Αλαλουμ κα πάλι με τις Πανελλήνιες εξετάσεις- Νέο σύστημα εξήγγειλε και πάλι ο Υπουργός Γαβρόγλου

Με βαθμό απολυτηρίου «10» και πάνω μπαίνεις σε όποιο ΑΕΙ θέλεις - «Κλειστός» ο αριθμός των εισακτέων μόνον σε Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές - Και δημιουργία νέων τμημάτων προανήγγειλε ο υπουργός

Δεν έχουν τέλος τα επεισόδια στο σήριαλ Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2020, τόνισε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα παίρνει ο μαθητής το απολυτήριο θα αποτελείται από ένα σύνολο διεργασιών, όπως οι εργασίες, τα ολιγόλεπτα τεστ, οι εξετάσεις των τετραμήνων και οι βαθμοί των Κεντρικών Εξετάσεων σε κάποια μαθήματα. Όλα αυτά θα συνυπολογίζονται και θα διαμορφώνουν μια βαθμολογία.
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις -ή τουλάχιστον ένα κομμάτι τους- θα είναι ενταγμένες μέσα στη διαδικασία απόκτησης του απολυτηρίου. Όλα αυτά θα έχουν ένα ποσοστό. Το σύνολο αυτών θα βγάζει τον τελικό βαθμό του απολυτηρίου Γ Λυκείου».


Ο κ. Γαβρόγλου είπε, επίσης, για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια: «Με το απολυτήριο του Λυκείου που θα είναι πάνω από τη βάση οι απόφοιτοι που θέλουν να σπουδάσουν σε μια συγκεκριμένη σχολή, θα μπορούν να τα καταφέρουν, εμείς με μια μελέτη που κάνουμε τώρα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε αυτό ακριβώς. Για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να σπουδάσει Ιστορία και έχει απολυτήριο τουλάχιστον 10 θα μπορέσει να σπουδάσει Ιστορία και να μη βρεθεί στην 38η επιλογή του που είναι χρηματοοικονομικά για παράδειγμα. Τα παραπάνω θα ισχύουν για όλες τις σχολές εκτός από τις Ιατρικές και Πολυτεχνικές. Για τις σχολές αυτές θα υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων. Για τον αριθμό των θέσεων σε αυτές τις σχολές θα ισχύσει ό,τι ισχύει και σήμερα. Οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές θα πρέπει να είναι πολύ καλοί στα μαθήματα. Να έχουν υψηλό βαθμό απολυτηρίου και θα βρούμε και κάποιους πρόσθετους τρόπους, που τους συζητάμε. Δεν είναι τόσο απλό, θα είναι πιο απαιτητικό». 

Και πρόσθεσε: «Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από τη δυνατότητα απορρόφησης σε κάποιους τομείς εκπαίδευσης, θα δημιουργηθούν νέα τμήματα. Για παράδειγμα εάν σήμερα στην Ιστορία έχουν 200 θέσεις και βάσει μελέτης δούμε ότι 300 ήθελαν να σπουδάσουν Ιστορία δεν θα “μπουκάρουμε” τα άλλα 100 παιδιά στα ήδη υπάρχοντα τμήματα, αλλά θα δημιουργήσουμε καινούργια τμήματα». Ακόμη, τόνισε ότι υπάρχει κόσμος που μένει έξω από τα Πανεπιστήμια γιατί υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων.

«Τέλος του μήνα θα βάλουμε σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα το Σχέδιο όπως θα έχει διαμορφωθεί και θα καλέσουμε τον οποιονδήποτε να κάνει σχόλια, προτάσεις κλπ, έχοντας και μια ομάδα στο υπουργείο που θα απαντά σε πραγματικό χρόνο στους σχολιογράφους. Δηλαδή θα κάνει κάποιος ένα σχόλιο και θα λαμβάνει απάντηση όπως “ενδιαφέρουσα άποψη θα την ενσωματώσουμε” ή “διαφωνούμε γι αυτούς τους λόγους”», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε ότι οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2020. «Με ορισμένα κόμματα έχουμε άτυπες συζητήσεις πάρα πολύ θετικές. Με κάποια άλλα, παρά τις προσπάθειες που κάναμε δεν υπάρχει καμία επαφή και, κυρίως, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τη δική τους πλευρά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη