Θρήνος στην Θεσσαλονίκη : "Έφυγε" η Χρύσα Νικολέρη


Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο η Χρύσα Νικολέρη που άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή.

Η γνωστή φωτογράφος, και αδερφή του σκηνοθέτη Χρήστου Νικολέρη, εργάζονταν τα τελευταία περίπου 25 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενεάς φωτογράφων, studio Nikoleris, που βρίσκεται στην Διαγώνιο. Ειδικεύονταν στο πορτραίτο, την αρχιτεκτονική φωτογραφία και το ρεπορτάζ. Παράλληλα είχε συνεργαστεί με έντυπα του εξωτερικού όπως τα αμερικανικά Lexus και Afar, το βελγικό The Word magazine καθώς και με τα σημαντικότερα ελληνικά έντυπα όπως του ένθετου “Ρεπορτάζ” της εφημερίδας Έθνος, K της εφημερίδας Καθημερινή, Paper, Bημαgazino, Homme,Vmen,Vimadona, Soul κλπ. Είχε Master στη φωτογραφία και photo design από την Bayerische Staatslehranstalt fur Photographie στο Μόναχο στη Βιομηχανική και Αρχιτεκτονική φωτογραφία.

Έργα της έχουν εκτεθεί στο “The Appartment”, Γκαλερί Καλφαγιάν, Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), The Hellenic Centre στο Λονδίνο, ενώ κάποια κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, όπως του ΜΜΣΤ ή της Τράπεζας USB. Έχει διδάξει σε Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του ΜΜΣΤ, στο Honours programme του Αμερικανικού κολλεγίου ACT,στο επιδοτούμενο από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πρόγραμμα για ανέργους, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Μουσικής, Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της λένε πως υπήρξε τελειομανής, επαγγελματίας και παράλληλα ένα χαμογελαστό κορίτσι που αγαπούσε την φωτογραφία.



Τότε και Τώρα

Το τελευταίο της πρότζεκτ είχε θέμα:“Now and then”(Τότε και Τώρα),το οποίο εμπνεύστηκε πριν τρία χρόνια, την περίοδο που ο πατέρας της «έφευγε» σταδιακά νικημένος από σοβαρή νόσο και εκείνη επαναπροσδιόριζε την αξία της Παράδοσης. Με «όχημα» το :“Now and then” η φωτογράφος προσκαλούσε όποιον είχε φωτογραφηθεί από την οικογένεια Νικολέρη και κυρίως από τον πατέρα της Διογένη, τον παππού Θόδωρο και τον θείο της Θωμά να περάσει από το στούντιο της, στην οδό Τσιμισκή 104 και να φωτογραφηθεί εκ νέου από την ίδια, κρατώντας την παλιά φωτογραφία στο χέρι. Και αυτό είχε ένα σκεπτικό: «Λόγω της κρίσης ο “πυρήνας” της Θεσσαλονίκης “αιμορραγεί” πολιτιστικά. Η πόλη χάνει σιγά-σιγά την ταυτότητά της και αυτό είναι λυπηρό. Πηγαίνεις πια σε κλασικά στέκια της πόλης και δε συναντάς γνωστούς και φίλους. Αλλάζουμε και αλλάζουν όλα γύρω μας. Από την άλλη, βλέποντας και τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέφουν στην πόλη μας τις γιορτές και το καλοκαίρι σκέφτηκα πως προχωρώντας το “Now and Then” θα έβρισκα και έναν τρόπο να συνδεθώ με αυτό που έχασα», εξηγούσε η ίδια.
typosthes.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη