5όροφος γυάλινος Πύργος στη Θεσσαλονίκη, μέσα σ’ ένα χώρο πρασίνου 15 στρεμμάτων.

Τη μνήμη του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης θα αποκαταστήσει η Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα, στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, απ’ όπου είχαν αναχωρήσει οι συρμοί για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο θεμέλιος λίθος του Μουσείου θα μπει στο τέλος του 2017, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο FM 104,9” ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, περίπου 7.000 τ.μ., σε έκταση 5 στρεμμάτων που διέθεσε η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., μέσα σ’ ένα χώρο πρασίνου περίπου 15 στρεμμάτων.

Το Μουσείο, προϋπολογισμού περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019. 
Χρηματοδοτείται με 10 εκατομμύρια από τη γερμανική κυβέρνηση (5 εκατ. το 2017 και 5 εκατ. το 2018). Το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα δώσει 10 εκατ.ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες.

“Επιθυμία όλων μετά την συνάντηση που είχα με πρωθυπουργό είναι να ολοκληρωθεί το μουσείο. Αυτό θα ανεβάσει επίπεδο στις σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ, ενώ παράλληλα θα παίξει ρόλο στον τουρισμό, γιατί θα έρχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η επίσκεψή μας είχε σκοπό να παρθούν οι εγκρίσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή και η εκταμίευση από την Γερμανία των 5 και 5 εκατομμυρίων το 2017 και το 2018”, τόνισε ο κ. Σαλτιέλ.

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει πως: “δεν είμαι άνθρωπος που εύκολα ενθουσιάζομαι. Περιμένουμε να δούμε. Πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν ήμουν αισιόδοξος, αλλά τώρα πλέον είμαι. Περιμένουμε το προεδρικό διάταγμα μέσα στον Ιούνιο. Είναι σπουδαίο το έργο. Βλέπω θετικά αυτό το έργο. Εχουμε εξασφαλισμένη και την χρηματοδότηση. Θεωρώ ότι θα συνεισφέρουμε και στην πόλη, θα προσφέρουμε και δουλειά”, υπογράμμισε.

Ο κ. Σαλτιέλ ανέλυσε και την προσφορά του μουσείου στη νεολαία της πόλης. “Μπορούν σχολεία να επισκέπτονται το μουσείο και να μαθαίνουν τη ιστορία των Εβραίων. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά τί σημαίνει φασισμός, ναζισμός μισαλοδοξία και αντισιμιτισμός”.

Εργο ιδιωτικό που θα αποτελέσει ορόσημο και πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον πλανήτη.
Και μάλιστα σε μια υποβαθμισμένη, νεκρή σχεδόν, απομονωμένη και επικίνδυνη τα βράδια,  περιοχή της πόλης μας που ίσως έτσι αποκτήσει ζωή και κίνηση, έργο αναπτυξιακό σαν αυτά που θα επιθυμούσαμε να δούμε  να γίνονται επιτέλους στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη