Αθάνατοι !!!! Οι πεσόντες Ελληνες στρατιωτικοί στο καθήκον, σήμερα Τετάρτη του Πάσχα

Μία επιζήσασα και τέσσερις νεκροί είναι ο απολογισμός της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, όταν ένα ελικόπτερο τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε, λίγη ώρα αφότου χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ.
Οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν την ζωή τους από τη συντριβή του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Από την άλλη η αρχιλογίας Βασιλική Πλεξίδα που ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έχει μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται.

Τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης
Εξετάζονται προσεκτικά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, καθώς υπάρχουν αναφορές για χαμηλή ορατότητα εξαιτίας ομίχλης, ενώ και η αστοχία υλικού, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς το ελικόπτερο ήταν άρτια συντηρημένο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή της συντριβής υπήρχε χαμηλή νέφωση, με την ορατότητα να περιορίζεται μόλις στα 500 πόδια, ενώ έπνεαν ασθενείς άνεμοι. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή των Πιέριων Ορέων έχουν σημειωθεί ακόμη δύο αεροπορικές τραγωδίες, τις δεκαετίες του ’70 και του ’90.
Ωστόσο, η οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση αυτή την ώρα είναι παρακινδυνευμένη και δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις προτού το μικτό κλιμάκιο της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων που ήδη βρίσκεται στην περιοχή συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη μέλη της επιτροπής διερεύνησης που έχει συσταθεί με σκοπό να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας και να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα τι προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από την επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων είναι η χαμηλή πτήση που πραγματοποιούσε το ελικόπτερο λόγω της περιορισμένης ορατότητας στο σημείο, γεγονός που οδήγησε στην πρόσκρουσή του σε καλώδια της ΔΕΗ.

Το χρονικό
Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, έκανε στάση στη Λάρισα και είχε προορισμό την Κοζάνη.
Μόλις χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ στήθηκε μια ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό του, τόσο με χερσαία όσο και με εναέρια μέσα, στα όρια των περιφερειών της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.
Αρχικά οι έρευνες εστίασαν προς το όρος Μπούρινο αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην περιοχή του Σαρανταπόρου, όπου πιθανότατα οι καιρικές συνθήκες συνετέλεσαν στο να χαθεί το στίγμα του και στην πτώση του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μοιράστηκε με το CNN Greece ο δημοσιογράφος Γιάννης Νεβεσκιώτης.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου, καθώς και τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν: στον υποστράτηγο, Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη (ΤΘ), Θωμά Αδάμο, στον ταγματάρχη (ΑΣ), Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό (ΑΣ), Κωνσταντίνο Χατζή.
Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη, εκτός κινδύνου, η αρχιλοχίας (ΑΣ), Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και διακομίσθηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Το πλήρες όνομα του ελικοπτέρου «Χιούι» είναι Bell UH-1H Iroquois και προφέρεται "Ιροκουά" από την ομώνυμη φυλή των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Το «Χιούι» είναι ένα παρατσούκλι που έχει επικρατήσει και αποτελεί φωνητικό αναγραμματισμό των αρχικών UH-1. Πρόκειται για το πλέον επιτυχημένο στρατιωτικό ελικόπτερο στον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό 48 χωρών.

H μαζική παραγωγή του UH-1H για τον στρατό των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1967 και τρία χρόνια αργότερα, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν πάνω από 3.900 ελικόπτερα, τα δύο τρίτα από τα οποία ήταν Heuy. Μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982 κατασκευάστηκαν περίπου 5.500 ελικόπτερα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντίστροφη μέτρηση για τον συγκεκριμένο τύπο ξεκίνησε το 2004, όταν ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ταχεία εφαρμογή προγράμματος γενικής απόσυρσης.Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου αφήνει πίσω τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φωτογραφίες δύο από τους νεκρούς που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο Χιούι που κατέπεσε στην περιοχή Σαραντάπορο της Ελασσόνας.
Πρόκειται για τον υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη, ο οποίος ήταν υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς και για τον υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή, που ήταν ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

(Ο υποστράτηγος Ι. Τζανιδάκης)
Ο υποστράτηγος Τζανιδάκης, όπως έγινε γνωστό μαζί με τον συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο στη Λάρισα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια καθορισμένη πτήση επιτήρησης των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Κατάγονταν από την Αρχαία Ελεύθερνα,του Ρεθύμνου και μόλις τον περασμένο Μάρτιο είχε τοποθετηθεί υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).

Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.

(Ο υπολοχαγός Κ. Χατζής)

Δυστυχώς όμως η μοίρα αποφάσισε να κόψει πρόωρα το νήμα της ζωής τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πρόσκρουση του ελικοπτέρου σε καλώδια της ΔΕΗ, καθώς στην περιοχή υπήρχε πυκνή ομίχλη.
O συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου που επέβαινε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα στο μοιραίο στρατιωτικό ελικόπτερο που συνετρίβη στην Ελασσόνα.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Θωμάς Αδάμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι και κατάγονταν από το Αρτεσιανό Καρδίτσας.
Ήταν πατέρας τριών παιδιών και υπηρετούσε στην Πρώτη Στρατιά στη Λάρισα, όπου και επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο.
Όπως μετέδωσε ο στρατιωτικός συντάκτης του Star, Κώστας Συμεωνίδης στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», νεκροί είναι: ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας που ήταν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.
Τραυματισμένη, αλλά καλά στην υγεία της είναι η ιπτάμενη μηχανικός, αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αναμένεται με την κατάθεσή της να φωτίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία αυτή.

Δημοσθένης Γούλας
Ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου και πρωταγωνιστής σε μία αεροπορική τραγωδία που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Ο Δημοσθένης Γούλας είναι ένας από τους τέσσερις νεκρούς που θρηνούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και όλο το πανελλήνιο.

Ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας κατάγονταν από το Αρτεσιανό, Ο άτυχος στρατιωτικός ήταν παντρεμένος με παιδιά, όπως και οι άλλοι δυο από τους νεκρούς.

Σήμερα (19.04.2017) το πρωί, σηκώθηκε για να πάει όπως κάθε μέρα στη δουλειά του... Ωστόσο, έμελλε να είναι η τελευταία μέρα! Δεν θα ξαναγυρίσει.. Στην Καρδίτσα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι το παιδί με τα "χαμογελαστά" μάτια δεν είναι πια εδώ...
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Ελλαδα Εξοδος Επιχειρησεις Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Ο Γάιδαρος Οικονομία Περιεργα πολιτική Σαν σήμερα Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση φωτο (blog) Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Αθάνατοι !!!! Οι πεσόντες Ελληνες στρατιωτικοί στο καθήκον, σήμερα Τετάρτη του Πάσχα
Αθάνατοι !!!! Οι πεσόντες Ελληνες στρατιωτικοί στο καθήκον, σήμερα Τετάρτη του Πάσχα
https://2.bp.blogspot.com/-4Rppsp-c65o/WPeCT1wUmrI/AAAAAAAAzBI/_jmZxk5adPUToQpslLeJSySC9WSXqYh7ACLcB/s400/opkokokokp.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-4Rppsp-c65o/WPeCT1wUmrI/AAAAAAAAzBI/_jmZxk5adPUToQpslLeJSySC9WSXqYh7ACLcB/s72-c/opkokokokp.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
http://www.olathessaloniki.com/2017/04/blog-post_414.html
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/2017/04/blog-post_414.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy