Τα αποτελέσματα για τις εκλογές της "κεντροαριστεράς" -Πόσοι ψήφισαν


Ηχηρό μήνυμα στα πολιτικά πράγματα έδωσαν πάνω από 210.000 άνθρωποι που προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή της νέας ηγεσίας του φορέα του Κεντροαριαστεράς. Τα πρώτα σημάδια για τη μεγάλη συμμετοχή δόθηκαν ήδη από την αρχή της διαδικασίας, ενώ ο τελικός αριθμός έκλεισε στις 210.264 συμμετοχές.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της κάλπης, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντιστοίχως στον πρώτο γύρο. H Φ. Γεννηματά προηγείται με 42,5% και ο Ν. Ανδρουλάκης ακολουθεί με 25,1%. Την τρίτη θέση έλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ακολουθούμενος από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γ. Μανιάτη και τον Γ. Ραγκούση.

To ενδιαφέρον, όπως αναφέρεται το thetoc.gr, στρέφεται πλέον την επομενη ημέρα, στο εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξουν δηλώσεις στήριξης προς κάποιον εκ των δύο «φιναλίστ», από τους υποψηφίους που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Στα πολιτικά στοιχεία που θα πρέπει ίσως κανείς να συγκρατήσει από τη χθεσινή κάλπη είναι, πρώτον, το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι που περνούν στον επόμενο γύρο ανήκουν και οι δύο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ. Οι δύο τους κυριάρχησαν στην κάλπη και αθροιστικά συγκέντρωσαν ένα ποσοστό πολύ κοντά στο 70%. Την ίδια στιγμή, οι εκτός "ΠΑΣΟΚ" υποψηφιότητας συγκέντρωσαν αισθητά χαμηλότερα ποσοστά, παρότι πόνταραν ότι η μαζικότητα της συμμετοχής θα τους έδινε ώθηση.

Ενα δεύτερο στοιχείο αφορά τη διαφορά των δύο υποψηφίων που περνούν στον δεύτερο γύρο. Στην χθεσινή κάλπη, η Φώφη Γεννηματά έδειξε να κερδίζει άνετα την πρώτη θέση με πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Απομένει να φανεί εάν αυτή η τάση θα διατηρηθεί ή θα ανατραπεί στον δεύτερο γύρο.

Τρίτο στοιχείο είναι φυσικά η ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή, που προκάλεσε χαμόγελα και αισιοδοξία. Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη καθώς οι περισσότεροι θεώρησαν πως η συμμετοχή αποτελεί εχέγγυο για την μελλοντική πορεία του συνολικού εγχειρήματος. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών Δεοντολογίας καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν» τη διαδικασία.

Όπως ανέφεραν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάσε στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μαίου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέταρτο στοιχείο η ενότητα, που διακήρυξαν οι υποψήφιοι με τις δηλώσεις του μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

Tα αποτελέσματα - σήμερα τα οριστικά

Τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς στη 01.00 ανακοινώθηκαν από το γραφείο του καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτου. Σύμφωνα με τη -συνεχιζόμενη- καταμέτρηση, έχουν ως ακολούθως:

Επί 166.782 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των ακύρων, έλαβαν:

Φώφη Γεννηματά 70.679 (42,76%), Νίκος Ανδρουλάκης 41.955 (25,38%), Γιώργος Καμίνης 22.226 (13,45%), Σταύρος Θεοδωράκης 15.603 (9,44%), Γιάννης Μανιάτης 6.979 (4,22%),Γιάννης Ραγκούσης 3.954 (2,39%),Κων/ος Γάτσιος 2.691 (1,63%), Απόστολος Πόντας 890 (0,54%), Δημήτρης Τζιώτης 317 (0,19%)

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη