...και η βόμβα φεύγει...Λήξις συναγερμού στο Κορδελιό

Τη λήξη της διαδικασίας απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου - Κορδελιού ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πλέον οι χιλιάδες κάτοικοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους το πρωί, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η εξουδετέρωση της βόμβας, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας η βόμβα που απενεργοποιήθηκε νωρίτερα από ειδική ομάδα του στρατού βρίσκεται καθοδόν για το πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
«Τέλος καλό όλα καλά» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα, τη μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης, όπως είπε, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 άτομα.

Το ΕΚΑΒ συνεχίζει το έργο του... Μετά την μεγάλη κινητοποίηση εκκένωσης των κατάκοιτων συμπολιτών μας και μεταφοράς τους σε νοσοκομεία και συγγενικά σπίτια...τώρα γίνετε η επιστροφή τους....Όλος ο μηχανισμός του ΕΚΑΒ σε πλήρη ετοιμότητα!!!




Η απενεργοποίηση της βόμβας ολοκληρώθηκε από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού  λίγο μετά από τις 12 το  μεσημέρι της Κυριακής. Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή.
Ακολούθησαν τα στάδια της μεταφοράς της και εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη, με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η διαδικασία άρχισε στις 7 το πρωί με την απομάκρυνση 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα. Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα, στις 6 το πρωί.
Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία με κορδέλα μήκους 30 χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώνεται, ενώ τη διαδικασία περιφρουρούν χίλιοι αστυνομικοί. Από το πρωί οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονται δωρεάν, ενώ από τις 9.30 και μέχρι το τέλος της επιχείρησης διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων. Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε χθες μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου φιλοξενήθηκαν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης είχαν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης της περιοχής, προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη