Η φωτογραφία της χρονιάς, στον 60ο διαγωνισμό του World Press Photo

Η φωτογραφία «Μία δολοφονία στην Τουρκία» του Burhan Ozbilici, η οποία συγκλόνισε τον κόσμο όταν πρωτοδημοσιεύτηκε ήταν αυτή που επέλεξαν οι κριτές του διαγωνισμού World Press Photo ως φωτογραφία της χρονιάς. Μαζί με αυτή, ανακοινώθηκαν και οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν στις υπόλοιπες κατηγορίες του 60ού ετήσιου διαγωνισμού World Press Photo. 
Αυτή τη χρονιά, περισσότεροι από 5.000 φωτογράφοι από 125 χώρες συμμετείχαν με 80.408 φωτογραφίες.    
«Ήταν μια πολύ δύσκολη επιλογή, αλλά στο τέλος αισθανθήκαμε ότι η φωτογραφία της χρονιάς ήταν μια εκρηκτική εικόνα που μιλούσε αληθινά για το μίσος της εποχής μας», εξήγησε το μέλος της κριτικής επιτροπής, Mary Calvert, για την επιλογή της φωτογραφίας του Ozbilici. 

«Κάθε φορά που ερχόταν στην οθόνη, έπρεπε σχεδόν να κάνεις πίσω επειδή είναι τόσο εκρηκτική φωτογραφία και αλήθεια αισθανθήκαμε ότι συνοψίζει τον ορισμό του τι είναι και τι σημαίνει Φωτογραφία της χρονιάς για το World Press Photo».
Η απόφαση δίχασε την επιτροπή. Ο Stuart Franklin, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, εξήγησε την απόφασή του να καταψηφίσει τη φωτογραφία ως Φωτογραφία της χρονιάς, επισημαίνοντας ότι τη βλέπει ως ηθικά προβληματική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη