"Το έξυπνο πουλί" του Ζ. Φεϋντώ, στο θέατρο ΑΛΣΟΣ, στα Βασιλικά

Η Θεατρική Ομάδα Βασιλικών, κλείνοντας τα 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, συνεχίζει τις παραστάσεις της με το έργο του σπουδαίου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ζωρζ Φεϋντώ: "Το έξυπνο πουλί" το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 9 μ.μ. σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984 010 559 
Θέατρο "ΑΛΣΟΣ -Φώφης Πατίκα

Λίγα λόγια για την παράσταση:
Φέτος ασχολούμαστε για δεύτερη φορά με ένα είδος θεάτρου, που κυριάρχησε στα τέλη του περασμένου αιώνα, επιλέγοντας ένα επίσης σημαντικό έργο ενός από τους ουσιαστικούς εκπροσώπους αυτού του είδους. Στο έργο αυτό με το πρωτότυπο τίτλο “Le dindon” (“Η γαλοπούλα”), ο συγγραφέας δημιουργεί μια κωμωδία καταστάσεων με στόχο τη σάτιρα των ηθών της μεσαίας αστικής τάξης της εποχής του που έχοντας αποκτήσει
ένα κοινωνικό και οικονομικό προφίλ επιδίδεται στο κυνήγι της ερωτικής εφήμερης περιπέτειας. Στα έργα του η αστική τάξη της εποχής του αναγνωρίζει τον εαυτό της, αναγνωρίζει τις φαντασιώσεις της και τους ανικανοποίητους πόθους της. Μοιχεία, παρεξηγήσεις, ψέματα από άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό ή τη θηλυκότητά τους και αποτυγχάνουν παταγωδώς. Οι υποψήφιοι εραστές πολλοί, οι υποψήφιες απατημένες πολλές και στο τέλος τα θύματα γίνονται θύτες και οι θύτες θύματα, γιατί απλά όλοι οι χαρακτήρες βρίσκονται τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Και το ότι η τιμή σχεδόν πάντα σώζεται, είναι φανερό πως οφείλεται μόνο στη θεατρική σύμβαση. Το «έξυπνο» πουλί πάντα από τη μύτη πιάνεται!
Η θεατρική ομάδα Βασιλικών για ακόμα μια χρονιά (ένατη συνεχή) ανεβάζει κωμωδία πιστεύοντας ότι σε αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς το γέλιο είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας ως άτομα αλλά κι ως κοινωνία.
Βαγγέλης Οικονόμου

Ζωρζ Φεντώ “Το έξυπνο πουλί”

Μετάφραση –διασκευή*: Βαγγέλης Οικονόμου
Σκηνοθεσία -Εμψύχωση Ομάδας: Βαγγέλης Οικονόμου
Επιμέλεια σκηνικών: Αλέκα Μποχώρη
Κοστούμια: Αλέκα Μποχώρη
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Λουσιέν Βατλέν: Βάσω Καραβασίλη -Πωλίνα Μπιζέρα
Φιλίπ Ποντανιάκ: Σάκης Τασιάδης
Κρετίν Βατλέν: Κοσμάς Κόττης
Αυγουστίνα: Βαγγελιώ Τσαπρούνη
Ερνέστος Ρεντιγιόν: Γρηγόρης Γιαννακούδης
Κλοτίλδη Ποντανιάκ: Ιωάννα Δουβίτσα -Φανή Στυλιανού
Γκούντρουν Σολντινιάκ: Μαρίνα Κεντρωτή
Ζωρζ Σολντινιάκ: Νίκος Γλιάς
Αρμαντίν: Ρένα Θωμαΐδου
Ξενοδόχα: Βίκυ Γραφιαδέλλη
Κλάρα: Στέλλα Αγγελακέρη
Κύριος Πενσάρ: Γιάννης Κανατάς
Κυρία Πενσάρ: Ευθυμία Παπαδοπούλου
Ζαζά: Εύη Πετσή -Φανή Στυλιανού
Αστυνόμος: Γιώργος Κολοβός

Χειρισμός κονσόλας φωτισμού: Άννα Θεοφιλίδου
Αφίσα Παράστασης: Θάνος Πάππας
Επιμέλεια κατασκευής σκηνικών: Θοδωρής Αμπεριάδης -Παναγιώτης Αμπεριάδης

* Η μετάφραση -διασκευή στηρίχτηκε στο πρωτότυπο κείμενο (Georges Feydeau “Le dindon” 1896) και στις μεταφράσεις –αποδόσεις των Μάριου Πλωρίτη (“Κούκου”, Αθήνα, 1999) και του Νικηφόρου Παπανδρέου για την παράσταση της «Πειραματικής σκηνής της Τέχνης» (Ιούλιος 2009).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη