Ο θρύλος Drew McDowall, των Psychic TV και Coil, από την Νέα Υόρκη στην Θεσσαλονίκη, για μία και μόνον εμφάνιση


Η ιστορία του Drew McDowall μπορεί να διαβαστεί σαν μία ψυχεδελική μυθοπλασία με εκφάνσεις απίστευτες έως και εντελώς παρανοϊκές. Κάπου στη μέση της χαοτικής τρέλας, ο McDowall έφτιαξε τον δικό του μοναδικό ήχο, κατακτώντας τον απόλυτο έλεγχο και την απόλυτη ηρεμία στα τραγούδια και την καλλιτεχνική του μέθοδο.
 Κατασκευάζοντας ως επί το πλείστον instrumental κομμάτια, με λίγα φωνητικά samples, ο McDowall δημιουργεί ιδιοσυγκρασικές, αποκαλυπτικές ηλεκτρονικές συνθέσεις.

Μεγαλώνοντας μέσα στις συμμορίες της Σκωτίας του 1970, ο McDowall αντάλλαξε την καθημερινή βία με την επιθετική αυτοέκφραση του πανκ, σχηματίζοντας τη δική του μπάντα με το όνομα The Poems το 1978, μαζί με την τότε σύζυγό του Rose McDowall. Το project αυτό τον οδήγησε σε φιλίες με τον Genesis P-Orridge (Throbbing Gristle, Psychic TV) και τον David Tibet (Current 93). Σύντομα, ο McDowall βρέθηκε στις τάξεις των Psychic TV, ενώ αργότερα καθιερώθηκε ως πλήρες μέλος του εσωτεριστικού και ιδιαίτερα επιδραστικού γκρουπ των Coil.
Ο αντίκτυπος του στον ήχο των Coil έγινε φανερός, καθώς οι δουλειές τους μετασχηματίζονταν από την ιδιότυπη avant-pop τους, σε ένα πιο περίπλοκο και μεθοδικό ηλεκτρονικό αποτύπωμα, συνοδευόμενο από ακόμη πιο ακατανόητα θέματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο πρόσφατα, ο Drew McDowall βρέθηκε να ζει στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να συνεισφέρει στην τοπική μουσική σκηνή. Το 2011, μαζί με τον φίλο του και συνεργάτη Tres Warren (Psychic Ills), ο McDowall άρχισε να εξερευνά το πάθος του για περισσότερο διαλογιστικά, πνευματικά και αφηρημένα ηχητικά μοτίβα στο project Compound Eye.
Ο McDowall έκανε επίσης μερικά από τα σημαντικότερα remix για συγκροτήματα όπως οι Nine Inch Nails, Azar Swan και Long Distance Poison, καθώς και το μoυσικό θέμα για την ταινία μικρού μήκους Are You Okay, που έγραψε ο Bret Easton Ellis.

Εκτός από τις συνεργασίες του, ο McDowall δημιούργησε ένα ακροατήριο ως σόλο καλλιτέχνης, παίζοντας σε αμέτρητες παραστάσεις και συναυλίες γύρω από την ηλεκτρονική μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης.
Η Dais Records προσκάλεσε τον Drew να εδραιώσει τη θέση του ως κορυφαίου ηλεκτρονικού μουσικού με την ηχογράφηση νέου  υλικού, που ήταν το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Collapse, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015. Τα κομμάτια που περιλαμβάνει το Collapse είναι συνθέσεις από  modular synthesizer που επαυξάνονται με απότομα cut-ups. Το 2017 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του Unnatural Channels που πήρε εξαιρετικές κριτικές, ενώ επίκειται η επανακυκλοφορία του Time Machines των Coil (επίσης από την Dais records), στο οποίο η συνεισφορά του McDowall ήταν καθοριστική.

Ο Drew McDowall εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στις 27 Οκτωβρίου 2017, στο club Eightball στα Λαδάδικα.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη