"Concerts"-Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Τζέμου στο Duende Jazz Bar


Μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη συναυλιακή ιστορία της Θεσσαλονίκης συλλαμβάνει ο φακός του Γιάννη Τζέμου και με σύμμαχο τον κόκκο της ασπρόμαυρης φωτογραφίας κοιτάζει τα μεγάλα ονόματα που ήρθαν στην πόλη το 1997-98. Η έκθεση φωτογραφίας «Concerts» εγκαινιάζεται την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, στις 19:30 στο jazz bar Duende (Καλαποθάκη 16).
Ο Γιάννης Τζέμος την άνοιξη του 1997, εν μέσω Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενθουσιασμένος από τη μουσική κίνηση στους ζωηρούς και ζωντανούς συναυλιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να καταγράψει με την κάμερα τα μουσικά δρώμενα, καθώς και πολλές άλλες εκδηλώσεις, με επίκεντρο τις ροκ και τζαζ βραδιές. Η φωτογραφία του έδινε τη δυνατότητα να πλησιάσει γνωστούς καλλιτέχνες που ήταν στο επίκεντρο και των δικών του αναζητήσεων.

Λέει ο ίδιος: « Απ’ την πρώτη στιγμή αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ασπρόμαυρο φιλμ, τόσο για ν’ αποφύγω τη χρωματική ανομοιομορφία του φωτισμού των συναυλιών όσο και για να τονίσω τις λεπτομέρειες στα πρόσωπα. Δεδομένου ότι οι λήψεις θα γίνονταν από κοντινή απόσταση επέλεξα να μη έχω πρόσθετο φωτισμό (φλας) που σίγουρα θα έδινε καλύτερα αποτελέσματα αλλά θα ενοχλούσε τους φωτογραφιζόμενους και να χρησιμοποιήσω γρήγορα φιλμ των 3200 ASA. O κόκκος που φυσιολογικά θα προέκυπτε ήταν αισθητικό ζητούμενο τότε αν και σήμερα πιθανά να μοιάζει παράξενος στους φίλους της ψηφιακής φωτογραφίας».
Ο θεατής της έκθεσης θα έρθει σ’ επαφή ή θα θυμηθεί ονόματα όπως ο Peter Hammill, μόνος στη σκηνή, οι εκλεκτικοί Divine Comedy του Neil Hannon, ο Ed Kuepper, χωρίς μπάντα, μπροστά σε μικρό κοινό 60 – 70 ατόμων, ο περφεξιονίστας Γάλλος Pascal Comelade με τα ukelele και τα πιάνα μινιατούρες, οι Tuxedo Moon με πλήρη σύνθεση, ο μεγάλος bluesman Little Smokey Smothers, η μπάντα πνευστών του Mra Oma, οι σαξοφωνίστες Ed Bailey και Ricky Ford, οι Monochrome Set.

Ποιος είναι ο Γιάννης Τζέμος
Σπούδασε δημοσιογραφία και έγραψε σε διάφορα κινηματογραφικά έντυπα. Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο «Τα τουρκικής προέλευσης ελληνικά επώνυμα», ενώ αυτήν την περίοδο ετοιμάζει την έκδοση ενός νέου βιβλίου. Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά, αλλά συστηματικά, κυρίως τη δεκαετία 1990-2004 με βράβευση απ' το δήμο Θεσσαλονίκης για συμμετοχή σε ομαδική έκθεση με θέμα την πόλη της Θεσσαλονίκης.



Concerts
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Τζέμου
Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, 19:30
Duende Jazz Bar (Καλαποθάκη 16, τηλ.: 2310250956)
21 Νοεμβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: 16:00 – 23:00
Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, 19:30
Επικοινωνία: Γιάννης Τζέμος, 6972034313

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη