Φονικός σεισμός ισοπέδωσε το κεντρικό Μεξικό- Δεκάδες οι νεκροί

Δεκάδες νεκρούς, τεράστιες καταστροφές σε κτίρια και δρόμους και άγνωστο αριθμό τραυματιών άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «χτύπησε» το κεντρικό Μεξικό.

Μέχρι τα ξημερώματα Τετάρτης, αξιωματούχοι του Μεξικού έκαναν λόγο για 49 νεκρούς, με διεθνή ΜΜΕ να εγείρουν φόβους ότι ο δραματικός απολογισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς περνούν οι ώρες.

Οι εικόνες που διακινούνται μέσω κοινωνικών δικτύων αλλά και πρακτορείων ειδήσεων είναι συγκλονιστικές. Τραυματισμένοι άνθρωποι κείτονται στους δρόμους ανάμεσα στα χαλάσματα, δρόμοι έχουν ανοίξει κυριολεκτικά στα δύο και δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Το βρετανικό BBC μετέδιδε ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί σε φλεγόμενα κτίρια, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει σε ποιες περιοχές ή πόλεις. Την ίδια ώρα, μεξικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πολλές πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Το διεθνές αεροδρόμιο στην περιοχή λα Σουιδάδ τέθηκε εκτός λειτουργίας και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το Μεξικό, καθώς παρουσιάστηκαν εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Τα σωστικά συνεργεία προειδοποιούν τους πολίτες στην Πόλη του Μεξικού να μην καπνίζουν στους δρόμους, καθώς φοβούνται ότι έχουν αγωγοί φυσικού αερίου έχουν υποστεί ζημιές.

Ο πρώτος απολογισμός
Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μορέλος, Γκράκο Ραμίρεζ, έγραψε στο Twitter ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 42 νεκροί ενώ ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς στην περιοχή του. Αλλοι δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιτεία Πουέμπλα.

Τα σωστικά συνεργεία κάνουν αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα χαλάσματα, μια «μάχη» που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες, αν όχι και ημέρες.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 3χλμ βορειοδυτικά από το χωριό Αγιούτα, με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να αναφέρει ότι το εστιακό του βάθος ήταν τα 60χλμ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη