Θλίψη στη Θεσσαλονίκη- Εφυγε από τη ζωή ο Μεγάλος Αντώνης Σουρούνης

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως ακριβώς έζησε, έτσι και έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης την Τετάρτη το βράδυ, στα 74 του χρόνια, χρόνια έπειτα από μακρά ασθένεια. Ο 74χρονος πεζογράφος είχε γράψει διηγήματα και μυθιστορήματα, εμπνευσμένα από μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες, από τα χρόνια που έζησε ως μετανάστης στη Γερμανία, από τα ποικίλα επαγγέλματα που άσκησε και από τον ιδιαίτερο τρόπο του να βλέπει τα πράγματα.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Σουρούνης
Γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε εδώ.
To 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει συγγενείς του. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρύκεν και του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από hotel boy μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Έζησε στη Φρανκφούρτη έως το 1970 όταν επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, ενώ από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και βιοποριζόταν ως συγγραφέας. Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.

Ανάμεσα στα μυθιστορήματα που είχε γράψει ήταν το «Ένα αγόρι γελάει και κλαίει», «Οι συμπαίχτες»,  «Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι», «Πάσχα στο χωριό», «Ο χορός των ρόδων» , «Γκας ο γκάνγκστερ», «Το μονοπάτι στη θάλασσα», «Παραμύθι: Το μπαστούνι», «Διηγήματα: Μερόνυχτα Φραγκφούρτης», «Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου», « Υπ'  όψιν της Λίτσας», «Μισόν αιώνα άνθρωπος», « Κυριακάτικες ιστορίες», « Νύχτες με ουρά».

Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο, «Ο χορός των ρόδων», το 2006 βραβεύτηκε από την εξαμηνιαία λογοτεχνική επιθεώρηση του περιοδικού "Να ένα μήλο" και έναν χρόνο αργότερα από το περιοδικό  "Διαβάζω" με το «Βραβείο μυθιστορήματος» για το έργο του «Το μονοπάτι στη θάλασσα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη