Τεράστια επένδυση "έκλεισε" σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- Αντίδραση από τον Εμπορικό σύλλογο της πόλης


Στην εταιρεία One Outlet Α.Ε., η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει μεταξύ άλλων στον επιχειρηματία Σάμι Φάις και τους Άραβες της Generic Engineering Technologies (GET), θα περάσει η ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής που διαθέτει το Ταμείο στο ακίνητο, με συνολική οικονομική προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,75 εκατ. ευρώ. Τόσο ο Σάμι Φάις, όσο και η GET συμμετέχουν και στο εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet Mall στη δυτική πλευρά της πόλης, το οποίο αντικατέστησε το πρώην City Gate στην αγορά της συμπρωτεύουσας.
Ας σημειωθεί ότι η GET συνδέεται με τον Εμίρη του Κατάρ. Στην Αγορά Μοδιάνο το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 43,64% εξ αδιαιρέτου της κυριότητας, ενώ υπάρχουν ακόμη 59 συνιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων η Ισραηλιτική Κοινότητα, αλλά και γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης.




Σήμερα, στην πλειονότητά του το ακίνητο παραμένει κενό, ενώ υφίστανται και 32 μισθώσεις που υπο-εξυπηρετούνται. Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εκτιμάται ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση και αναβίωση του ιστορικού αυτού οικοδομήματος με στόχο να ανακτήσει την αίγλη του και να συνεχίσει να αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να αναφερθεί πως για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ είχε ενδιαφερθεί και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και πριν μερικά χρόνια από εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, που εκπροσωπούσε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Το κόστος της αποκατάστασης του ακινήτου ώστε να λειτουργήσει ξανά ώς αγορά τροφίμων υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

 Ιστορία σχεδόν ενός αιώνα
Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο που απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5 έως 30 τ.μ. το καθένα, 2 περίπτερα, 2 υπόγεια και έναν εξώστη, μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της αγοράς, της μεγαλύτερης διασωζόμενης του είδους στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα ορόσημα της πόλης, ήταν «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».
Στην πορεία όμως το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία. Το κτίριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J.Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου).
Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, προέβλεπε να δημιουργηθούν τα «bazaars» της πόλης.
Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Τα εγκαίνια της Αγοράς, στο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου υπ' αριθμόν 9 του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν το 1930. Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς είναι 2.681 τετραγωνικά μέτρα και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα. Στην κεντρική δίοδο, οι διαστάσεις των καταστημάτων είναι 3Χ4 μέτρα, με ύψος πέντε μέτρων, ενώ στις πλευρικές τα μεγέθη αλλάζουν ελαφρώς.

Κάποτε, η αγορά φιλοξενούσε τα εκλεκτότερα εμπορεύματα. Για αυτό άλλωστε και οι τιμές ήταν υψηλότερες από τις γειτονικές αγορές.
Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο βάσει της υπουργικής απόφασης υπ. αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/3555/52585/26.10.1995 (ΦΕΚ τεύχος Β’ 946/16.11.1995, ενώ διατηρητέα έχει χαρακτηριστεί και η χρήση του.

ΕΕΘ: Εξαιρετικά χαμηλό το τίμημα για την αγορά Μοδιάνο
 «Αρνητική εξέλιξη για την ίδια την αγορά και την πόλη της Θεσσαλονίκης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στην αγορά Μοδιάνο
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το τίμημα που προσέφερε ο προτιμητέος επενδυτής «είναι εξαιρετικά χαμηλό για το μέγεθος της επένδυσης και τις προοπτικές που μπορεί να έχει».
Προσθέτει δε, ότι το ΕΕΘ «δυστυχώς» δεν κατόρθωσε να συμμετέχει στη διαδικασία, λόγω νομικών εμπλοκών που - όπως αναφέρει- εγέρθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό σημειώνει, «είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι επιστολή μας με αίτημα την παροχή διευκρινίσεων και τη διευκόλυνση της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό μένει αναπάντητη από τις 27 Σεπτεμβρίου 2016».

Τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Διαμαρτυρία ενάντια στην πώληση της στοάς Μοδιάνο διοργανώνει το Τμήμα Τέχνης και Πολιτιμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
Η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 1η Ιουλίου 2014, στις 13.30, με τη συμμετοχή της μπάντας δρόμου "Κρουστόφωνο".
Υπενθυμίζεται ότι η Στοά Μοδιάνο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ακινήτων που ξεπουλά η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη