"Το αγκάθινο στέμμα" του Σαλονικιού Θεόφιλου Γιαννόπουλου


«Ένα χρυσό δαχτυλίδι με έμβλημα τον δικέφαλο αετό
Μια κωδικοποιημένη βυζαντινή επιστολή ενός βασιλικού αγγελιοφόρου
Ένα βιβλίο-κειμήλιο της Ορθοδοξίας

Κάποια αναπάντεχα ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά Ξάνθης, ζωντανεύουν ξανά τον μυστηριώδη θρύλο του άγνωστου αυτοκράτορα. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν για την ανακάλυψη αναγκάζονται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τον εκφοβισμό τους και γιατί έχει διασχίσει τόσες χώρες για να το καταφέρει;

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος έχει χάσει την έμπνευσή του. Ωστόσο, ένα όραμα του αποκαλύπτει πως η πραγματικότητα κρύβει μερικές φορές μεγαλύτερες εκπλήξεις απ’ ό,τι η φαντασία που πιστεύει πως έχασε. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του βυζαντινολόγου φίλου του από την Ξάνθη, θα οδηγήσει τα βήματά του στη Θράκη. Έτσι ξεκινά μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Όμως, πόσα από αυτά τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν; Η ζωή τους κινδυνεύει, το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη…
Ένα καταιγιστικό θρίλερ μυστηρίου, που εξελίσσεται σε ένα ιστορικά τεκμηριωμένο περιβάλλον. Ένα ανελέητο κυνηγητό στις μυστικές κατακόμβες της Θράκης. Μια αναζήτηση στα άδυτα μονοπάτια μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες.»
Διάθεση-Παραγγελία: Πανελλαδικά και στη Κύπρο σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις ΕΞΗ (τηλ.2114111078), καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα του εκδοτικού οίκου: http://ekdoseiseksi.gr/shop/ελληνική-λογοτεχνία/το-αγκαθινο-στεμμα/


«Το Αγκάθινο Στέμμα» Εκδόσεις ΕΞΗ
Συγγραφέας : Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Τιμή:9.90€ Σελ: 495

Ο συγγραφέας, θα βρίσκεται το Σάββατο 10/6 στο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης,  από τις 7:30 το απόγευμα  στο περίπτερο 59-60.
Σύντομο λογοτεχνικό βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε και ζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης.
Παράλληλα λειτουργεί και ως αξιολογητής - λογοτεχνικός επιμελητής μυθιστορημάτων στις  Εκδόσεις  Γράφημα.

Έχει συμμετάσχει ως μέλος της κριτικής επιτροπής του 2ου Διαγωνισμού Ποίησης Bonsaistories καθώς και του 2ου Διαγωνισμού Διηγήματος Bonsaistories.
Τέλος,  δραστηριοποιείται ως ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και ως αρθρογράφος στις λογοτεχνικές ιστοσελίδες koukidaki, urnovl, tovivlio.net, HuffPost Greece και taxidiidewn.

«Το Αγκάθινο Στέμμα» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις ΕΞΗ.

Τρόποι επικοινωνίας:
Μail: theofilosbook@yahoo.gr

Προφίλ στο Facebook: https://www.facebook.com/giannopoulos.theofilos

Προσωπική λογοτεχνική ιστοσελίδα: http://taxidiidewn.blogspot.gr

Δείγμα γραφής

1o βραβείο στον 5ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ε.Π.Ο.Κ.

Γυναίκα

Γυναίκα
με τα μαλλιά που μυρίζουνε έρωτα
και χείλη που στάζουν σιωπή
άφησε να δω τις εικόνες εκείνες
που κρύβεις μέσα στα δυο σου μάτια

Άκουσε με
τρύγησα όνειρα για να σε βρω
μες από σύννεφα κι από Φεγγάρια
κι η μισή ομορφιά που πόθησα ήταν Ουρανός
και η υπόλοιπη εσύ, μες στη καρδιά μου

Μη φοβάσαι
κλείσε τα βλέφαρα, σβήσε μου το φως
καμία πληγή σου να μην αντικρίσω
πάψε ν’ ανασαίνεις μ’ οτιδήποτε παλιό
το παρελθόν σου σήμερα έχει τελειώσει

Μη τρομάξεις
θέλω μονάχα ν’ αγγίξω τους γυμνούς σου ώμους
να σκαρφαλώσω πιο πάνω απ’ το λαιμό σου
κι απ’ την κορφή των λογισμών σου
να κυλίσω σαν δάκρυ σ’ όλο σου το κορμί

Κι ύστερα
σαν μπω στις μοναχικές σου σκέψεις
την ψυχή μου πλάι σου θ’ ακουμπήσω
να σου δείξω ότι από παλιά σε περίμενα
τα όνειρά μου ομολογώντας δίχως φόβο

Κι αργά
πριν η νύχτα ολότελα ξημερώσει
και σαν παιδί ευάλωτος θα νιώθω
θα κλάψω αυθόρμητα για να ελευθερωθώ
πριν ήσυχος σου πω πως σ’ αγαπώ…


1ο  Βραβείο στον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό
του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος

Φθινοπωρινά φύλλα

Το παράθυρο του δωματίου του στο νοσοκομείο είχε θέα προς το πάρκο, εκεί που υπήρχαν διάσπαρτες Λεύκες . Σαν αυτά τα δέντρα που κάποτε είχε φυτέψει με τον πατέρα του σε μια γη κάμποσο μακριά από δω, σε χρόνους χαμένους στο παρελθόν.
Η μάνα του πέθανε στη γέννα. Από τραγική σύμπτωση, την ίδια κατάληξη είχε κι εκείνη η ξένη σ’ ένα από τα λιμάνια της Ισπανίας που γέννησε το γιό του. Συζούσανε περίπου ενάμιση χρόνο πριν από αυτό. Την είχε ξεχωρίσει από το υπόλοιπο τσούρμο των γυναικών που χάριζαν τη ζεστασιά τους στους ναυτικούς για τις μέρες που βρισκόταν στο τόπο τους. Ορφανή κι η ίδια, και μάλιστα κι από τους δυο γονείς.
Τα τελευταία πέντε από τα είκοσι συνολικά χρόνια ζωής της, τα είχε περάσει μόνη στο δρόμο. Τον νοιαζόταν και τον ταξίδευε σαν την θάλασσα, θαρρείς και το χάδι της έκρυβε αρμύρα.
Τη σπίτωσε σε μια μονοκατοικία και της έστελνε λεφτά όποτε είχε. Μα κι αυτή δεν καθόταν με σταυρωμένα χέρια. Άλλαξε δουλειά και πότε καθάριζε σκάλες κι άλλοτε έφτιαχνε χειροποίητα αναμνηστικά του τόπου της: Μπρελόκ και  μικρές κούκλες που αγόραζαν συχνά οι τουρίστες.
Το διάστημα εκείνο του επιφύλασσε και την καλύτερη μέρα της ζωής του, όταν με πρόσωπο που έλαμπε του είπε σε άπταιστα ελληνικά πως περιμένει το παιδί του… Ποιος να το ‘λεγε όμως πως εκείνη η σπίθα που του άναψε θα έσβηνε μετά από καιρό με δάκρυα;
Ο χρόνος περνούσε σαν τα κύματα και αυτός όπου κι αν βρισκόταν, το δικό της χαμόγελο νοσταλγούσε. Στη τελευταία τους επικοινωνία μάλιστα του είχε πει ότι ερχόταν η ώρα, σύντομα θα πήγαινε στο νοσοκομείο για να γεννήσει. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που άκουσε την φωνή της. Έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε να βρεθεί κοντά της το συντομότερο, όμως τους χώριζαν ατέλειωτα μίλια.
Με το που επιτέλους έδεσαν λιμάνι μετά από κάμποσο καιρό, έσπευσε αμέσως σπίτι τους. Παρά τη λαχτάρα του, συνάντησε τα φώτα σβηστά και όλα τα έζωνε μια μοναχική σιωπή. Χτύπησε ξανά και ξανά την εξώπορτα με ένα παράξενο καρδιοχτύπι στα στήθη να του λέει πως κάτι πήγαινε στραβά. Τούτα τα μέρη τα είχαν ποτίσει κάποτε με το χαμόγελό τους, μα τώρα τα πάντα θύμιζαν εγκατάλειψη.
Σύντομα ξεπρόβαλε από μια άλλη είσοδο ο σπιτονοικοκύρης και από το σκοτεινό του πρόσωπο και τα νοήματα κατάλαβε πως δεν έμενε κανείς εδώ. «El Hospital» του είπε. Το κατάλαβε: Νοσοκομείο. Κι έπειτα ξαναμπήκε στο σπίτι του και επέστρεψε με ένα χαρτί που κατά τα φαινόμενα του έγραφε μια διεύθυνση. Το πήρε, τον ευχαρίστησε και μπήκε στο πρώτο ταξί που βρέθηκε στο δρόμο του.
Σε λίγα λεπτά ήταν εκεί. Χρησιμοποίησε όσες λέξεις γνώριζε απ’ αυτή τη γλώσσα, καταφέρνοντας τελικά να βρεθεί στα γραφεία του νοσοκομείου με τελικό προορισμό τον διευθυντή. Προς έκπληξή του κατάλαβε πως εκείνος γνώριζε για την περίπτωσή του. Η γυναίκα πέθανε στη γέννα, κι αφού δεν υπήρχαν συγγενείς για να απευθυνθούν, -μιας και οι δυο τους δεν ήταν παντρεμένοι-,το νεογέννητο δόθηκε σύντομα για υιοθεσία. Ήταν ένα υγιέστατο αγόρι, αυτό μονάχα έμαθε. Απαγορευόταν από το νόμο να τον πληροφορήσουν κάτι παραπάνω. Άλλες εποχές, άλλα ήθη. Επισήμως ο ίδιος ήταν ένας ξένος που δεν είχε κανένα δικαίωμα στο παιδί.
Έφυγε με το κεφάλι σκυμμένο. Δεν είχε  προλάβει καν να τον κρατήσει στα χέρια του, ν’ ακούσει την ανάσα του, να νιώσει τον χτύπο της μικρής του καρδιάς….
Ρώτησε, έψαξε όπου και όπως μπορούσε, μα παντού συνάντησε πόρτες κλειστές και στόματα βουβά. Έταξε χρήματα, γονάτισε και παρακάλεσε, μα δεν υπήρχε ίχνος του γιού του πουθενά. Μετά από λίγο αναγκάστηκε να τα παρατήσει. Τα χρήματα του είχαν σωθεί και για να ζήσει έπρεπε να μπαρκάρει ξανά με το καράβι. Ρίχνοντας μα τελευταία ματιά πίσω του, ζωντάνεψαν ξανά στα μάτια του όλες οι όμορφες και άσχημες στιγμές που έζησε εδώ. Ήξερε σώψυχα πως μεγαλώνοντας ο γιός του ίσως και να ‘φτανε κάποια στιγμή που θα τον βλαστημούσε για την μοίρα του….
Έκανε αμέτρητα ταξίδια και κάθε που ξαναγυρνούσε εκεί δεν έβγαινε ποτέ από το καράβι. Η μόνη αγκαλιά που γνώριζε από δω και στο εξής ήταν της θάλασσας. Ποτέ δεν τον δίκασε για τίποτε. Μονάχα τον γυρνούσε από δω κι από ‘κει για να ξεχάσει, έστω και μάταια. Παραιτήθηκε κι αυτό ήταν ένα αίσθημα που θα τον ενοχοποιούσε για  πάντα.
Κράτησε πολλούς χρόνους η περιπλάνησή του, μέχρι που το σκαρί του γέρασε και  τα πόδια του  δεν τον υπάκουαν πια. Έμοιαζε σα να τον ξέβρασε η θάλασσα σ’ ετούτη τη στεριά εδώ, για να ριζώσει και να εξαγνιστεί. Ήταν το μέρος που πρωτογνώρισε εκείνη…
Ίσως ενδόμυχα πίστευε πως έτσι θα γιατρέψει τα λάθη που έκανε και τα όνειρα που άφησε μισά. Μια καθησυχαστική φωνή μέσα του ψιθύριζε ότι ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να τ’ αλλάξει. Έτσι ήταν γραφτό να γίνουν. Ή τουλάχιστον έτσι ήθελε να δικαιολογεί τις τύψεις του. Τόσα «αν..» φύτρωναν στο νου του, που τον έπνιγαν.
Και τώρα εδώ, ένας άρρωστος ξένος, με μόνη του απόδραση απ’ την αλήθεια να κοιτά ώρες ολόκληρες στο παράθυρο και ν’ αναλογίζεται την ζωή που ξεγλιστρούσε σαν άμμος  απ’ τη χούφτα του. Έφευγε μονάχος. Με το κάθισμα κενό δίπλα του και τη καρδιά του άδεια από αγάπη.
Ανοιγόκλεισε τα μάτια θαρρείς πως θα μπορούσε να ξεπλύνει και να διαγράψει το παρελθόν του με την αρμύρα που έσταζε στα μάγουλά. Μα τώρα το ένιωθε. Ήταν πια αργά. Έριξε μια ματιά έξω κι άλλη μια βαθιά μέσα του. Λυπόταν. «Θα ‘θελα έστω να έβλεπα για τελευταία φορά την θάλασσα», αναλογίστηκε σαν έκλεινε αργά τα μάτια…
Τα μηχανήματα που ήταν συνδεδεμένα με το κορμί του άρχισαν να κουδουνίζουν επίμονα. Έφτασε εσπευσμένα πρώτα μια νοσοκόμα και στο κατόπι της ένας νεαρός γιατρός. Κατέβαλε όσες προσπάθειες μπορούσε για να τον επαναφέρει στη ζωή, μα έπειτα από λίγο διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός του. Του έκλεισε τα μάτια και στάθηκε από πάνω του λέγοντας ψιθυριστά μια προσευχή.
Στο διάστημα αυτό είχε αναπτύξει μια στενή φιλία με τούτο τον άνθρωπο, ασχέτως που δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Ένα χαμόγελο, ένα νεύμα κι η σιωπή αρκούν κάποιες στιγμές για να ειπωθεί μια αλήθεια. Ως γιατρός όμως τώρα, ένιωθε μια διαφορετική θλίψη από κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση που του είχε συμβεί. Κοίταξε έξω από το παράθυρο. Εκεί που μέχρι πριν ταξίδευε ο λογισμός του άγνωστου άντρα που μόλις εξέπνευσε.

Ένα ξερό φύλλο έπεσε στη γη. Και μετά ακόμη ένα, για πάντα. Τούτος ο γιατρός έμελλε να μην μάθει ποτέ ποιος ήταν ο χαμένος του πατέρας…
       Αναλυτικό Λογοτεχνικό Βιογραφικό
Θεόφιλου Γιαννόπουλου

Εκδόσεις - Συμμετοχές σε συλλογικές ανθολογίες

Κυκλοφορία σε Ελλάδα και Κύπρο του μυθιστορήματος «Το Αγκάθινο Στέμμα» από τις Εκδόσεις ΕΞΗ. (2 Μαϊου 2017)

Υπογραφή συμβολαίου για τη νουβέλα "Βλάσφημη Συμφωνία" που περιέχεται στο συλλογικό βιβλίο επιλεγμένων συγγραφέων “ΤΡΟΜΟΣ”, των Εκδόσεων Ανάτυπο που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Fantasmagoria. (1 Απριλίου 2017)

 Συμμετοχή του διηγήματος "Γνώση ή…" στο συλλογικό βιβλίο το "Έπος της Φαντασίας: Αδιέξοδο" των εκδόσεων iWrite (1 Απριλίου 2017)

Προσθήκη κριτικής στο οπισθόφυλλο της δεύτερης έκδοσης του μυθιστορήματος της συγγραφέως Βασιλικής Διαμαντή «Μοιραίες Παρεμβάσεις» (Εκδόσεις ΠΗΓΗ ,2017)

Συμμετοχή του διηγήματος «Ξέπνοο χαμόγελο» στην συλλογή διακριθέντων διηγημάτων των εκδόσεων Παράξενες Μέρες και της ιστοσελίδας eyelands, με αφορμή τον Λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα "Παράξενες μέρες στη Θεσσαλονίκη" (Εκδόσεις Παράξενες Μέρες ,Φεβρουάριος 2017)

Συμμετοχή του διηγήματος «Περιφερόμενα αρπακτικά» στην συλλογή διακριθέντων διηγημάτων των εκδόσεων i-Write με αφορμή τον Λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα “Ζόμπι στην Ελλάδα”. Τα 45 διακριθέντα διηγήματα συμπεριελήφθησαν σε τόμο με τον τίτλο «Ζόμπι στην Ελλάδα ” (Εκδόσεις iWrite ,Ιανουάριος 2017)

Συμμετοχή του διηγήματος «Τέσσερα δάχτυλα για τα γενέθλια» στην κατηγορία «Λαιμαργία» στην ανθολογία των νικητήριων ιστοριών του λογοτεχνικού διαγωνισμού “7 θανάσιμα αμαρτήματα’’ που διοργάνωσε η ιστοσελίδα “120 λέξεις”. (Νοέμβριος 2016)

Συμμετοχή του διηγήματος «Εικοστά όγδοα γενέθλια» στη συλλογή διηγημάτων που δημιουργήθηκε από τα νικητήρια έργα του λογοτεχνικού διαγωνισμού «Λογοτεχνικές πένες» (Εκδόσεις Γράφημα, Οκτώβρης 2016)

Συμμετοχή του ποιήματος «Όταν της γης τα μονοπάτια σου στερούν» στην ανθολογία του 5ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ με αφορμή την ανάδειξή του στα 42 διακριθέντα ποιήματα (Σεπτέμβρης 2016).

Συμμετοχή του διηγήματος «Το  μαύρο κουτί στο Σπίτι των σκιών» στην συλλογή διακριθέντων διηγημάτων των εκδόσεων Ανάτυπο με αφορμή τον 1ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό του Φανταστικού που διοργάνωσαν με θέμα “Το Άγνωστο”. (Μάιος 2016)

Συμμετοχή του διηγήματος «Με όλη του τη ψυχή» στο τέταρτο τεύχος του περιοδικού Toumba Magazine PAOK FC Official Magazine, ως ένα εκ των δύο νικητήριων του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «90 χρόνια ΠΑΟΚ», που διοργανώθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Σελ.102,Μαϊος 2016)

Προλογισμός στη ποιητική συλλογή της Όλγας Κανελλοπούλου-Ντινοδήμου «Απόηχοι Χρωμάτων» (Σελ.7-8 Εκδόσεις Αγγελάκη, 2016)

Συμμετοχή στο συλλογικό βιβλίο «4 λεπτά» της λογοτεχνικής δράσης της συγγραφέως Νατάσσας Καραμανλή (Εκδόσεις "Μολύβι", Απρίλιος 2016)

Συμμετοχή στο συλλογικό βιβλίο ««Πανανθρώπινες Αξίες» βασισμένο στον ομώνυμο ποιητικό διαγωνισμό της Ε.Λ.Β.Ε. (Μάρτιος 2016, Εκδόσεις Εχέδωρος)

Συμμετοχή  στο e-book «Με κομμένη την ανάσα» με τους 50 συγγραφείς που διακρίθηκαν στον 2ο διαγωνισμό της ιστοσελίδας «120 λέξεις» (Σελ.20 , εδώ  http://120lekseis.com/books/με-κομμενη-την-ανασα ,Νοέμβρης 2015)

Συμμετοχή  στο e-book «Καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2016» της ιστοσελίδας «tovivlio.net» (σελ. 117, μήνας Νοέμβρης, http://tovivlio.net/καλλιτεχνικό-ημερολόγιο-2016 ,Νοέμβρης 2015)

Συμμετοχή στο e-book ανθολόγιο «Ψηφίδες Λόγου» (Εκδόσεις «ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑ», http://issuu.com/arxigramma/docs/psifides_logou σελ.35, 41, 44. Σεπτέμβριος 2015)

Συμμετοχή στην ποιητική συλλογή «Από καρδιάς…!» για την οικονομική ενίσχυση της Παιδιατρικής κλινικής ‬του Γ.Ν.Ρεθύμνου, (Εκδόσεις "Η Προφήτισσα",Ιούλιος 2015)
Συμμετοχή στο συλλογικό έργο «Μορφές της κρίσης» σε μορφή ebook (Εκδόσεις ΜΟΛΥΒΙ, www.ekdoseis-molybi.gr/product.php?id_product=17 ,Απρίλιος 2015).

Συμμετοχή στο ανθολόγιο του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης “Σωτήρης Περτσιούνης” (Εκδόσεις ARS POETICA, Φεβρουάριος 2015)

Συμμετοχή στο συλλογικό βιβλίο «Απίθανες Ιστορίες της Πόλης μας» (Εκδόσεις iWrite, Φεβρουάριος 2015).

Συμμετοχή στο συλλογικό βιβλίο «’Α Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος El Greco» (Εκδόσεις Ρώμη, Οκτώβριος 2014)

Υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας με τις Εκδόσεις ΕΞΗ (Νοέμβριος 2014)

Συμμετοχή στην έντυπη συλλογή Παιδική λογοτεχνία-Ποιήματα» (Εκδόθηκε από την ΑΜΚΕ ‘ΔΙΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ’, Σεπτέμβρης 2014)

Συμμετοχή στο λεύκωμα του 4ου Διαγωνισμού Ποίησης και Φωτογραφίας Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου  (2013)

Συμμετοχή στην επετειακή ποιητική ανθολογία “100 Χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλονίκης” του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. (2012)


Διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς

1ο  Βραβείο για το διήγημα «Φθινοπωρινά φύλλα» στον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Μάρτιος 2017)

1ο  Βραβείο για το ποίημα «Κεριά ψιχάλες» στον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Μάρτιος 2017)

Έπαινος για το διήγημα «Στο καράβι της Μοίρας» στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΕΙΑ 2017»  από την Διεθνή Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών & Καλλιτεχνών (18 Μαρτίου 2017)

Διάκριση του διηγήματος "Γνώση ή…" στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό των εκδόσεων iWrite, με θέμα το "Έπος της Φαντασίας: Αδιέξοδο" με αφορμή το 1ο φεστιβάλ Fantasmagoria στην Θεσσαλονίκη (1 Απριλίου 2017)

Διάκριση του διηγήματος «Ξέπνοο χαμόγελο» στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό διηγημάτων των εκδόσεων Παράξενες Μέρες και της ιστοσελίδας eyelands, με θέμα "Παράξενες μέρες στη Θεσσαλονίκη" (Εκδόσεις Παράξενες Μέρες  ,Φεβρουάριος 2017)

Διάκριση του διηγήματος «Φθινοπωρινά Φύλλα» στον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ΕΠΟΚ, στην κατηγορία «Μικρό Αφήγημα - Διήγημα» (Δεκέμβριος 2016)
Διάκριση του ποιήματος «Κεριά ψιχάλες» στον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ΕΠΟΚ, στην κατηγορία «Η Ξενιτιά» (Δεκέμβριος 2016)

Ένας εκ των νικητών στον λογοτεχνικό διαγωνισμό “7 θανάσιμα αμαρτήματα“ που διοργάνωσε η ιστοσελίδα “120 λέξεις”, με το διήγημα «Τέσσερα δάχτυλα για τα γενέθλια» στην κατηγορία «ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ». (Νοέμβριος 2016)

Τιμητικός έπαινος συμμετοχής στον λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος με θέμα «Άγιος Κωνσταντίνος», που διενεργήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων των απανταχού Κρυπτοχριστιανών και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης (15 Νοεμβρίου 2016)

Έπαινος στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ», με το ποίημα «Φτωχός σταυρός» (Νοέμβριος 2016)

Έπαινος από τον όμιλο της UNESCO Πειραιώς και νήσων για την παρουσίαση του έργου και των δύο ποιητικών συλλογών της Όλγας Κανελλοπούλου-Ντινοδήμου, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης». (12 Νοεμβρίου,2016)

2ο βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν η ιστοσελίδα Goodbooksweb.com και οι Εκδόσεις Γράφημα, στο έργο με τίτλο «Εικοστά όγδοα γενέθλια» (Οκτώβρης 2016)

1ο Βραβείο στον 16o ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Οδοιπορικό «Στο καράβι της Μοίρας» (Οκτώβρης 2016)

Διάκριση του διηγήματος «Περιφερόμενα αρπακτικά» στον Λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι εκδόσεις iWrite με θέμα “Ζόμπι στην Ελλάδα”. Τα 45 διακριθέντα διηγήματα εκδόθηκαν σε συλλογικό τόμο με τίτλο “Ζόμπι στην Ελλάδα”.(Σεπτέμβρης 2016)

Ένας εκ των δύο νικητών στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Σύμβολο Πλωμαρίου 2016» που διοργανώθηκε από το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου (http://www.simvoloplomariou.gr/winners) με το διήγημα ‘Το μεγάλο Όραμα’ ,Αύγουστος 2016.

Τιμητική διάκριση στον 11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ για το ποίημα «Κεριά Ψιχάλες» (Μάιος 2016)

Τιμητική διάκριση στον 11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ για το διήγημά μου «Φθινοπωρινά φύλλα» (Μάιος 2016)

Διάκριση διηγήματος στον 1ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό του Φανταστικού από τις Εκδόσεις Ανάτυπο με θέμα “Το Άγνωστο”. (Μάιος 2016)

Διάκριση του διηγήματος «Με όλη του τη ψυχή» ως ένα εκ των δύο νικητήριων του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «90 χρόνια ΠΑΟΚ», που διοργανώθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Μάιος 2016)
Μέλος της κριτικής επιτροπής του 2ου Διαγωνισμού Ποίησης Bonsaistories (Μαϊος 2016)

Μέλος της κριτικής επιτροπής του  2ου Διαγωνισμού Διηγήματος Bonsaistories (Δεκέμβρης 2015)

Διάκριση στον 2ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ιστοσελίδας «120 λέξεις» με θέμα «Με κομμένη την ανάσα» (Νοέμβρης 2015)

3ο βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος «Συλλόγου Φίλων των απανταχού Κρυπτοχριστιανών» και της Ιεράς Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου(Νοέμβρης 2015)

Έπαινος στον Δ' Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Καισάριος Δαπόντες» με το ποίημα «Είδωλα» που συγγράφτηκε με την Ποιήτρια Νόπη Χατζηιγνατιάδου, Σκόπελος (Σεπτέμβριος 2015)

Τιμητική διάκριση ποιήματος στον 10ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό "ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ" (Ιούνιος 2015)

Α’ Έπαινος διηγήματος  στον 10ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό "ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ» (Ιούνιος 2015)

Τιμητική διάκριση στον ποιητικό διαγωνισμό των Εκδόσεων "Η Προφήτισσα" για την ενίσχυση της  Παιδιατρικής κλινικής ‬ του Γ.Ν.Ρεθύμνου. (Απρίλιος 2015)

Τιμητική διάκριση στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν το Θεατρικό Εργαστήρι «Κουίντα», ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας (ΦΟΚ) και η ιστοσελίδα «120 λέξεις». Οι δημιουργίες παρουσιάστηκαν σε έκθεση του Θεατρικού Εργαστηρίου «Κουίντα» (2-8/3/2015) με προορισμό την δημοσίευση των ιστοριών στην ιστοσελίδα «120 λέξεις» (Μάρτιος 2015)

3o βραβείο στον Διαγωνισμό Διηγήματος  των Εκδόσεων iWrite και της δημιουργικής ομάδας impossible.gr (Φεβρουάριος 2015)

Τιμητική Διάκριση συμμετοχής στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος του Συλλόγου Φίλων των Απανταχού Κρυπτοχριστιανών & της Ενωμένης Ρωμηοσύνης (Δεκέμβριος 2014)

Τιμητική διάκριση στον Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων ΜΟΛΥΒΙ, στα πλαίσια της φιλανθρωπικής εκδήλωσης «ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Τα επιλεγμένα κείμενα αναρτήθηκαν στο Παρθεναγωγείο Έδεσσας το διάστημα από 26/11 έως 4/12/2014 (Νοέμβριος 2014)

1o Βραβείο Ποίησης στην κατηγορία Παραινετικής Ποίησης του 30ου Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού «ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014» (Οκτώβριος 2014)

1ο Βραβείο στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης,  του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» (Οκτώβρης 2014)

1o Βραβείο Ποίησης στον 5ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του ΕΠΟΚ (Σεπτέμβριος 2014).

Διάκριση στον 1ο Πανελλήνιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Ρώμη (Σεπτέμβριος 2014)

Έπαινος στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης Ομίλου UNESCO Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Σεπτέμβριος 2014).

Έπαινος στον 5ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «ΔΙΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ» (Σεπτέμβριος 2014)

2o βραβείο στον Γ' Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Καισάριος Δαπόντες», Σκόπελος (Σεπτέμβριος 2014)

2o Βραβείο στον Διεθνές Ποιητικό Διαγωνισμό του Ομίλου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ» (Ιούνιος 2014)

Έπαινος στον 4ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών και Εκπολιτιστικών Συλλόγων “Αρτέμιδος” Σπάτων (Ιούνιος 2014)

Τιμητική Διάκριση στον 2ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων (Μάιος 2014)

«Βραβείο Καλλίνου» στον Παγκόσμιο Ποιητικό διαγωνισμό της Ελληνικής Αμφικτιονίας (Μάιος 2014)

Έπαινος συμμετοχής στον 1ο Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό Διηγήματος της ΕΟ∆νΠ (Μάρτιος 2014)

4ο Βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης «ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ» (2013)

Β’ Έπαινος 6ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού του Ομίλου «Κ. Χατζόπουλος» (2013)

3o βραβείο στον Β΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Καισάριος Δαπόντες», Σκόπελος (2013)

3ο βραβείο στον 1ο Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό της Ομάδας Λόγου&Τέχνης Παγγαίου (2013)

2ο βραβείο  στον 4ο Πανελλήνιο  Διαγωνισμό Ποίησης και Φωτογραφίας  Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού(2013)

Ομιλητής σε παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων

«Καφές με ζάχαρη» της συγγραφέως Μάρως Λεονάρδου, στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης  (13 Μαϊου 2017)

«Ανοξείδωτα ζευγάρια» της  συγγραφέως Κατερίνας Ανδριανάκη, στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης  (13 Μαϊου 2017)

“ΤΡΟΜΟΣ”, ο συλλογικός τόμος των Εκδόσεων Ανάτυπο που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Fantasmagoria. (1 Απριλίου 2017)

«Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» της συγγραφέως Ευαγγελίας Παπανίκου, στο «Ζώγια» (Κομνηνών 18-Θεσσαλονίκη) στις (14 Δεκέμβρη, 2016)

«Η Ματωμένη Μαρία» του συγγραφέα Βασίλη Γιαννάκη στον πολυχώρο ‘Μαλλιάρη’, Ναυαρίνου-Θεσσαλονίκη. (7 Δεκεμβρίου, 2016)

"Η Υφάντρα της Πόλης" της συγγραφέως Βασιλικής Διαμαντή στα Διαβατά (4 Δεκέμβρη 2016)

«Καταρρίπτεται» της συγγραφέως Χαράς Χρυσάφη στο πρώτο όροφο του καφέ The RITZ, Βενιζέλου 1-Θεσσαλονίκη. (26 Νοέμβρη,2016)

«Η Χρυσαλίδα» του συγγραφέα Κυριάκου Χαλκόπουλου, στην Θεσσαλονίκη (Νοέμβρης 2016)

Οργάνωση της παρουσίασης του έργου της συγγραφέως Θεώνης Μπριλή «Όσα δεν τόλμησα να ονειρευτώ»  στο “Cafe Θέα/tro” (Θεσσαλονίκη, 2016)

«Έγκλημα και Ταλαιπωρία» του συγγραφέα Βασίλη Καραναστάση, στο καφέ Ζώγια, Θεσσαλονίκη  (20 Μαΐου 2016)

Στο συλλογικού βιβλίο «4 λεπτά» της λογοτεχνικής δράσης της συγγραφέως Νατάσσας Καραμανλή, στο “Cafe Θέα/tro”, Θεσσαλονίκη (10 Απριλίου 2016 )

“Σαν δύο σταγόνες νερό“ της συγγραφέως Άννας Μητσοπούλου, στο Public
Θεσσαλονίκης  (31 Μαρτίου 2016)

"Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια" του συγγραφέα Βασίλειου Γιαννάκη στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης-Παιδεία, (Καμάρα) Θεσσαλονίκη (31 Μαρτίου 2016)

 «Ο Θεός άργησε πολύ» της συγγραφέως Σοφίας Κραββαρίτη, στο καφέ Ζώγια, Θεσσαλονίκη  (Φεβρουάριος 2016)

«Ένα ταξίδι στο Άβατο της Ψυχής» της συγγραφέως Μαρία Μακράκου,  με έντυπο προλογισμό της βιωματικής μου εμπειρίας από την ανάγνωση του βιβλίου (20 Δεκέμβρη 2015, Αθήνα)

«Ρωγμές στο Ανέφικτο» της ποιήτριας Νόπης Χατζηιγνατιάδου,  στo Δημαρχείο της Δράμας (13 Δεκέμβρη 2015).

 «Pis Aller» της συγγραφέως Αναστασίας Παπαδάκη, στο καφέ Ζώγια, Θεσσαλονίκη  (Δεκέμβρης 2015).

«Το Άλφα της Ιθάκης μου» της συγγραφέως Ελένης Κεραμάρη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης (Μάρτιος 2015).

«Ο αργαλειός της Μοίρας» της συγγραφέως Ζωής Οικονόμου, στο βιβλιοπωλείο «Πάπυρος» στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2015)

 «Το Άλφα της Ιθάκης μου» της συγγραφέως Ελένης Κεραμάρη, στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» στην Θεσσαλονίκη (Δεκέμβριος 2014).

Συμμετοχές σε λογοτεχνικές δράσεις

Αφηγητής του παραμυθιού «Ο μικρός σταυραετός» της Δόξας Κωτσαλίδου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου στα πλαίσια της δράσης «Ζωγραφήγηση για παιδιά» (25 Απριλίου 2017)

Αφηγητής στη «2η νύχτα με τα παραμύθια» που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Open Minds  στο καφέ Θέα/tro, Θεσσαλονίκη (21 Δεκέμβρη 2016)

Δημιουργός της λογοτεχνικής δράσης «Λογοτεχνικές ερωτήσεις ταμπού» ή αλλιώς «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» στην ιστοσελίδα τοβιβλίο.νετ ( Έναρξη: Σεπτέμβριος 2016)

Δημιουργία της λογοτεχνικής δράσης «Αγαπάς αφού» με την συγγραφέα Νατάσσα Καραμανλή, βασισμένη σε δική της ιδέα! (14 Μαρτίου 2016. Ιστοσελίδα: http://agapas-afou.blogspot.gr)

Αφηγητής παραμυθιών στην δράση της ομάδας Meet the Art  «Η νύχτα με τα παραμύθια» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ (20 Δεκεμβρίου 2015)

Συμμετοχή στη δράση «Οι στιγμές σας με ένα ποίημα» με το ποίημα μου «Βράδυ λευκό» http://tokeimeno.blogspot.gr/2015/12/blog-post_17.html  (Δεκέμβρης  2015)
 «25 λέξεις # 2» της ιστοσελίδας tokeimeno.blogspot.gr/2015/11/25-2.html  (Νοέμβριος 2015)

Συμμετοχή με το διήγημα «Αύγουστος» στη δράση «Το γραμμόφωνο project» http://grammophono.tumblr.com/post/132869253807/αύγουστος-θεόφιλος-γιαννόπουλος (Νοέμβριος 2015)

 «ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ»!» της ιστοσελίδας «120 Λέξεις» (http://120lekseis.com/logotexnikos-diagonismos-tromou/,Σεπτέμβριος 2015)

 «Δι’ αλληλογραφίας» της ιστοσελίδας «τοβιβλίο.net»( http://tovivlio.net/καληνύχτα-αστέρι-μου-του-θεόφιλου-για ,Σεπτέμβριος 2015)

«Καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2016» της ιστοσελίδας «tovivlio.net» (http://tovivlio.net/καλλιτεχνικό-ημερολόγιο-2016-πρόσκληση/ ,Σεπτέμβριος 2015)

 Συμμετοχή στη λογοτεχνική δράση «4 λεπτά» (https://www.facebook.com/4lepta) (Σεπτέμβριος 2015)

Πρώτη παρουσίαση του διηγήματος «Ο Μπάρμαν» από την ιστοσελίδα  koukidaki.blogspot.gr στα πλαίσια της δράσης «Δύο συγγραφείς– μια ιστορία» με την συνεργασία του λογοτέχνη Γιάννη Ιωάννου(Ιούλιος 2015)

1η Λογοτεχνική Δράση του ηλεκτρονικού περιοδικού “Ανθρώπων Έργα” με θέμα “Όσα δεν τόλμησα ποτέ να πω”. (Ιούλιος 2015)

Πρώτη παρουσίαση του διηγήματος «Χλωμό τοπίο» από την ιστοσελίδα  Bonsaistories.gr (Απρίλιος 2015)

Φιλοξενία του διηγήματος «Το κλειδί του Παραδείσου» από την ιστοσελίδα bonsaistories.gr (http://www.bonsaistories.gr/?p=29 , Ιανουάριος 2015

Παρουσίαση του ποιήματος «Ανθέ μου αγέννητε» στο λογοτεχνικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Ανθρώπων Έργα», τεύχος 4, σελ 116-118. (Μάιος 2014)

Παρουσίαση έργων στο λογοτεχνικό ηλεκτρονικό ιστολόγιο  ‘Κουκιδάκι’ «http://koukidaki.blogspot.gr/2013/12/theofilos-giannopoulos.html», (Δεκέμβριος 2013)

Συμμετοχή στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σκόπελο με τον τίτλο «100.000 ποιητές για την Αλλαγή» (Σεπτέμβρης 2013)

Παρουσίαση έργων στο λογοτεχνικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Ανθρώπων Έργα», τεύχος 2 σελ 100-110. (2013)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη