52 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, μισθώθηκαν για την φιλοξενία 250 προσφύγων

Σε επαφή με ιδιοκτήτες άδειων διαμερισμάτων στην περιοχή του Θερμαϊκού, έχει έλθει σύμφωνα με επίσημο δελτίο τύπου του δήμου Θερμαϊκού η «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», προκειμένου να τα διαθέσει για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών Σύρων προσφύγων.

Ως γνωστόν η Ύπατη Αρμοστεία αναζητούσε στεγασμένους χώρους, ώστε να μεταφερθούν οικογένειες προσφύγων, για να έχουν θέρμανση και σωστές συνθήκες υγιεινής και διατροφής και να μην παραμείνουν εκτεθειμένοι τους χειμωνιάτικους μήνες στους καταυλισμούς.
Στα όρια του δήμου Θερμαϊκού αναζητήθηκαν οικοδομές που θα μπορούν να έχουν περισσότερα του ενός διαθέσιμα για ενοικίαση διαμερίσματα, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει οργανωμένη παροχή φιλοξενίας σε οικογένειες Σύριων προσφύγων και οργανωμένη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φαγητού και μετακίνησής τους, αλλά και συνθήκες ασφάλειας και αποφυγής γκετοποίησης.
Με δελτίο τύπου η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού μας ενημερώνει ότι ήδη στην περιοχή Πάλιουρα της Δημοτικής Ενότητας Επανομής η Ύπατη Αρμοστεία έχει προχωρήσει σε μίσθωση 52 διαμερισμάτων (απευθείας από τους ιδιοκτήτες) στα οποία θα φιλοξενηθούν οικογένειες Σύριων, περίπου 250 ατόμων.
Το δελτίο τύπου:
"Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., που ιδρύθηκε με εντολή να καθοδηγεί και να συντονίζει τη διεθνή δράση για την προστασία των προσφύγων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, ζήτησε συνάντηση με τον Δήμαρχο. Όντως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, 17/11/2016, στις 11:00 το πρωί και διήρκεσε περίπου μία ώρα.
Η Ύπατη Αρμοστεία συζήτησε με τον κ. Γιάννη Μαυρομάτη και του ανακοίνωσε επίσημα ότι ιδιώτης, κάτοχος δύο οικοδομών στην περιοχή Πάλιουρα της Δημοτικής Ενότητας Επανομής, κατόπιν συνεννόησης με την Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε να μισθώσει τα ακίνητά του προκειμένου σε αυτά να στεγαστούν πρόσφυγες από τη Συρία.
Η Ύπατη Αρμοστεία συμφώνησε και ανακοινώνει πλέον επίσημα στον Δήμο Θερμαϊκού ότι από τις 15 Δεκεμβρίου 2016 θα στεγαστούν οικογένειες Συρίων με συνολικό αριθμό ενηλίκων και παιδιών 230 – 250.
Σύμφωνα πάντα με τις διευκρινίσεις και τις διαβεβαιώσεις της Ύπατης Αρμοστείας προς τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη, οι πρόσφυγες θα παραμένουν περί τις 70 – 80 ημέρες και θα εναλλάσσονται με νέους όταν πλέον θα αποκτούν τα εχέγγυα για να αναχωρήσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο Δήμος Θερμαϊκού σε αυτή την προειλημμένη και τελεσίδικη απόφαση που λήφθηκε μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας και ιδιώτη θα προσπαθήσει με όσα μέσα διαθέτει να διασφαλίσει την έννομη και ειρηνική διαμονή των οικογενειών Συρίων προσφύγων σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται ότι η ενοικίαση διαμερισμάτων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη στέγαση προσφύγων, γίνεται για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8) μηνών και οι οικογένειες προσφύγων που εγκαθίστανται σε αυτά, είναι οικογένειες που πρόκειται να προωθηθούν στη συνέχεια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι τώρα μισθώνονταν κατά κανόνα ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία. Ωστόσο, με τους νέους τροποποιημένους όρους διευκολύνεται, όταν είναι αναγκαία, η ενοικίαση και περισσοτέρων διαμερισμάτων στο ίδιο κτίριο ή και ολόκληρη πολυκατοικία. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που προσφέρονται προς ενοικίαση περισσότερα διαμερίσματα εντός του ιδίου κτιρίου ή ολόκληρη πολυκατοικία ή κτιριακή εγκατάσταση, η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό καταγράφοντας τις συνθήκες καταλληλότητας και ορίζει το μίσθωμα για κάθε διαμέρισμα.
Οι όροι που τίθενται από την Ύπατη Αρμοστεία είναι τα διαμερίσματα αυτά να διαθέτουν:
  
• Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση και να είναι απαλλαγμένο από υγρασία.
• Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια που να φιλοξενούν το μέγιστο 4 άτομα με κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης, συζήτησης, παιχνιδιού και μελέτης για τα παιδιά. Επίσης, η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή και θα βαρύνει στη διαδικασία της επιλογής.
Τα διαμερίσματα μπορεί να είναι επιπλωμένα, οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης. Σε περίπτωση που δεν θα είναι επιπλωμένα, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνη για να εξοπλιστούν με έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζι, καρέκλες) ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη