Νέα κωμικοτραγικά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη σήμερα, σε σχολείο που επελέγη να φοιτήσουν προσφυγόπουλα

Την απόφαση να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο έλαβαν χθες το απόγευμα γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη δήμου Βόλβης, που αντιδρούν στη φοίτηση παιδιών προσφύγων στην εν λόγω σχολική μονάδα. 
«Ήλθαν στο σχολείο 13 από τους 130 μαθητές. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι σήμερα θα έλθουν κανονικά όλα τα παιδιά» δήλωσε ο διευθυντής του Σχολείου, Σωτήρης Τσιομπάνης.
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις μερίδας γονέων, που ισχυρίζονται ότι πληροφορήθηκαν από το διαδίκτυο πως στο σχολείο θα λειτουργήσει Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ο κ.Τσιομπάνης, διαβεβαίωσε πως ο ίδιος, μετά τη σχετική ενημέρωση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και ενημέρωσε τους γονείς λεπτομερώς, τόσο για την εμβολιαστική κατάσταση των παιδιών προσφύγων που θα έρχονταν στο σχολείο, όσο και για τις νομικές διαστάσεις του ζητήματος.

«Το συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι καν ολοήμερο, τα παιδιά δεν συναντιούνται καν στην αυλή. Στη 13.15 τελειώνει το πρωινό πρόγραμμα και στις 14.00 έρχονται τα παιδιά από τις δομές φιλοξενίας» δήλωσε ο περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ο οποίος παρέστη χθες στην πρώτη ημέρα υποδοχής των παιδιών προσφύγων στο σχολείο. «Μιλήσαμε με τους γονείς και για τα θέματα ασφάλειας και υγιεινής, παρόλα αυτά υπάρχουν μεμονωμένοι γονείς που συνεχίζουν να αντιδρούν» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική αποτίμηση της πρώτης σχολικής ημέρας για τα παιδιά των προσφύγων, ο κ.Ανανιάδης σημείωσε ότι «όλα πήγαν καλά, ήταν μία μέρα εξοικείωσης με τους χώρους, πήραν βιβλία, γνώρισαν τους δασκάλους», ενώ στο σχολείο της Σταυρούπολης ιδιαίτερη χαρά έδωσε στα παιδιά μία επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και χρήσιμα για το συγκεκριμένο μάθημα δώρα που έλαβαν.
Ο κ.Ανανιάδης γνωστοποίησε ότι από σήμερα οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων αναλαμβάνουν στα Κέντρα Φιλοξενίας την καταγραφή του αριθμού των παιδιών και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, ενώ θα διερευνήσουν και τους λόγους για τους οποίους κάποια παιδιά που έπρεπε να πάνε από χθες στο σχολείο δεν πήγαν ακόμη.

«Οι γονείς ζητούν να παραμείνουν τα παιδιά στο hot spot, εκεί που είναι οι γονείς τους, να ιδρυθεί σχολείο με οποιονδήποτε τρόπο και δεν τους θέλουμε στην ευρύτερη κοινωνία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 fm", ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προφήτη, Αθανάσιος Καραγούλιας, προσθέτοντας ότι κατατέθηκε και εναλλακτική πρόταση, «να πάνε τα παιδιά των προσφύγων σε διπλανό χωριό, στον Ευαγγελισμό ή τη Νυμφόπετρα», όπου όπως σημείωσε, «υπάρχουν σχολικές αίθουσες, που μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά».
Ανέφερε ακόμη ότι από τα 7 μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παραιτήθηκαν τα 4 και το νέο Δ.Σ. θα αποφασίσει αν θα υπάρξει συνέχεια στις αντιδράσεις και τη μορφή με την οποία αυτές θα εκφραστούν.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας με γραπτή δήλωσή του, αποδίδει τις αντιδράσεις σε έλλειμμα ενημέρωσης και στην παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή.
Μάλιστα ζητά στο πλαίσιο της συναίνεσης να ανασταλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας και τα προσφυγόπουλα να μεταφερθούν σε ανενεργά κτίρια.

"Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, την περασμένη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 μας γνωστοποιήθηκε από τη διεύθυνση του δημοτικού σχολείου Προφήτη, η αιφνίδια απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την έναρξη μαθημάτων παιδιών προσφύγων, από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 κατά τις απογευματινές ώρες. Στους γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου Προφήτη, ανακοινώθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η άφιξη των προσφυγόπουλων τη Δευτέρα, χωρίς να υπάρξει καμία προηγούμενη διαδικασία ενημέρωσης τους, τόσο για τις ειδικές συνθήκες αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα σχετικά με το αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εμβολιασμού των παιδιών, όσο και για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην μόρφωση. Κανείς δεν τους διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται ουδείς κίνδυνος για την υγεία των παιδιών τους, διαλύοντας τις «φήμες» που διασπείρονταν περί του αντιθέτου.
Αντ’ αυτού, οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου αντίκρισαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο του σχολείου. Κανείς σχετιζόμενος με αυτή την απόφαση, δεν επικοινώνησε με τον δήμο Βόλβης, ώστε να διερευνηθεί αν υπήρχε άλλη δυνατότητα φιλοξενίας των μαθητών αυτών. Ο δήμος Βόλβης ήταν και είναι πρόθυμος να υποδείξει έτοιμα σχολικά ανενεργά κτίρια, με όλες τις κτιριακές προϋποθέσεις για την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων. Γιατί δεν συζητήθηκε καν αυτό το ενδεχόμενο;" αναφέρει στη δήλωσή του ο δήμαρχος Βόλβης και κάνει λόγο για πρακτικές "αποφασίζομεν και διατάσσομεν".

"Η προχειρότητα, η ανεξήγητη βιασύνη και η τακτική: «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», είχε σαν αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των γονέων. Όπως μου δήλωσε σήμερα αντιπροσωπεία γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη, ο αιφνιδιασμός και η έλλειψη ενημέρωσης, οι μη επαρκείς διαβεβαιώσεις για τα θέματα υγιεινής, καθώς και το καθεστώς αστυνομοκρατίας που επικρατεί γύρω από το σχολείο, είχαν σαν αποτέλεσμα την αντίδραση τους, με το να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπου εμφανίστηκαν μόλις 13 από τα 130 παιδιά, σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου. Είναι σαφές ότι η όλη διαδικασία αντί να έχει ως κεντρικό στόχο τη συναίνεση και τη δημιουργία κλίματος συνύπαρξης, με τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου, καταλήγει να επιβάλει μια απόφαση, χωρίς διάλογο και αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες" σημειώνει ο δήμαρχος Βόλβης.

Στην ίδια γραπτή δήλωση υπενθυμίζει ότι "ο δήμος Βόλβης υπήρξε από τους λίγους πανελλαδικά που αποδέχθηκαν πρόταση δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων εντός των διοικητικών του ορίων (Βαγιοχώρι), ενώ επανειλημμένα έχει φιλοξενήσει παιδιών προσφύγων στις κατασκηνώσεις του (Βοσνία, Κόσσοβο κ.ά.)» τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν προσφυγικές καταβολές, φυσικά και δεν διακατέχονται από ρατσιστικές αντιλήψεις, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα ως δημοτική αρχή..». Ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρει πώς «υποστηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα αυτών των παιδιών στη μόρφωση» αλλά καταδικάζει «τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η υλοποίηση της εκπαίδευσης των παιδιών αυτών, χωρίς προετοιμασία ή ενημέρωση των γονέων και των τοπικών κοινωνιών".

Ο δήμαρχος Βόλβης καλεί το υπουργείο Παιδείας "να βρει μια συναινετική λύση" και προτείνει "για να επιλυθεί η μεγάλη κοινωνική αναστάτωση" όπως αναφέρει την αναβολή της απόφασης, ώστε να ενημερωθούν έγκυρα και από επίσημα χείλη οι γονείς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και "την χρησιμοποίηση ανενεργών σχολικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση των μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων".
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Ελλαδα Εξοδος Επιχειρησεις Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Ο Γάιδαρος Οικονομία Περιεργα πολιτική Σαν σήμερα Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση φωτο (blog) Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Νέα κωμικοτραγικά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη σήμερα, σε σχολείο που επελέγη να φοιτήσουν προσφυγόπουλα
Νέα κωμικοτραγικά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη σήμερα, σε σχολείο που επελέγη να φοιτήσουν προσφυγόπουλα
https://1.bp.blogspot.com/-KoB8O7B_kxE/V_1AROgZI9I/AAAAAAAAnDA/xlWg5osrllk6qxoQfb8fr325Rfl16Wd5QCLcB/s640/aisxos.PNG
https://1.bp.blogspot.com/-KoB8O7B_kxE/V_1AROgZI9I/AAAAAAAAnDA/xlWg5osrllk6qxoQfb8fr325Rfl16Wd5QCLcB/s72-c/aisxos.PNG
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
http://www.olathessaloniki.com/2016/10/blog-post_62.html
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/2016/10/blog-post_62.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy