Αλλο ένα προσβλητικό "δούλεμα" για την Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της, από ξύπνιους κουτοπόνηρους


Δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά πάει στη ΔΕΘ το "λεωφορείο των αστέγων"
Ηταν προγραμματισμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες 1.250 αστέγων σε μηνιαία βάση. Θα παρείχε σε αστέγους τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να λάβουν πρώτες βοήθειες, να εξεταστούν από γιατρό σε περίπτωση που διαπιστωνόταν ανάγκη, ενώ θα τους προσφέρονταν μέσα σε αυτό είδη προσωπικής υγιεινής, πετσέτες και ρούχα.
 Κοινωνικός λειτουργός θα βρισκόταν μέσα σε αυτό να καταγράφει τις ανάγκες των αστέγων και να ανταποκρίνεται σε αυτές όπου ήταν δυνατό. Και όλα αυτά μέσα στην πρώτη στην Ευρώπη και μόλις τρίτη στον κόσμο Κινητή Μονάδα Ατομικής Υγιεινής για Αστέγους. Πρόκειται για ένα παλαιό λεωφορείο του ΟΑΣΑ που ανακατασκευάστηκε για τις ανάγκες της κινητής μονάδας. Εξαγγέλθηκε τον Φεβρουάριο, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο και έκτοτε παρέμενε σταθμευμένο στο αμαξοστάσιο των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) στον Ρέντη.

Χθες ωστόσο το λεωφορείο μετακινήθηκε για λόγους προβολής και πάλι. «Ανέβηκε» από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να κοσμήσει το περίπτερο του ΟΑΣΑ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. 

Μέχρι σήμερα, τρεις μήνες μετά την παράδοσή του, δεν έχει εξυπηρετήσει ούτε έναν πολίτη που να έχει ανάγκη, καθώς δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα απολύτως δρομολόγιο. Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ εξηγούν ότι προκειμένου να λειτουργήσει το όχημα πρέπει να σταθμεύσει σε σημείο όπου να υπάρχει παροχή ρεύματος, νερού και σύστημα αποχέτευσης για τις τουαλέτες. «Το εγχείρημα πρακτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν μπορείς να βρεις εύκολα μέσα στη μέση του δρόμου ρεύμα, νερό και αποχέτευση», εξηγεί στην «Κ» ο τεχνικός των ΟΣΥ Αποστόλης Ραυτόπουλος. Η «Καθημερινή» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον ΟΑΣΑ, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Το λεωφορείο που ήταν μοντέλο του 1993 και είχε αποσυρθεί πλέον από την κυκλοφορία, ανακατασκευάστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας πλήρως. Για μέρος των ανταλλακτικών που απαιτήθηκαν χρησιμοποιήθηκε υλικό από ακινητοποιημένα παλαιά λεωφορεία, ενώ η εταιρεία (ΟΣΥ) αναγκάστηκε να πάρει πίσω της πινακίδες που είχε παραδώσει για το συγκεκριμένο όχημα, προκειμένου να μπορεί να τεθεί εκ νέου σε κυκλοφορία.

Ειδική πλατφόρμα
Το λεωφορείο έχει τη δυνατότητα κίνησης κατά μήκος σύντομων διαδρομών και η ανακατασκευή του έγινε με γνώμονα μικρές διαδρομές εντός πόλης. Γι’ αυτό, το ταξίδι προς Θεσσαλονίκη δεν έγινε από το ίδιο το όχημα. Χθες το πρωί στις 5 έφτασε στην επισκευαστική βάση των ΟΣΥ μια ειδική πλατφόρμα (όχημα-γερανός) συνοδευόμενη από όχημα οδικής βοήθειας, το οποίο ανέλαβε τη μεταφορά του λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια η εταιρεία ΟΣΥ έδωσε από τα ταμεία της περίπου 20.000 ευρώ για την ανακατασκευή του λεωφορείου, ενώ το υπόλοιπο κόστος ανέλαβε η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Οι έως τώρα εκτιμήσεις θέλουν το κόστος μεταφοράς του στη ΔΕΘ να υπερβαίνει το κονδύλι που δαπανήθηκε από τις ΟΣΥ για την ανακατασκευή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη