Σφυροκόπημα Θεοδωράκη από την Θεσσαλονίκη, στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ούτε με τους λαϊκιστές, ούτε με τους συντηρητικούς
«Δεν αρκεί να αγανακτούμε με τον κ. Τσίπρα και να λέμε ότι σερνόμαστε από συντηρητικούς σε λαϊκιστές, πρέπει να αντιδράσουμε. Και αυτό αφορά έναν ευρύτερο χώρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Στα πανεπιστήμια, στην εργασία, στη νεολαία. Είναι ένα κάλεσμα που κάνουμε για να ενωθούμε όλοι, να βρούμε τον τρόπο όλοι μαζί παραχωρώντας την μικρή εξουσία που έχουμε, να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα αφήσουμε την πολιτική έρμαιο των λαϊκιστών, των συντηρητικών και των επαγγελματικών της πολιτικής».

 Με αυτές τις φράσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δίνει κάθε χρόνο στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε την πρόθεση του να καλέσει όλες τις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις να βρουν λύση στο αδιέξοδο της χώρας και να δημιουργήσουν ένα νέο Κίνημα, αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι μόνο στην προοπτική ενός νέου, μεγάλου Κινήματος είναι διατεθειμένος να «θυσιάσει» την αυτονομία του Ποταμιού.
 Ο επικεφαλής του Ποταμιού έξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την για λαϊκισμό και αναποτελεσματικότητα, ενώ περιέγραψε θέμα προς θέμα τις διαφωνίες του με τις κυβερνητικές πολιτικές και παράλληλα ανέπτυξε τις προτάσεις και τις λύσεις του Ποταμιού για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα έδωσε απαντήσεις για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, για την υπόθεση του Ωραιοκάστρου, την προκλητική στάση του κ. Πολάκη, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την υπόθεση του Ελληνικού, για τη φυγή των νέων αλλά και των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και τις τηλεοπτικές άδειες ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον κ. Λεβέντη αναφέροντας ότι ήταν ένας από τους πρώτους καταπατητές τηλεοπτικών συχνοτήτων χωρίς ποτέ να έχει λογοδοτήσει γι’ αυτό.

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
Δεν προβλέπω εκλογές γιατί ο κ. Τσίπρας έχει ως προτεραιότητα να εδραιώσει το καθεστώς του: στη δικαιοσύνη, στο δημόσιο, ακόμα και στην εκκλησία θα θέλει να βγάλει μερικούς μητροπολίτες. Θα προσπαθήσει να μεταφέρει την εκλογική μάχη όσο το δυνατόν αργότερα εξαντλώντας τα περιθώρια. Πολλά εξαρτώνται όμως από την οικονομία. Υπάρχει όμως ένα όριο πόνου μετά από το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει. Έχουμε πλησιάσει πολύ αυτό το όριο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει κατακλυσμικά και να προκαλέσει εξελίξεις. Πρώτα όμως πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, να περάσουμε την αξιολόγηση όπου πάλι έχουμε μείνει πολύ πίσω. Δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι είμαστε παρόντες στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και μετά να πάμε εκλογές.

Για την υπόθεση του Ελληνικού:
Σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για το Ελληνικό. Και μαθαίνουμε τώρα, ότι πάλι επιμένει το Υπουργείο Πολιτισμού, ο «αριστομάχος» κ. Μπαλτάς, να περάσει η διάταξη όπου όλα θα είναι υπό την κρίση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Γιατί; Είναι μια τελευταία ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ότι ο αρχαιολογικός χώρος, ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας είναι κρυμμένος κάτω στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Όταν λοιπόν έχεις μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε μεγάλους επενδυτές, μεταφέρετε αυτή η υπόθεση στους μικρούς επενδυτές, στα προβλήματα που συνεχώς έχουν.

Για την υπόθεση του Ωραιοκάστρου:
Είναι πολλά αυτά στα οποία διαφωνούμε με τον κ. Φίλη. Όμως έχουμε συμφωνήσει ότι τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχουν οι γονείς τους, θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να είναι δικά μας παιδιά, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να αγαπήσουν την Ελλάδα. Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία ότι τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν σχολεία μακριά από τους καταυλισμούς. Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Σχολεία μέσα στους καταυλισμούς. Τουλάχιστον για τα 1 – 2 πρώτα χρόνια ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά με την διαδικασία μάθησης. Προφανώς όταν υπάρχουν παιδιά που ξέρουν τι πάει να πει σχολείο, δηλαδή μεγαλύτερα παιδιά, που πηγαίνανε σχολείο στη Συρία επί παραδείγματι, αυτά να μπορούν να γραφτούν στα πλησιέστερα σχολεία. Αλλά η προσπάθειά μας θα είναι όλα τα παιδιά σε όλους τους καταυλισμούς να αγαπήσουν τη γνώση, να αγαπήσουν τα ελληνικά. Εδώ είναι Ευρώπη και τα παιδιά έχουν όλα το δικαίωμα να προσεγγίσουν τη γνώση. Λυπάμαι γιατί πληροφορήθηκα πριν από λίγο γιατί ρώτησα για το θέμα, ότι η Ν.Δ. δεν έχει βγάλει ακόμα ανακοίνωση, που συνήθως βγάζει ανακοίνωση για πολύ μικρά θέματα. Εδώ θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων. Να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο σε συμπεριφορές ακραίες και διχαστικές.

Για τον Βασίλη Λεβέντη:
Δεν απαντάω και δεν δέχομαι ερωτήματα από τον κ. Λεβέντη. Προχθές είπε ότι «το τσάμπα τέλειωσε». Φαντάζομαι ότι ήταν κίνηση αυτοκριτικής καθώς έκανε καριέρα ως καταπατητής συχνοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θέλει να βάλει τάξη πρέπει να ασχοληθεί με τους καταπατητές του παρελθόντος. Δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσει η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Τσίπρας έχοντας αδυναμία στα σκουπίδια της πολιτικής έχει δώσει πολύ αέρα σε ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι απολογούμενοι.

Για τον Παύλο Πολάκη:
O κ. Πολάκης δεν είναι ο τρελός τους χωριού, είναι η μια όψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανθρώποι που τρομοκρατούν και ρίχνουν δηλητήριο στην κοινωνία για να καλύψουν έτσι τις δικές τους αδυναμίες. Ο κ. Πολάκης είναι υπεύθυνος για τα νοσοκομεία της χώρας. Αντί αν ασχοληθεί με αυτά την ώρα που καταρρέουν «παίζει» κάθε μέρα στο Facebook και το Twitter. Ο κ. Τσίπρας έχει διπλή ευθύνη. Αρχικά επειδή καλύπτει τον κ. Πολάκη. Μετά επειδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τη συμπεριφορά του στη ΔΕΘ δίνει στον κ. Πολάκη το δικαίωμα να κάνει όσα κάνει. Η συμπεριφορά του απέναντι στη δημοσιογράφο, που ζει υπό το φάσμα της ανεργίας, με αυτό το ύφος της εξουσίας δημιουργεί περιθώριο για «Πολακηδες». Είναι η συμπεριφορά ενός ανθρώπου, που επειδή δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, δεν αντιλαμβάνεται το φόβο ενός ανθρώπου που χάνει τη δουλειά του.

Για την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό το σχήμα του εθνολαϊκισμού δεν μας ενδιαφέρει. Το Ποτάμι δεν θα συνεργασθεί προεκλογικά με κανένα κόμμα. Θα πορευτεί αυτόνομα εκτός αν υπάρξει το νέο Κίνημα στο όποιο έχουμε αναφερθεί. Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, το Ποτάμι θα φροντίσει να συνομιλήσει με βάση ένα μεγάλο σχέδιο συγκεκριμένων αλλαγών και δεν θα παρασυρθεί σε ένα 4-2-1 καθώς δεν μας απασχολεί η πλήρωση των κενών θέσεων. Θα προσέλθουμε στο διάλογο της επόμενης μέρας με έναν κατάλογο αλλαγών, με πρώτη θέση στη λίστα τη μείωση του κομματικού κράτους. Με βάση τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Κινήματος θα συζητήσουμε με το νικητή για να δούμε αν μπορούμε να στηρίξουμε μια κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν. Αλλά σημασία δεν έχουν τα ψήγματα. Ένα στέλεχος, ή ένας υπουργός που κάνει κάτι σε ένα ζήτημα. Το θέμα είναι η κατεύθυνση μιας κυβέρνησης. Η κατεύθυνση που δίνει ο κ. Τσίπρας, δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα. Δημιουργεί πολλούς μικρούς εμφυλίους στην κοινωνία ακόμα και για μικρά θέματα.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ:
Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ που ίδρυσα το Ποτάμι να βρω θέση στις λίστες οποιουδήποτε άλλου κόμματος και αυτό αφορά το σήμερα, το αύριο, το πάντα. Η σχέση με τον κ. Μητσοτάκη είναι μια σχέση όπως θα έπρεπε να είναι με όλους τους πολίτικους αρχηγούς. Πριν γίνει αρχηγός της ΝΔ είχε πολλές, κοινές με το Ποτάμι, απόψεις αλλά τώρα πλέον πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να εκσυγχρονίσει το κόμμα του, κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται για την ώρα. Η ΝΔ δεν θα γίνει μεταρρυθμιστικό κόμμα εκ μεταγραφής.

Για το εγχείρημα ενός νέου Κινήματος:
Το Ποτάμι δεν έχει ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να «θυσιάσουμε» το κίνημα μας εάν είναι να γεννηθεί στο χώρο του κέντρου, της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού ένα νέο κίνημα. Δεν γεννηθήκαμε για να ενισχύσουμε τα παλιά κόμματα αλλά για να φέρουμε το νέο, ένα κίνημα για όλους τους πολίτες που αυτή τη στιγμή είναι εκτός πολιτικής και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας τρίτος πόλος. Φοβάμαι ότι οι σύμβουλοι της κυρίας Γεννηματά τη σπρώχνουν στην απομόνωση. Η πρόταση μας πάντως για εκκίνηση των διαδικασιών με κοινή συνέντευξη τύπου ισχύει.

Για την παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη Δικαιοσύνη:
Με λύπη είδα τον πρωθυπουργό να υπαγορεύει στο Σ.τ.Ε. τι απόφαση πρέπει να πάρει για το θέμα των αδειών, θεωρώντας αδιανόητο να μην «περάσει» ο νόμος του κ. Παππά. Αυτό μαρτυρά τη γενικότερη πολιτική του κ. Τσίπρα στη Δικαιοσύνη. Πήρε από το παλιό καθεστώς έναν δεξιό πρώην δικαστή και διοικητή της ΕΥΠ και τον έκανε Υπουργό για να ορίσει τα ζητήματα της δικαιοσύνης, κάνοντας την επετηρίδα «κουρελόχαρτο», διορίζοντας τους αρεστούς.

Για τη φυγή των νέων και των επιχειρήσεων στο εξωτερικό:
Τα παιδιά που φεύγουν τα διώχνει το κομματικό κράτος και η αναξιοκρατία. Φεύγουν όμως και οι επιχειρήσεις μας. Κάποια στιγμή η Βουλγαρία θα πρέπει να τιμήσει τον Τσίπρα για την προσφορά του στην ανάπτυξη της. Έχουμε ανάγκη από αυτά τα μυαλά που μας εγκαταλείπουν επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε ένα άδικο σύστημα, όπως και από τις επιχειρήσεις που πάνε στη Βουλγαρία, την Αλβανία ή στην καλύτερη περίπτωση την Κύπρο. Υπάρχουν τρόποι να μην φεύγουν από τη χώρα. Δεν γίνεται όμως τίποτα με αυτούς που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας στα υπουργεία. Γραφειοκράτες που δεν ξέρουν τι πάει να πει ανάπτυξη, που μισούν την εργασία και που δεν μπορούν να δώσουν το παραμικρό κίνητρο για να μείνει κάποιος στη χώρα.

Για τις δημοσκοπήσεις:
Οι κακές δημοσκοπήσεις δεν είναι λόγος για να εγκαταλείψουμε το Ποτάμι αλλά για να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Η χώρα έχει ανάγκη από γνήσιες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και το Ποτάμι μπορεί θέτει τα μεγάλα ερωτήματα και να δίνει τις ευρωπαϊκές απαντήσεις. Είναι η υπολογίσιμη μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική δύναμη που θα σπρώχνει τα πράγματα σε προοδευτική κατεύθυνση χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Δεν έχουμε ηττηθεί. Έχουμε μια «τεχνική λεπτομέρεια» με τις ψήφους αλλά θα τη λύσουμε και αυτή.

Για το τι στάση θα τηρούσε το Ποτάμι μπροστά σε ένα νέο μνημόνιο:
Έχουμε υποδείξει στο πολιτικό σύστημα ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι πέρα από το μνημόνιο. Υπάρχει ο δρόμος της ανάπτυξης, της εθνικής ανασυγκρότησης, της μη υπερφορολόγησης, της μείωσης των δαπανών του κράτους. Καταγγείλαμε στη Βουλή ότι τη στιγμή που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφιζαν τον «κόφτη» την ίδια στιγμή δημιουργούσαν θέσεις για 75 νέες γραμματείες στην κυβέρνηση. Έτσι λειτουργεί η κυβέρνηση, δημιουργεί περισσότερες δαπάνες και μετά αυξάνει τους φόρους.

Για το αγγελιόσημο:
Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να εργάζονται χωρίς πολιτικές ή εργοδοτικές πιέσεις, ώστε να υπάρχει δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Για τους φόρους:
Όταν οι φόροι που επιβάλλονται σε μια επιχείρηση είναι δυσανάλογοι με τους φόρους του παρελθόντος πρέπει να υπάρχουν παραπάνω δυνατότητες αποπληρωμής τους. Περισσότερες δόσεις και ευκολίες.

Για τις τηλεοπτικές άδειες:
To Ποτάμι γεννήθηκε με το σύνθημα «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Αυτό το σύνθημα εκφράζει απόλυτα την οπτική μας σε ότι αφορά το τηλεοπτικό πεδίο. Δεν πρέπει να υπάρχουν τα θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ, πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από την πολιτική, να φύγουν από τα ΜΜΕ οι εργολάβοι, οι προμηθευτές του δημοσίου και όσοι αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Δεν μπορεί κάποιος που έχει αφεντικό το κράτος να προσφέρει ενημέρωση γιατί είναι εξαρτώμενος. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν το αντίθετο. Γκρέμισαν τα πάντα χωρίς να αλλάξουν τίποτα. Δημιούργησαν ένα χάος μέσα από μια ανορθολογιστική διαδικασία η οποία θα δημιουργήσει μια νέα διαπλοκή για να ρυθμιστεί. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι που έδωσαν 60-70 εκατομμύρια για μια άδεια και θα χρειαστεί να βάλουν άλλα 20-30 εκατομμύρια για να στήσουν το σταθμό. Αυτά τα χρήματα θα τα αποσβέσουν σε 10 χρόνια που είναι η διάρκεια της άδειας; Σίγουρα όχι. Αυτό μας οδηγεί στην εξάρτηση, μας οδηγεί στο «ότι πείτε εσείς κ. Τσίπρα» αλλά βοηθήστε μας να υπάρξουμε. Με προμήθειες; Με έργα στο δημόσιο; Τον τρόπο τον γνωρίζουν οι κυβερνώντες. Η πρόταση του Ποταμιού ήταν σαφής. Δώστε 8 τηλεοπτικές άδειες, όσες υπήρξαν, και κάθε κανάλι να δίνει ένα ποσοστό του τζίρου του στην παιδεία για να υπάρξει μια νοητή σύνδεση της παιδείας με την τηλεοπτική εκπομπή. Η τηλεόραση δεν πρέπει να είναι μόνο τα χρήματα αλλά και η παραγωγή πολιτισμού μέσα από τα προγράμματα της. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δέσμιοι της πρώτης μπαρούφας που ακούστηκε στην Κουμουνδούρου επέλεξαν αυτή τη λύση που θα οδηγήσει επιπλέον κόσμο στην ανεργία.

Για το αν έχει κάνει λάθη όσο καιρό βρίσκεται στην πολιτική:
Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και αντέξαμε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν υπάρχει καμία στιγμή ιστορική, εννοώ δεκαετίες πριν, δεν εννοώ αυτά τα τελευταία χρόνια, που ένα κίνημα δημιουργείται από μη πολιτικούς και επιβιώνει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Προφανώς όμως, επειδή δεν ήμασταν επαγγελματίες της πολιτικής και το κόμμα είναι ένα χειροποίητο κόμμα, -όλα τα φτιάχνουμε μόνοι μας, κάνουμε λάθη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε λάθη, αλλά προτιμάμε να «γεννάμε» πράγματα μόνοι μας, παρά να γίνουμε υποχείρια είτε επιχειρηματιών, είτε διαφημιστικών γραφείων.

Για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης:
Η υπόθεση αυτή έχει καταντήσει ανέκδοτο και έχει καταστρέψει πολλές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να έρχονται υπουργοί και Πρωθυπουργοί να επιθεωρήσουν τα έργα, κοροϊδεύοντας στην πραγματικότητα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημα. Όλες αυτές τις καθυστερήσεις θα τις πληρώσει τελικά ο ελληνικός λαός σε εργολάβους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη