Τρομακτικές οι εικόνες από την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, σκορπούν θλίψη και αγανάκτηση

Το «κοκτέιλ» του καύσωνα και της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό «παραλύει» τις νότιες περιοχές του νομού Αττικής.
Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι τη Σαρωνίδα.














Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τις παραλίες στις οποίες απαγορεύεται η κολύμβηση, μετά την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Οι εν λόγω παραλίες είναι οι εξής:
1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας
7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.
Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται, επίσης, για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.
Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την αποκατάσταση των θαλάσσιων υδάτων.
Η τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Έκκληση για βοήθεια
Εν τω μεταξύ, έκκληση προκειμένου να σταλούν περισσότερες δυνάμεις που θα συνδράμουν στον καθαρισμό της Σαλαμίνας, απηύθυνε η δήμαρχος του νησιού, Ισιδώρα Νάνου Παπαθανασίου. Σύμφωνα με τη δήμαρχο, σε περίπτωση βροχής, το μαζούτ πο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα βράχια θα πέσει στη θάλασσα, επιδεινώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Την αποστολή εξειδικευμένης ομάδας από το Λιμάνι του Ρότερνταμ, που θα βοηθήσει στην απορρύπανση του Αργοσαρωνικού ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Ολλανδικής πόλης σε συνάντηση που είχε χθες (15/09) με τον Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα.
Ο Δήμαρχος του Ρότερνταμ τόνισε ότι έχει ζητήσει από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας του την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε την πρόθεση του να μην παραιτηθεί και ζήτησε συγγνώμη για την προτροπή του προς τους πολίτες να πάνε για μπάνιο άφοβα, αποδίδοντας την στη ροή του προφορικού λόγου ενώ είπε πως υπάρχουν υποψίες για τη βύθιση του μικρού τάνκερ στη Σαλαμίνα, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι οι πρώτες εργασίες απορρύπανσης άρχισαν τρεις ώρες μετά το ναυάγιο, καθώς η βύθιση έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα και τα απορρυπαντικά σκάφη δεν μπορούν να επιχειρήσουν νύχτα και συμπλήρωσε ότι χρειάστηκαν πέντε μέρες προκειμένου να στεγανοποιηθεί πλήρως το πλοίο.
Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει μαύρη θάλασσα» και κατηγόρησε τόσο τα ΜΜΕ όσο και αντιπολίτευση για «μαύρη προπαγάνδα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη