως να προσαρμοστεί.

Γνωριμία με τον Γεώργιο Α΄ και αρραβώνες
Η Μεγάλη Δούκισσα Όλγα συνάντησε για πρώτη φορά τον μέλλοντα σύζυγό της, τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο του 1863. Ο τελευταίος, είχε έρθει να επισκεφθεί τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη που του είχε παράσχει με την ευκαιρία της εκλογής του ως Βασιλιά των Ελλήνων. Ο νεαρός μονάρχης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να συναντήσει τον Μέγα Δούκα Κονσταντίν και την οικογένειά του, στο Παλάτι του Παβλόφσκ. Ωστόσο, η παραμονή του Γεωργίου Α΄ στην Ρωσία δεν διήρκεσε παρά μόνο έξι ημέρες και η Όλγα, η οποία ήταν τότε μόλις δώδεκα ετών, δεν φαινόταν να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον μονάρχη.

Οι Ρομανόφ
Το 1867, οι δύο νέοι συναντήθηκαν εκ νέου στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, όταν ο βασιλιάς των Ελλήνων, όντας καλεσμένος για διάστημα αρκετών μηνών από τον Αλέξανδρο Β΄, πραγματοποίησε επίσκεψη στην αδερφή του, την τσάρεβνα Μαρία Φεοντόροβνα, καθώς και τον γαμπρό του, τον τσάρεβιτς Αλεξάντρ. Εκείνη την περίοδο, ο Γεώργιος Α΄ ήταν αποφασισμένος να βρει σύζυγο και η ιδέα ενός γάμου με μια Ρωσίδα Μεγάλη Δούκισσα, γεννημένη Ορθόδοξη, δεν του ήταν αδιάφορη. Στο Μαρμάρινο Παλάτι και το Παβλόφσκ, ο Γεώργιος γνωρίστηκε, λοιπόν, με την Όλγα και η νεαρή κοπέλα δεν άργησε να τον ερωτευτεί. Ωστόσο, η ιδέα του να εγκαταλείψει την Ρωσία φαίνεται να την ανησυχούσε ιδιαιτέρως και φέρεται να πέρασε νύχτες ολόκληρες να κλαίει στο δωμάτιο της στη διάρκεια των αρραβώνων της.

Η Βασίλισσα Όλγα ασχολήθηκε πάρα πολύ με φιλανθρωπικά έργα. Δημιούργημά της είναι το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο κέντρο της Αθήνας, όπως και το Ρωσικό Νοσοκομείο στον Πειραιά.

Η Ολγα ήταν Ρωσίδα και ο βασιλιάς Δανός
Ο βασιλιάς Γεώργιος Α′ της Ελλάδας, ήταν ο δεύτερος κατά σειρά μονάρχης της νεότερης Ελλάδας, μετά τον Όθωνα, και εγκαινίασε νέο βασιλικό οίκο. Γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη και ήταν δευτερότοκος γιος του πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ′ (Christian IX).

Τον Οκτώβριο του 1912 ξέσπασε πόλεμος κατά της Τουρκίας στον οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα, προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό των ευρέων κοινωνικών στρωμάτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρωσία. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου βρέθηκαν σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη.

Στις 5 Μαρτίου του 1913 ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α′, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον αναρχικό Αλ. Σχοινά, ενώ περπατούσε στο δρόμο χωρίς προσωπικούς φρουρούς και σωματοφύλακες.

Μετά τον θάνατο του άνδρα της, η Όλγα επέστρεψε στη Ρωσία, όπου άνοιξε ένα νοσοκομείο στο παλάτι του Πάβλοβσκ και περνούσε εκεί πολλές ώρες κάθε μέρα. Στην Ρωσία τη βρήκε και η οκτωβριανή επανάσταση του 1917. Η Όλγα εγκατέλειψε ξανά τη Ρωσία, αυτή την φορά για πάντα. Το 1920 η Όλγα ανέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα την αντιβασιλεία της Ελλάδας. Το 1924 έφυγε από την Ελλάδα για την Ιταλία όπου και πέθανε το 1926.

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, η Όλγα βρήκε το τελευταίο της καταφύγιο στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.
Με πληροφορίες από το typosthes.gr
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Ελλαδα Εξοδος Επιχειρησεις Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Ο Γάιδαρος Οικονομία Περιεργα πολιτική Σαν σήμερα Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση φωτο (blog) Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Αυτό είναι το άγαλμα που δώρισε ο Ιβάν Σαββίδης, στην πόλη της Θεσσαλονίκης !!!
Αυτό είναι το άγαλμα που δώρισε ο Ιβάν Σαββίδης, στην πόλη της Θεσσαλονίκης !!!
https://1.bp.blogspot.com/-8aEBxZ244cU/V8E6UDQzQgI/AAAAAAAAkHs/Vq2wpWU3XmcCnaI4LMoNppQONaDC2Z_HACLcB/s400/thwttw.PNG
https://1.bp.blogspot.com/-8aEBxZ244cU/V8E6UDQzQgI/AAAAAAAAkHs/Vq2wpWU3XmcCnaI4LMoNppQONaDC2Z_HACLcB/s72-c/thwttw.PNG
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
http://www.olathessaloniki.com/2016/08/blog-post_111.html
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/2016/08/blog-post_111.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy