Ο καιρός θα μας αλλάξει τα....Φώτα: Στα λευκά η Θεσσαλονίκη τα Θεοφάνεια !!!

Με ισχυρή κακοκαιρία φαίνεται πως θα περάσουμε το εορταστικό τριήμερο των Θεοφανείων, η οποία σύμφωνα και με τα πρώτα στοιχεία θα ντύσει στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ ταυτόχρονα φαίνεται πως θα σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ στη βόρεια Ελλάδα με τον υδράργυρο να κατρακυλάει ακόμα και κάτω από τους -15 βαθμούς κελσίου!
Αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι ο σχηματισμός ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στη νότια Αδριατική το οποίο καθώς θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει τη χώρα μας. Μάλιστα, όταν θα φτάσει στο Αιγαίο θα βαθύνει σημαντικά!
Έτσι λοιπόν από την Πέμπτη ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά της χώρας μας αρχικά με πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.
Όμως, γρήγορα το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει από τα βόρεια προς τα νότια μιας και πολικής προέλευσης αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθούν γρήγορα προς τα νότια με αποτέλεσμα την στροφή των ανέμων σε βοριάδες σε εντάσεις που θα προσεγγίζουν συνθήκες θύελλας, την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Έτσι, φαίνεται πως τα Θεοφάνεια πολλές περιοχές από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα θα ντυθούν στα λευκά με τα προβλήματα να είναι ιδιαίτερα έντονα τόσο σε ξηρά (εξαιτίας των πολύ πυκνών χιονοπτώσεων), όσο και στη θάλασσα (εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων).
Συγκεκριμένα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης τα Θεοφάνεια φαίνεται πως θα είναι μια ιδιαίτερα λευκή ημέρα μιας και θα σημειωθούν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις με τη μορφή χιονοκαταιγίδων ενώ θα σημειωθούν αξιόλογες χιονοστρώσεις ακόμη και γύρω από τη θάλασσα!
Το Σαββατοκύριακο το κύμα του χιονιά θα κινηθεί νοτιότερα επηρεάζοντας αυτή τη φορά περιοχές από τη Λαμία και νοτιότερα.
Στις περιοχές που θα επηρεαστούν φαίνεται πως θα είναι και η Αττική με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στο Σύνταγμα όπου είναι πολύ πιθανό να το στρώσει αρκετά καλά! Από την άλλη πλευρά στη δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί αλλά θα παραμείνει το πολικό ψύχος με περιοχές της βόρειας Ελλάδας να έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρό ολικό παγετό (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο). Εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιοχες της βόρειας Ελλάδας ίσως ο υδράργυρος πέσει ακόμη και κάτω από τους -15 βαθμούς κελσίου!
Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά το διάστημα Παρασκευή 6/1 εως και Κυριακή 8/1 ή εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος μετακίνησης να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση από τα κατα τόπους λιμεναρχεία καθώς και από την τροχαία για το οδικό δίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη