540 οικογένειες στον δρόμο της ανεργίας και της αβεβαιότητας, λίγο πριν τις γιορτές

 540 οικογένειες στον δρόμο της ανεργίας και της αβεβαιότητας, λίγο πριν τις γιορτές, παρ' όλες τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για Ανάπτυξη και ευκαιρίες επενδύσεων, με ταυτόχρονο άνοιγμα θέσεων εργασίας.
Αρχίζουν οι καταγγελίες συμβάσεων στις Σκουριές
Σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της Eldorado Gold για αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο εξόρυξης χρυσού, έπειτα από την επίμονη άρνηση του υπουργείου να της χορηγήσει την άδεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η εταιρεία ενημέρωσε προ ημερών τα σωματεία εργαζομένων ότι από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η μείωση προσωπικού.

Πρώτα, σύμφωνα με πληροφορίες θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των 460 ατόμων που απασχολούνται στις εργολαβίες του εργοταξίου και αμέσως μετά θα απολυθούν και οι 60 υπόλοιποι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. 
Και όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που η εταιρεία δηλώνει ρητά, πως σε περίπτωση που λάβει την άδεια συνέχισης των εργασιών, θα προσλάβει άμεσα άλλους 600 εργαζόμενους.

Τις ημέρες αυτές προετοιμάζονται τα σχέδια κλεισίματος του εργοταξίου και στα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να αποχωρούν οι πρώτοι από τους απασχολουμένους στις εργολαβίες. 
Ο σχεδιασμός προβλέπει ώς τα τέλη του έτους να έχει αποχωρήσει η συντριπτική πλειονότητα και των 520 εργαζομένων που δουλεύουν στο εργοτάξιο.

Οι Σκουριές, παρότι έχουν γίνει αρκετές πρόδρομες εργασίες και έχουν αδειοδοτηθεί σε ποσοστό 60%, προβλέπεται να έχουν κλείσει εντελώς ώς τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτός και αν απαιτηθούν επιπλέον έργα συντήρησης για λόγους ασφάλειας. 
Η ενημέρωση που έχουν τα σωματεία είναι ότι ως τον Μάρτιο θα έχουν απομείνει στο εργοτάξιο πέντε, όλα κι όλα, άτομα. Και αυτό προκειμένου να παρακολουθούν και να συντηρούν τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, απαραίτητα σε κάθε διακοπή λειτουργίας εξορυκτικής εγκατάστασης.

Ουδείς γνωρίζει πότε θα ξανανοίξουν οι Σκουριές. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί μετά το πέρας της διαιτησίας, όπου προσέφυγε τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο. Κανονικά, η διαδικασία της διαιτησίας έχει μέγιστη διάρκεια τρεις μήνες, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι θα παραταθεί για άγνωστο διάστημα.
Να προσθέσουμε βέβαια πως το θέμα της διαιτησίας δεν αφορά τις Σκουριές, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί πλήρως, σύμφωνα με όλα τα περιβαλλοντολογικά και τεχνικά ζητήματα τα οποία  απαιτούνται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η διαιτησία αφορά τις διαφορές ανάμεσα σε Δημόσιο και Eldorado Gold σχετικά με την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο,  η οποία τοποθετείται χρονικά γύρω στα 7 χρόνια από σήμερα !!!!

Δηλαδή της μονάδας που θα επεξεργάζεται τα συμπυκνώματα χρυσού και από τα τρία ορυχεία που εκμεταλλεύονται οι Καναδοί (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σκουριές).
Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός καθώς και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής έχουν προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας προσπαθώντας να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους.
Να υπενθυμίσουμε πώς και τις 18 φορές που θέματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην βορειοανατολική Χαλκιδική, έφτασαν να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπήρξε πλήρης δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός, καθώς τοΑανώτατο αυτό αρμόδιο δικαστήριο, αποφάνθηκε πως τηρούνται όλες οι τεχνικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες που έχουν κατατεθεί.
Το επιχείρημα των Καναδών είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προσχηματικά τη διαδικασία της διαιτησίας για να καθυστερεί την ανανέωση της άδειας, που έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο και η οποία αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη