Εξουδετέρωσαν τη βόμβα στο Κορδελιό-Αρχίζει η μεταφορά

Ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου - Κορδελιού.

Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν, 'οπως αναφέρει το thetoc.gr, τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όλο το χρονικό
'Αρχισε στις 7 το πρωί η διαδικασία απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1900 μέτρων από το σημείο (βενζινάδικο) όπου βρέθηκε η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ευόσμου - Κορδελιού.
Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα, στις 6 το πρωί ενώ στις 11.05 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Την διαδικασίας απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας έχει αναλάβει ειδική ομάδα του στρατού.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώνεται, ενώ τη διαδικασία περιφρουρούν χίλιοι αστυνομικοί. Από το πρωί οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονται δωρεάν, ενώ από τις 9.30 και μέχρι το τέλος της επιχείρησης θα διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων.

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε χθες μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται από τις 10 το πρωί και μετά.
Η αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης της περιοχής προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων.

Η βόμβα, η οποία έχει βάρος 250 κιλών ανακαλύφθηκε περίπου 5 μέτρα κάτω από το έδαφος κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής σε βενζινάδικο την περασμένη εβδομάδα. Εμπειρογνώμονες του στρατού θα επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν τη βόμβα σε μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.

"Ψυχραιμία" συνέστησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας λίγο πριν την επιχείρηση απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο, στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

"Πρώτη φορά, σε περίοδο ειρήνης, γίνεται τόση μεγάλη εκκένωση πληθυσμού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας ο οποίος μετέβη το πρωί στο σημείο όπου βρίσκεται θαμμένη η βόμβα, λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς. ΄Ηδη πάντως, σύμφωνα με τον κ.Τζιτζικώστα, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο περίπου 40 άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

"Όποιος μείνει αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εμείς συνιστούμε να φύγουν όσοι είναι σε ακτίνα 1900 μέτρων και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το μεσημέρι θα γυρίσουν σπίτια τους" τόνισε ο περιφερειάρχης.

Αναφερομένος στα μέτρα ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός, διευκρίνισε ότι "δεν είναι υπερβολικά γιατί θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αστικό ιστό, υπάρχουν δίκτυα φυσικού αερίου και δεξαμενές καυσίμου οπότε αν γίνει ένα λάθος μπορεί να έχουμε μείζον ατύχημα".
"Τηρούμε επακριβώς αυτά που λένε τα ΝΑΤΟϊκά εγχειρίδια, που σ’ αυτή την περίπτωση για τέτοια βόμβα με τέτοια εκρηκτικά προβλέπουν ζώνη ασφαλείας 1,9 χλμ" συμπλήρωσε.


Κάποιοι στα μπαλκόνια και κάποιοι όπου φύγει- φύγει!
Πάντως, την ανησυχία των αρχών, δε φαίνεται να συμμερίστηκαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αφού ακόμα και στις πολυκατοικίες δίπλα στο βενζινάδικο όπου βρίσκεται η βόμβα, έβγαιναν από νωρίς το πρωί στα μπαλκόνια για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση! Άλλοι πάλι, αποχωρούσαν με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, ακολουθώντας τις οδηγίες για εκκένωση της περιοχής έως το πέρας της επιχείρησης, κάποιοι άλλοι προτίμησαν να περάσουν τη μέρα σε συγγενικά τους πρόσωπα και άλλοι το είδαν σαν μια ευκαιρία για μια σύντομη οικογενειακή απόδραση.
"Δεν ανησυχούμε, κατανοούμε ότι η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους. Όταν έχεις μικρά παιδιά, ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες δεν παίζεις μ’ αυτά τα πράγματα", δήλωσε μία κάτοικος της περιοχής καθώς έφευγε με τα δύο μικρά παιδιά της.


«Έκρηξη» Πατουλίδου: Να κλείσει η κάμερα, αλλιώς εισαγγελέας
Απομακρύνθηκε κάμερα που εντοπίστηκε στην περιοχή όπου αναμένεται, από λεπτό σε λεπτό, να ξεκινήσει η επιχείρηση απενεργοποίηση και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε δηλώσει ότι δεν θα ξεκινήσει η επιχείρηση απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή Κορδελιού - Ευόσμου, αν δεν απομακρυνθεί κάμερα μέσου ενημέρωσης που έχει τοποθετηθεί στον 4ο όροφο οικοδομής, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικο όπου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση. 
Αυτό δήλωσε επισημαίνοντας: "ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει"

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας
Την εξουδετέρωση της βόμβας ανέλαβε τριμελής ομάδα στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ) Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του στρατού η βόμβα είναι αεροπορική της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εκτιμάται ότι περιέχει 500 λίβρες εκρηκτικών (226 κιλά).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη