Σαρώνει την χώρα η "Μέδουσα"- Νεκρός άντρας από κεραυνό, ανυπολόγιστες καταστροφές

Η ''Μέδουσα'' σαρώνει ολόκληρη τη χώρα  
Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί ο 45χρονος που αγνοούνταν και αναζητούνταν από χθες το Βράδυ στην περιοχή Κάμπου  Αμφιλοχίας. Ο άτυχος 45χρονος Α.Κ. όπως όλα δείχνουν χτυπήθηκε από κεραυνό χθες αργά το απόγευμα την ώρα της σφοδρής καταιγίδας και άφησε την τελευταία του πνοή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του ξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ όταν οι συγγενείς του ανησύχησαν και ενημέρωσαν τις αρχές. Λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώνονταν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι της οικογένειάς του.

Αγωνία για ορειβάτη στον Όλυμπο
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται εγκλωβισμένος στην περιοχή Καζάνια του Ολύμπου ο Ρουμάνος ορειβάτης που έχασε πριν δύο ημέρες τον προσανατολισμό του στην προσπάθειά του να ανέβει στον Μύτικα. Ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, στις 13.58 διακόπηκε, λόγω εξάντλησης της μπαταρίας του κινητού του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πάντως, ήταν καλά στην υγεία του και σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Οι άντρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν από χθες το πρωί, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις έρευνες, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, που έκαναν το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο.

Αυτή τη στιγμή κλιμάκια της Πυροσβεστικής από την 2η και 8η ΕΜΑΚ όπως και την Πυροσβεστική της Ελασσόνας έχουν αντικαταστήσει συναδέλφους τους μετά από μία εξουθενωτική πολύωρη προσπάθεια να δουν το νεαρό ορειβάτη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αργά χθες το απόγευμα οι διασώστες είχαν φωνητική επαφή με τον 30χρονο, έγιναν τρεις προσπάθειες ανάβασης για να τον προσεγγίσουν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τον δουν, καθώς βρίσκεται σε γκρεμό.

Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του Ρουμάνου, συμμετέχουν εννέα διασώστες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, έμπειρα μέλη του Τμήματος Ορεινής Διάσωσης. Στο μεταξύ, οι καιρικές συνθήκες στον Όλυμπο είναι εξαιρετικά δύσκολες, με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή βροχή, τη χαλαζόπτωση και τις αστραπές, ενώ η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, φτάνοντας τους 4 με 5 βαθμούς.


H εικόνα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία
Φθινόπωρο -εν μέσω θέρους- θυμίζει το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από τοπικές καταιγίδες και ασυνήθιστα χαμηλές τιμές για την εποχή. Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ορεινές περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία «ξύπνησαν» το πρωί με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.

Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία νωρίτερα έδειξε μόλις 17 βαθμούς. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κλήσεις για κοπές δένδρων. Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται -μέχρι στιγμής- η κακοκαιρία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς (Αργυρούπολης - Σεβαστού), που παραμένει μέχρι αυτή την ώρα κλειστός λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.

Προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα
Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού, όμως ο καιρός θυμίζει Φθινόπωρο. Μετά τους πρώτους καύσωνες, η χώρα βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας. Η επονομαζόμενη «Μέδουσα» στο πέρασμά της έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με σφοδρές χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, φωτιές από κεραυνούς, αλλά και καταστροφές σε κτήρια. Το βράδυ ήταν βροχερό… παντού! Στην Αττική, το ξημέρωμα καθυστέρησε γιατί ο ουρανός ήταν γεμάτος από μαύρα απειλητικά σύννεφα. Και το βράδυ άλλωστε έβρεξε σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστική η εικόνα στου Ζωγράφου, όπου οι δρόμοι έγιναν… ποτάμια!

Και φυσικά δεν ήταν μόνο η περιοχή του Ζωγράφου που επλήγη από ισχυρή βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πάντως, η Πυροσβεστική δεν δέχτηκε κλήσεις για απάντληση υδάτων στην Αττική.

Η εικόνα στη Δυτική Ελλάδα
Χαλαζοπτώσεις, καταιγίδες και κεραυνοί ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που έπληττε, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, διάφορες περιοχές της Αχαΐας. Επίσης, μπουρίνι που «χτύπησε» την περιοχή του Ρίου είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι πρόσδεσης δύο φερι - μποτ, τα οποία παρασύρθηκαν για μικρή απόσταση από τους ανέμους, προκαλώντας ζημιές σε μικρές βάρκες.

Στην Αιγιάλεια, οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις ορεινές περιοχές, καθώς και την περιοχή των Σελινανιτίκων. Χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στη δυτική Αχαΐα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ οι κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία.
Στο μεταξύ, στην περιοχή του Πάσιου, στο Κιάτο Κορινθίας, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν σώους σήμερα τα ξημερώματα έναν άνδρα ηλικίας 75 χρόνων και μία γυναίκα ηλικίας 68 ετών, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητό τους, σε ρέμα της περιοχής. Ακόμη, η Πυροσβεστική προχώρησε σε απαντλήσεις υδάτων από πέντε υπόγεια στην περιοχή του Κιάτου.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά τις πρώτες καταγραφές. Επίσης, η Πυροσβεστική έκανε απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών σε περιοχές του Αγρινίου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα, αναμένεται να ενταθούν σήμερα, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και των βορείων τμημάτων της Πελοποννήσου. Στην Κεντρική Μακεδονία, ένταση των φαινομένων αναμένεται στους νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Προβλήματα στην Ήπειρο
Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου, άφησε πίσω της η κακοκαιρία, που έπληξε χθες το από γεύμα την Ήπειρο. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού στο Μέτσοβο έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο. Από χθες, μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Στο Μέτσοβο, από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, άσπρισαν οι στέγες και οι κήποι των σπιτιών, με τους κατοίκους να βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειές τους, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε αρκετούς δρόμους μέσα στο χωριό.

Χάος και στους δρόμους της Λάρισας
Αίτημα για να τεθούν οι παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέστειλε ο δήμος Αγιάς στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται στη περιοχή.Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μελιβοίας Βασίλης Λέτσιος, στα παράλια του δήμου Αγιάς υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και καταπτώσεις βράχων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Σημειώνεται πως στην περιοχή από χθες το βράδυ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν για να απομακρύνουν τους βράχους από το οδόστρωμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι βραχοπτώσεις είναι συνεχής.Αντίστοιχο αίτημα για να τεθούν περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αποσταλεί και για περιοχές του δήμου Τεμπών όπου και εκεί σημειώνονται προβλήματα από την κακοκαιρία. Προβλήματα, επίσης, έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στην Εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης όπου εντοπίζονται φερτά υλικά σε διάφορα σημεία του δρόμου, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο Λάρισας - Φαρσάλων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη