Κόλαση η χώρα από τις πυρκαγιές- Ζητήσαμε Ευρωπαϊκή βοήθεια

Όπως ενημέρωσε πριν από λίγο επίσημα η πυροσβεστική υπηρεσία, η φωτιά δεν κατέστη δυνατό να περιοριστεί και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
Μάλιστα η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αίτημα για βοήθεια από το εξωτερικό, με τη Γαλλία να απαντά αρνητικά και την Κύπρο να στέλνει 60 πυροσβέστες στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές  ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

Η Σταυρούλα Μαλλίρη σημείωσε ακόμα πως στο αίτημα της Ελλάδας έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής η Κύπρος και ότι σήμερα επιχειρούσαν στα μέτωπα 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Η εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Αττική δεν έχει ελεγχθεί, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και ότι συναντά τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής  έκανε γνωστό ότι η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην Πάρνηθα ένα άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του υλικά με τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για εμπρησμό.

Συγκεκριμένα η κ. Μαλλίρη, είπε ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.
Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα προς Μαλακάσα»
«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα» είπε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Ο αντιπεριφερειάρχης, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, με δηλώσεις του στον Σκάι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από την Κυριακή το απόγευμα την Ανατολική Αττική. Ο κ. Φιλίππου δήλωσε πως η φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται πλέον προς την Μαλακάσα.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο, οι άνεμοι, που δημιουργούνται και από την ίδια την πυρκαγιά είναι πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα οι φλόγες να κατευθύνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς την Μαλακάσα.
«Κανείς να μην έρχεται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν κοντά στο μέτωπο αποχώρησαν» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου και συμπλήρωσε: «Πλέον είναι πάρα πολύ επιθετική και επικίνδυνη η κατάσταση».

Περίπου στις 7.00 το απόγευμα η Πυροσβεστική υπηρεσία σημείωνε ότι η πυρκαγιά μαίνεται και δεν έχει καταστεί δυνατή η αποκοπή της. Η πυρκαγιά κινείται με κατεύθυνση Νότια - Νοτιοδυτικά από τον άξονα Καλάμου - Μικροχωρίου ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Κάθε μέρα και χειρότερα
Χθες πετούσαν 6, σήμερα ήταν διαθέσιμα μόνο 5 Canadair
Πασχίζουν να βρουν λύσεις οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας - Δεν έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες σε δύο Canadair που βρίσκονται στην βάση της Ανδραβίδας
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair και να αυξήσουν τα πτητικά μέσα που επιχειρούν για να σβήσουν τις μεγάλες πυρκαγιές σε Καπανδρίτι, Ηλεία και Ζάκυνθο.

Μέχρι τις 20:50 το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και σταμάτησαν οι πτήσεις, επιχειρούσαν συνολικά 5 από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair που έχει στο στόλο της η Πολεμική Αεροπορία. 

Δύο Canadair τύπου CL-415 και δύο CL-215 επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Άλλο ένα CL-215 απογειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης από την Ανδραβίδα για να λάβει μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Χθες Δευτέρα ήταν διαθέσιμα συνολικά έξι Canadair, σήμερα είναι πέντε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που επιχειρούν από αέρος για να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τρία Canadair που έχουν βλάβες και παραμένουν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, επί του παρόντος δεν έχει καταστεί δυνατό να αποκατασταθούν οι βλάβες ώστε να διατεθούν και τα τρία Canadair. Νωρίτερα το μεσημέρι, ένα από τα τρία Canadair έκανε δοκιμαστική πτήση ώστε να ελεγχθεί αν το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ο πρώτος έλεγχος έδειξε ότι το πυροσβεστικό αεροσκάφος έπρεπε να ξαναμπεί στην τεχνική βάση. Τελικώς, το CL-215 κατέστη δυνατό να απογειωθεί και τώρα επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς που απειλεί το χωριό Περιστέρι στην Ηλείας.

Αγωνιώδη έκκληση για αποστολή πτητικών μέσων έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, όμως αυτή την ώρα δεν υπάρχει διαθέσιμο παρά μόνο ένα Canadair που επιχειρεί στην Ηλεία.

Εκτός από τα τέσσερα Canadair, αυτή την ώρα επιχειρούν επίσης πέντε PZL σε πυρκαγιά στην Μεσσηνία και δύο PZL στην Κεφαλονιά. Και προφανώς για την κατάσβεση των πυρκαγιών πετάνε όλα τα διαθέσιμα ελικόπτερα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ζάκυνθος όπου σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην περιοχή Κοιλιωμένου προς Λαγκαδάκια και στηνπεριοχή Καταστάρι-Παναγούλα, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων σε Παλιό χωριό, Αγιο Νικόλαο, Ασκό, Δάφνη, Σκούτα, Αλωνάκι, Αστέρι Βολίμες, Καπελέτι και Καταστάρι. Στην Κεφαλονιά υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Αρδάκι, Καραβάδα και Δοριζατα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί και ο νομός Ηλείας, όπου και εκεί σε εξέλιξη είναι τα μέτωπα στην Ανάληψη Αμαλιάδας και προς την περιοχή της κοινότητας Δαφνιώτισσα, ενώ υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στην Αγία Κυριακή.

Για πέμπτη ημέρα δοκιμάζεται η Ζάκυνθος από τις πυρκαγιές, χωρίς πλέον να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο το μέγεθος της καταστροφή είναι μεγάλο, καθώς χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οριοθετημένες και σε ύφεση, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ρίξει το βάρος των προσπαθειών στην ευρύτερη περιοχή του Αγαλά προς Κοιλιωμένο και προς το Κορακονήσι, κοντά στη θάλασσα, όπως και στο Καταστάρι. Στο νησί έχουν κοπάσει προς το παρόν οι ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρουτμήμα της ΕΜΑΚ, εθελοντές και περίοικοι. Από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Στην Κεφαλλονιά σε ύφεση είναι η φωτιά στην περιοχή Σβορωνάτα και υπό μερικό έλεγχο στα υπόλοιπα μέτωπα.

Στο νομό Ηλείας αποφασίστηκε η εκκένωση της κοινότητας Περιστέρι στην Ανάληψη Αμαλιάδας, ενώ όσον αφορά στο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Δαφνιώτισσας έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.

«Η φωτιά στην Ανάληψη Αμαλιάδας απειλεί την κοινότητα Περιστέρι και πήραμε απόφαση να προχωρήσουμε στην εκκένωση του χωριού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Όμως, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «από το χωριό θα απομακρυνθούν όσοι κάτοικοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, «το πύρινο μέτωπο είναι στις παρυφές του χωριού και ήδη μέσα στο Περιστέρι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να ανακόψουν την φωτιά, ενώ όπως μας έχουν ενημερώσει, αναμένεται να έλθει και να κάνει ρίψεις νερού, ένα ελικόπτερο τύπου "Έρικσον"».

Όσον αφορά την φωτιά, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «για περίπου μιάμιση ώρα, το μεσημέρι, είχαν φύγει τα εναέρια μέσα και τότε είχαμε αναζωπύρωση της φωτιάς, η οποία πέρασε την αντιπυρική ζώνη».
Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Ανάληψης η κατάσταση είναι εξέλιξη. Από νωρίς το πρωί στη μάχη της κατάσβεση επιχειρούν επίσης ένα ελικόπτερο και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 27 άτομα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στην Αγία Κυριακή.
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα σε δασική έκταση στην περιοχή Κούμπερι, του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν περίπου 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, που προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Υπό μερικό έλεγχο είναι και το μέτωπο στο Βροντερό Πρεσπών, όπως ενημερώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Ελλαδα Εξοδος Επιχειρησεις Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Ο Γάιδαρος Οικονομία Περιεργα πολιτική Σαν σήμερα Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση φωτο (blog) Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Κόλαση η χώρα από τις πυρκαγιές- Ζητήσαμε Ευρωπαϊκή βοήθεια
Κόλαση η χώρα από τις πυρκαγιές- Ζητήσαμε Ευρωπαϊκή βοήθεια
https://3.bp.blogspot.com/-3mYXR9k0rG8/WZNJ-1-kR1I/AAAAAAAA5Sc/AAzb2rehrJc5ayLFpB3zTv54Uc0BYrTYwCLcBGAs/s640/%25CE%259A%25CF%258C%25CE%25BB%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B7%2B%25CE%25B7%2B%25CF%2587%25CF%258E%25CF%2581%25CE%25B1%2B%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%2B%25CF%2584%25CE%25B9%25CF%2582%2B%25CF%2580%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25AD%25CF%2582.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-3mYXR9k0rG8/WZNJ-1-kR1I/AAAAAAAA5Sc/AAzb2rehrJc5ayLFpB3zTv54Uc0BYrTYwCLcBGAs/s72-c/%25CE%259A%25CF%258C%25CE%25BB%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B7%2B%25CE%25B7%2B%25CF%2587%25CF%258E%25CF%2581%25CE%25B1%2B%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%2B%25CF%2584%25CE%25B9%25CF%2582%2B%25CF%2580%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25AD%25CF%2582.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
http://www.olathessaloniki.com/2017/08/blog-post_854.html
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/
http://www.olathessaloniki.com/2017/08/blog-post_854.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy