Παγκόσμια επιτυχία για τον Μανώλη, η δημοσίευση φωτογραφίας του από την Ελλάδα, σε site της ...NASA !!!!

Μέχρι την NASA έφτασε η φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου από το Κάστρο της Λουλούδας στην Σάμο, η οποία επιλέχτηκε ως «η Φωτογραφία της Ημέρας» στο Earth Science Picture of the Day (EPOD)
Την κορυφαία στο είδος ιστοσελίδα διαχειρίζεται το Τμήμα Επιστημών Γης της NASA (NASA’s Earth Science Division) σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Αμερικής και μεταξύ άλλων προβάλλει καθημερινά στους εκατομμύρια αναγνώστες του φωτογραφίες με έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι ειδικοί της NASA επέλεξαν το «Φάντασμα της Λουλούδας» ως τη «Φωτογραφία της Ημέρας» για σήμερα, 20 Οκτωβρίου, λόγω του σπάνιου φαινομένου οπτικής που αποτυπώνει. 

Όπως περιγράφει ο φωτογράφος και φυσικός Μανώλης Θράβαλος στο προσωπικό του προφίλ:

Το Φάντασμα της Λουλούδας
Τον μύθο γύρω από το όνομα του Κάστρου τον γνώριζα λίγο-πολύ... 
Η Λουλούδα, κόρη του ιερέα από το διπλανό χωριό, ανέβαινε συχνά στην κορυφή, γοητευμένη από το μυστήριο που κάλυπτε σαν ομίχλη την περιοχή. Τα χαλάσματα ψιθύριζαν ιστορίες από την εποχή που το βουνό αποτελούσε καταφύγιο έναντι των πειρατών, και εκείνη γοητευμένη επέστρεφε ξανά και ξανά στα εδάφη του για να τις αφουγκραστεί. Μία μέρα έμελλε να γίνει και η ίδια μέρος του θρύλου όταν, λιποθυμώντας στην άκρη του γκρεμού, άφησε τη ζωή και το όνομά της στο Κάστρο για πάντα.
Πριν λίγες μέρες επισκέφτηκα το Κάστρο της Λουλούδας στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της σειράς αφιερωμάτων που ετοιμάζω για τα Κάστρα του νησιού σε συνεργασία με το isamos.gr   Ξάφνου πυκνή ομίχλη κάλυψε τα πάντα, ενώ η θερμοκρασία έπεσε αισθητά. Ενώ έψαχνα για το επόμενό μου κάδρο μέσα στο ατμοσφαιρικό σκηνικό που είχε δημιουργηθεί, ο ήλιος εμφανίστηκε το ίδιο απότομα και τότε την είδα... Λουσμένη μέσα στο φως, με φωτοστέφανα χρωμάτων γύρω της, να πλανάται πάνω από τον γκρεμό που σύμφωνα με την παράδοση έχασε την ζωή της η Λουλούδα. Μόλις που πρόλαβα να τραβήξω μερικές φωτογραφίες και ύστερα εξαφανίστηκε...
Θα μου επιτρέψετε να αφήσω για την ώρα αυτήν την ομίχλη μυστηρίου γύρω από το "Φάντασμα της Λουλούδας". Αύριο θα κοινοποιήσω και πάλι την φωτογραφία μαζί με την επιστημονική εξήγηση του εντυπωσιακού ατμοσφαιρικού φαινομένου. 
Καλό βράδυ σε όλους!
Νεότερη Παλαιότερη