Αλαλούμ στο "Αεροδρόμιο Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης" και ακυρώσεις πτήσεων !!!!

«Τοπίο στην ομίχλη» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία», τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι ταξιδιώτες από και προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να έρθουν αντιμέτωποι με πολύωρες καθυστερήσεις, ακόμα και με ακυρώσεις πτήσεων.

Ο λόγος δεν είναι μόνο οι κακές καιρικές συνθήκες και η ομίχλη, αυτή καθ' αυτή, αλλά και οι λάθος επιλογές και οι παραλείψεις στην διαχείριση της κατάστασης.
Ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34, του αεροδρομίου, λόγω έργων, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το περασμένο Σάββατο, με τα αεροπλάνα να κάνουν προσαπογειώσεις από τον τροχόδρομο  του 10/28 ο οποίος τώρα λειτουργεί ως διάδρομος. 
Το θέμα είναι ωστόσο ότι ο 10/28 δεν έχει συστήματα υποβοήθησης και οι προσεγγίσεις στο αεροδρόμιο γίνονται οπτικά και χειροκίνητα. 
Πέρα από αυτό η θέση του διαδρόμου είναι τέτοια ώστε οι βοριάδες που συχνά επικρατούν, να επηρεάζουν τις προσγειώσεις. 
Όλα αυτά συντελούν στο να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις.
Ο τροχόδρομος χρησιμοποιείται ως κύριος διάδρομος, επειδή πρέπει σε αυτό το διάστημα της μικρότερης, χειμερινής κίνησης, να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10/28, στο τμήμα που τέμνεται με τον 16/34. 
Fraport: Είχαμε προειδοποιήσει το Δημόσιο ότι τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα οδηγήσουν σε ακυρώσεις πτήσεων

Για ευθύνη του Δημοσίου όσον αφορά τις δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων που σημειώθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Fraport σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει σχετικά εδώ και έναν χρόνο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Fraport τονίζει τα εξής:
«Οι σημερινές  ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης από διεθνή αεροπορική εταιρία,  επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Fraport Greece, οι τοπικές αρχές, τοπικοί τουριστικοί φορείς και αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την υλοποίηση των έργων στο αεροδρόμιο από το Δημόσιο και την ακόλουθη μείωση της κίνησής του.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες αυτές, η Fraport Greece πρότεινε μία σειρά λύσεων που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Το Δημόσιο, όπως ήταν δικαίωμά του, αποφάσισε ότι τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν. Η Fraport Greece παρέχει στον ανάδοχο του έργου κάθε βοήθεια που απαιτείται για την ταχεία και ασφαλή ολοκλήρωση των έργων.

Όλα τα θέματα που αφορούν στη χρήση του τροχόδρομου “F”, ως διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης για τις πτήσεις του αεροδρομίου “Μακεδονία”, είναι αρμοδιότητα της ΥΠΑ, όπως επίσης είναι και η ενημέρωση προς τις  αεροπορικές εταιρίες – κάτι που έκανε με την έκδοση NOTAM. Επίσης με  επίσημη ανακοίνωσή της στις 24.11.2017, η ΥΠΑ πιστοποίησε τη χρήση του τροχόδρομου 10L- 28R ως κύριο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα προκλήθηκε αναστάτωση στους επιβάτες της Easy Jet από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς η αεροπορική εταιρεία έχει προχωρήσει σε δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τον προγραμματισμό της στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, το οποίο έχει κλείσει τον βασικό του διάδρομο λόγω εργασιών συντήρησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, στη θέση του λειτουργεί προσωρινός διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός είναι «ακατάλληλος» για απογείωση των αεροσκαφών της.

Γ. Μπουτάρης:  «Δεν μπορεί η πόλη να μείνει χωρίς αεροδρόμιο» 
«Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Να πάρουμε απόφαση να προσφύγουμε στο υπουργείο Μεταφορών», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τα προβλήματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" με τη διασταύρωση των δύο αεροδιαδρόμων προσαπογειώσεων και τις ακυρώσεις των πτήσεων.
«Η Easy Jet ακύρωσε τις πτήσεις της. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Η μία εταιρία μετά την άλλη ακυρώνουν πτήσεις. Δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να μείνει χωρίς αεροδρόμιο και ο μόνος τρόπος πρόσβασης στην πόλη να είναι με το αυτοκίνητο» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη