Ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν 1,9 εκατ. ευρώ, για να φτιάξουν εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά την συνεδρίασή του στις 17 Οκτωβρίου 2016 ανακήρυξε την One Outlet AE ως Προτιμητέο Επενδυτή με συνολική οικονομική προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ.

H One Outlet στην οποία μέτοχοι είναι οι Notoscom (Notos Galleries, Notos Home, και πλήθος brand όπως Bostonians, Esprit, Nautica, Trussardi, Lacoste, Gant, Ralph Lauren) ο όμιλος Φάις και αραβικά κεφάλαια (GET) έχει πραγματοποιήσει ήδη μία σημαντική επένδυση στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην δυτική είσοδο της πόλης μέσω του outlet mall, One Salonica (πρώην City Gate).
Το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 43,64% εξ αδιαιρέτου της κυριότητας αυτού του ιστορικού ακινήτου, ενώ υπάρχουν ακόμη 59 συνιδιοκτήτες. Στην πλειονότητά του το ακίνητο παραμένει κενό, ενώ υφίστανται και 32 μισθώσεις που υπο-εξυπηρετούνται.

Σε διαδοχικές κινήσεις δημιουργίας ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου επώνυμων brands στην Ελλάδα προχωρά το τελευταίο διάστημα η Fais Group of Companies του γνωστού επιχειρηματία Σάμι Φάις. Έπειτα από πολυετείς δικαστικές περιπέτειες λόγω της εμπλοκής του με την υπόθεση "Μακεδονικά Κλωστήρια”, ο προς ετών δημιουργός και επικεφαλής της Elmec Sport που αντιπροσώπευε φίρμες όπως της Nike και δημιουργώντας concepts όπως τα Factory Outlets, επιχειρεί το come back κλείνοντας σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.
  
Το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πως η One Outlet ΑΕ κατέθεσε προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου), όπου στεγάζονται 144 καταστήματα.
 Η One Outlet δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων από το 2014.
 Σήμερα διαχειρίζεται το One Salonica Outlet Mall στη Θεσσαλονίκη και ως μέτοχοί της εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις, του Μιχάλη Παπαέλληνα, του ομίλου Μαρινόπουλος και Αράβων επενδυτών (PIMA Group). 
Mέτοχοι της One Outlet αναφέρονται οι Notos Com Συμμετοχές ΑΕ, ΑΜ International Εμπορίου και Αντιπροσωπειών ΑΕ και ROCKETEER Enterprises LTD, ενώ το ακίνητο που στεγάζεται το εμπορικό κέντρο φέρεται να έχει αγοραστεί από αραβικά κεφάλαια (GET).

Η Αγορά Μοδιάνο απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5τμ-30τμ το καθένα, 2 περίπτερα, 2 υπόγεια και έναν εξώστη. Στο ισόγειο υπάρχουν εμπορικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα οποία την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιούνται και ως χώροι εστίασης και διασκέδασης.
Το συγκρότημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, την πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων και ένα από τα ορόσημα της πόλης, ενώ συνδέεται στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας.
Αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ξεκίνησε την κατασκευή του κτιρίου το 1922. Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης (περιοχή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917) στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου Ερνέστ Εμπράρ. Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη