Επένδυση «μαμούθ» Ιβάν Σαββίδη, σε πόλη της Κεντρικής Ελλάδας

Επένδυση μαμούθ, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Βόλο, προωθεί ο σε αργία δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος με τον μεγαλοεπενδυτή, Ιβάν Σαββίδη.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επένδυση πρόκειται να γίνει στο Πεδίον Άρεως και όταν υλοποιηθεί θα απογειώσει στην κυριολεξία την πόλη του Βόλου, αυξάνοντας την προσέλκυση επισκεπτών και να γίνει πραγματικότητα ο προορισμός για την εσωτερική τουριστική αγορά, αλλά και του εξωτερικού. 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι πριν από λίγες ημέρες ήρθαν στο Βόλο άμεσοι συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη, οι οποίοι διέμειναν για ένα διήμερο στην Αγριά και είχαν μακρά συνάντηση με τον κ. Μπέο. Θέμα της συζήτησης ήταν η αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης που διαθέτει ο δήμος Bόλου στο Πεδίον του Άρεως. Ο κ. Μπέος, εκτός από το Πεδίον Άρεως, πρότεινε και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στην πόλη και τη Μαγνησία. Στο χώρο του Πεδίον του Άρεως η πρόταση και η σκέψη των συνεργατών του κ. Σαββίδη είναι να δημιουργηθεί θεματικό πάρκο, μεγάλο πεντάστερο ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, το Μουσείο της Αργούς και ίσως μαρίνα σκαφών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.
Ίσως σε έκταση 100 στρεμμάτων!
Μια επένδυση τέτοιου βεληνεκούς, ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει τα 100 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σε μελέτη του ο μηχανικός κ. Σωτήρης Γιαμάκος, η έκταση στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένα τέτοιο επενδυτικό έργο μαμούθ στην ιστορία της πόλης, είναι περίπου 100 στρέμματα, ενώ υπάρχουν και δεκάδες στρέμματα που ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και μπορεί ο επενδυτής ίσως να διαπραγματευτεί για συνεκμετάλλευση με το ΤΑΙΠΕΔ. Η συζήτηση για την επένδυση θα συνεχιστεί, όπως συμφωνήθηκε, στις 10 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ομίλου Ιβάν Σαββίδη, παρουσία και του μεγαλοεπενδυτή.
Ο Ιβάν επενδύει εκατομμύρια ευρώ
Η πορεία του Ιβάν Σαββίδη μοιάζει σαν παραμύθι. Ξεκίνησε από εργάτης στο καπνεργοστάσιο της αδελφικής πόλης με το Βόλο Ροστώβ, και τελικά είναι σήμερα στην ιδιοκτησία του, ενώ ο ίδιος κατατάσσεται στους 30 πλουσιότερους Ρώσους. Πέρα από τη βιομηχανία καπνού στο Ροστώβ, ο Ελληνοποντιακής καταγωγής Ιβάν Σαββίδης έχει στην ιδιοκτησία του εταιρία αλλαντικών, εταιρία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών, παραγωγής χαβιαριού και εταιρία θεματικών πάρκων. Ο Ιβάν Σαββίδης, πριν γνωρίσει πρόσφατα τον Αχιλλέα Μπέο, λόγω ποδοσφαίρου, είχε μιλήσει και με αντιπροσωπεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον Πάνο Σκοτινιώτη, που είχε μεταβεί στο Ροστώβ το 2013, αλλά τότε δεν προέκυψε καμία συνεργασία και υπήρξε μια επιφυλακτικότητα και από τις δύο πλευρές και έτσι δεν προχώρησε καμία συνεργασία στον τουριστικό κυρίως τομέα για την έλευση Ρώσων για διακοπές στη Μαγνησία.
Ο Ιβάν Σαββίδης, ξεκίνησε τις επενδύσεις του στην Ελλάδα με το ποδόσφαιρο το 2012, όταν πήρε τις μετοχές του ΠΑΟΚ, τον οποίο από τότε έχει χρυσοπληρώσει με 75 εκ. ευρώ. Μετά τον ΠΑΟΚ, ήρθε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, στην οποία έχει επενδύσει 35 εκ. Εταιρία συμφερόντων του Σαββίδη έχει αναλάβει την διαχείριση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, επενδύοντας 12 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση του.
Ακόμη ένα ξενοδοχείο, το Ξενία στο Παλιούρι Χαλκιδικής, πέρασε στα χέρια του για 99 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ. Μια επένδυση που υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 80 εκ. ευρώ. Επίσης, σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης έχουν αγοραστεί από τον κ. Σαββίδη, όπως το «κόκκινο κτίριο» απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, δαπανώντας 4,7 εκ. ευρώ και η βίλα Ζαρντινίδη, 2,7 εκ. ευρώ συν το κόστος ανακαίνισης της.
Ο Ιβάν Σαββίδης έχει πάρει και τηλεοπτική άδεια και αναμένεται να μπει δυνατά στο χώρο των ΜΜΕ, ενώ πρόσφατα ο συνεργάτης του, Αρτουρ Νταβιντιάν, τόνισε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ότι θα επενδυθούν την επόμενη τριετία 250 εκ. ευρώ και ήδη επενδύει για να αγοράσει την πλειοψηφία του πακέτου των μετοχών της «Σουρωτή».
Πόσο έτοιμος είναι ο Βόλος για την επένδυση
Ο Βόλος, για τουλάχιστον 15 χρόνια, συζητά την εκμετάλλευση του χώρου του Πεδίον Άρεως, διαμορφώνοντας το σε θεματικό πάρκο και κατασκευάζοντας το Μουσείο της Αργούς. Η πρώτη ανίχνευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έγινε επί δημαρχίας Κυριάκου Μήτρου και από τον πρόεδρο της Τουριστικής και δημοτικό σύμβουλο, Βαγγέλη Γούσιο. Τότε, είχε ανατεθεί σε εταιρία η μελέτη, ενώ συγχρόνως είχε αρχίσει και η κατασκευή της Αργούς. Η δημοτική αρχή Πάνου Σκοτινιώτη, πραγματοποίησε διαγωνισμό σχεδιασμού του Μουσείου της Αργούς με βραβευθέντα τους μελετητές, Γιάννη Κίζη, Κωνσταντή Κίζη και Θύμη Δρούγκα, ενώ το Ιανουάριο του 2015 ο συμπολίτης μηχανικός, Σωτήρης Γιαμάκος, παρουσίασε στο διήμερο συνέδριο του Ομίλου Καρεκλίδη για την ανάπτυξη, στο ξενοδοχείο «Ξενία», την εργασία του για την αξιοποίηση του χώρου του Πεδίον Άρεως, η οποία χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους συμπολίτες μας.
Στο συνέδριο, ο κ. Γιαμάκος παρουσιάζοντας την δική του μελέτη, εκτίμησε ότι η επένδυση είναι περίπου 30 εκ. ευρώ και μπορεί να δημιουργήσει 456 άμεσες θέσεις εργασίας και 3.000 έμμεσες, χωρίς βέβαια αυτή να περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και συνεδριακό κέντρο. Ειδικοί που μπορούν να εκτιμήσουν ένα πρότζεκτ που συζητούν δημοτική αρχή και Σαββίδης, εκτιμάται ότι θα προσδώσει στην περιοχή ανεκτίμητο πλούτο, όχι μόνο σε εργατικό δυναμικό, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση εσόδων από την προσέλκυση πλέον των 300.000 επισκεπτών το χρόνο, σε πρώτη φάση και προσδίδοντας άλλη διάσταση στο αεροδρόμιο, το λιμάνι με την κρουαζιέρα, αλλά και στην αγορά της πόλης.
Όλα αυτά βέβαια αν πείσουμε τον Ιβάν Σαββίδη να υλοποιήσει το πρότζεκτ και το ραντεβού της 10ης Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη