Εκθεση-σοκ της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια: 12 συστάσεις νέων εταιρειών την ημέρα, από Ελληνες στη Βουλγαρία

Δεν είναι μικρός αριθμός 1.500 νέα ΑΦΜ ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία μέσα σε τέσσερις μήνες. 
Αντίθετα μεταφράζεται σε 12-13 συστάσεις νέων εταιρειών την ημέρα, που μπορεί να ιδρύονται για φοροαποφυγή, αλλά ακόμη κι αυτό μαρτυρά το φόβο των επιχειρηματιών ότι βρισκόμαστε στα προεόρτια δυσάρεστων εξελίξεων.

Διαβάζοντας την επίσημη έκθεση που δημοσίευσε χθες η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια προκύπτει ότι οι εγγεγραμμένες και (τυπικά) ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το πρώτο τετράμηνο του 2016 σε περίπου 15.000, έναντι 13.500 στα τέλη του 2015. Αυτή μάλιστα η αυξητική τάση, λένε άνθρωποι με παρουσία πολλών ετών στη βουλγαρική αγορά, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό μέχρι σήμερα.

Δείχνει αυτό ότι παρά τις κατά καιρούς φοβέρες του υπουργείου Οικονομικών για ελέγχους, και τις πρόσφατες επικλήσεις στον πατριωτισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών του διοικητή του ΟΑΕΕ, Δημήτρη Τσακίρη, ο ιδιότυπος βαλκανικός επιχειρηματικός διάδρομος παραμένει ορθάνοιχτος.

Δίχως να τους πτοούν τα φοροπρόστιμα, και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι βορειοελλαδίτες μπαίνουν στη διαδικασία να πληρώσουν 600 ευρώ για να ανοίξουν στη γείτονα μια Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), δείχνει ότι αυξάνονται -με κάθε κόστος- όσοι αναζητούν παράθυρα για να γλιτώσουν τη φορολαίλαπα.

Λανθασμένα επομένως το υπουργείο Οικονομικών υποβαθμίζει το θέμα. Διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές της έκθεσης της ελληνικής πρεσβείας, προκύπτει πως ακόμη και αν "πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων", υπάρχουν κι άλλες που μετέφεραν τις δραστηριότητές τους για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Απόδειξη είναι η αναφορά στην έκθεση ότι "και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία".

Οι εισαγωγές από Κίνα
Από εκεί και πέρα αποτελεί κοινό μυστικό ότι πέραν των αυτοκινήτων και ακινήτων, πολλές πλέον ακολουθούν άλλες πρακτικές. Εισάγουν λόγου χάρη προϊόντα από τη Κίνα, κόβουν τα τιμολόγια αγοράς στη βουλγαρική εταιρεία, και εν συνεχεία εξάγουν το εμπόρευμα στην εταιρεία τους στην Ελλάδα. Αυτό το τέχνασμα τους επιτρέπει να καταβάλουν τον πολύ χαμηλό βουλγαρικό συντελεστή 10%, αλλά συνιστά τριγωνική συναλλαγή και προφανή απώλεια φορολογικών εσόδων από την Ελλάδα, όπου ο φόρος επί των εταιρικών κερδών ισούται με 29%.

Οι ελληνικές φορολογικές αρχές δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ολοένα μεγαλύτερη επαγρύπνηση για τις επιχειρήσεις που αναζητούν φορολογικό "καταφύγιο" και επισείουν την απειλή των αυστηρών προστίμων. Αλλά για να επιβληθούν τα πρόστιμα αυτά, πρέπει να γίνουν έλεγχοι, και οι έλεγχοι σπανίζουν. Διαφορετικά το φαινόμενο δεν θα γνώριζε την έξαρση που γνωρίζει.

Από την άλλη, αν μεγαλώσει η φοροεπιδρομή στην Ελλάδα, θα μεγαλώσουν και τα παράθυρα, τα τεχνάσματα και τα συστήματα που εφευρίσκουν οι Έλληνες και Βούλγαροί λογιστές και δικηγόροι. Δε θέλει και πολύ άλλωστε για να ανοίξει κανείς στη Βουλγαρία μια ΕΠΕ, το πιο διαδεδομένο εταιρικό σχήμα στη χώρα. Αρκούν δέκα ημέρες και 500-600 ευρώ σε παράβολα και δικηγόρους.

Το τρίγωνο του Μπλαγκόεβγκραντ
Τρεις μόλις ώρες οδήγησης από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το Μπλαγκόεβγκραντ στη νότια Βουλγαρία, όπου όχι τυχαία έχει εκδοθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΑΦΜ. Δηλαδή 7.000, τα μισά από τα 15.000 που εκδόθηκαν συνολικά στη Βουλγαρία στη διάρκεια της περιόδου των ελληνικών μνημονίων, από το 2010 έως και το πρώτο δίμηνο φέτος.
Εκεί συναντά κανείς βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες που εμπορεύονται από καυσόξυλα, και πέλετς, αγροτικά προϊόντα, ρούχα, είδη κλωστοϋφαντουργίας, και συσκευασίας, μέχρι βουλγαρικούς ηλιακούς θερμοσίφωνες τους οποίους και εισάγουν στην Ελλάδα.

Στη περιοχή έχουν την έδρα τους και πολλές μεταφορικές, που κατά το παράδειγμα αρκετών ιδιοκτητών ΙΧ, συνέστησαν εταιρεία στη Βουλγαρία, πέρασαν σε αυτήν ως περιουσιακό στοιχείο το φορτηγό, με αποτέλεσμα να πληρώνουν λιγότερους φόρους και τέλη, να απασχολούν Βουλγάρους οδηγούς που αμείβονται χαμηλότερα, αλλά να κυκλοφορούν κανονικά στην Ελλάδα, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε όσους ιδιοκτήτες παραμένουν με ελληνικά χαρτιά. Στην ίδια πόλη, έχουν γραφεία και πολλά από τα ελληνικά λογιστικά γραφεία που διαφημίζουν ότι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας σύστασης μιας εταιρείας στη Βουλγαρία, παρέχοντας ένα πακέτο υπηρεσιών, από νομική υποστήριξη μέχρι εύρεση γραφείων και του κατάλληλου προσωπικού.

Η αμερικανική εκδοχή του Delaware
Μπλαγκόεβγκραντ, Πετρίτσι, Σαντάνσκι, είναι οι τρεις περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Οι δε, Βούλγαροι κάνουν ό,τι μπορούν για να προπαγανδίσουν τη χώρα τους ως ένα παράδεισο για όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν φορολογικό αρμπιτράζ. Πράγματι, ο φόρος 10% είναι πιο γενναιόδωρος και από το 12,5% που προσφέρει η Ιρλανδία.

Είναι λοιπόν αυτό το τρίγωνο της οικονομικής αβεβαιότητας, της επικείμενης αύξησης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εντός χώρας μαζί με την ευρωπαϊκή εκδοχή του αμερικανικού Delaware – φορολογικός παράδεισος για όλες τις start up επιχειρήσεις- που δημιουργεί την αίσθηση ότι η "μετανάστευση" θα συνεχιστεί.

Ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως κάποια από τα ελληνικά φορολογικά μητρώα που εκδόθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2016 δεν αφορούσαν πλέον μόνο εικονικές, αλλά και εταιρείες με παραγωγική διαδικασία.
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Ελλαδα Εξοδος Επιχειρησεις Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Ο Γάιδαρος Οικονομία Περιεργα πολιτική Σαν σήμερα Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση φωτο (blog) Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Εκθεση-σοκ της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια: 12 συστάσεις νέων εταιρειών την ημέρα, από Ελληνες στη Βουλγαρία
Εκθεση-σοκ της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια: 12 συστάσεις νέων εταιρειών την ημέρα, από Ελληνες στη Βουλγαρία
https://3.bp.blogspot.com/-IfbzbmZZkoM/WAkGeQGs6SI/AAAAAAAAnqU/2qBFlcq7Xv4mfsW0xxR9iweI0LzJjShagCLcB/s640/%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CE%25B2%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BB%25CE%25B3%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B1.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-IfbzbmZZkoM/WAkGeQGs6SI/AAAAAAAAnqU/2qBFlcq7Xv4mfsW0xxR9iweI0LzJjShagCLcB/s72-c/%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CE%25B2%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BB%25CE%25B3%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B1.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
http://www.olathessaloniki.com/2016/10/12.html
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/2016/10/12.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy