Εγκλημα χωρίς τιμωρία και πάλι, στην Θεσσαλονίκη

Εκτός λειτουργίας, εδώ και άγνωστο χρονικό διάστημα, βρίσκεται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της πόλης του Λαγκαδά, όπως διαπίστωσαν υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης που συμμετείχαν σε κλιμάκιο ελέγχου με υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη μονάδα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φ/Δ, υπήρχε εισροή αποβλήτων, τα οποία εξέρχονταν από την εγκατάσταση χωρίς επεξεργασία.

Προκειμένου να διαπιστωθεί και εργαστηριακά η ποιότητα των υγρών εκροής λήφθηκε δείγμα προς εξέταση από διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων. Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφτηκε τα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά (ΔΕΥΑΛ), όπου πραγματοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την περαιτέρω νόμιμη διευθέτηση του θέματος.

Στην ανακοίνωσή του, ο Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας – Βόλβης καταγγέλλει τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά και ζητά από τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Καραγιάννη να επιληφθεί άμεσα του θέματος ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση του ρέματος Μπογδάνα και κατά συνέπεια της λίμνης Κορώνειας, ως τελικού αποδέκτη, από τα ανεπεξέργαστα λύματα της πόλης του Λαγκαδά, δεδομένου και των προστίμων που εγκυμονούν από την ΕΕ. Επιφυλάσσεται, δε, για τη συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο της λειτουργίας του βιολογικού, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Greenagenda.gr είχε αποκαλύψει 11 μήνες πριν, στις αρχές του έτους, πως στον πολύπαθο χείμαρρο Μπογδάνα χύνονταν ανεπεξέργαστες ποσότητες λυμάτων, που, εν τέλει, κατέληγαν στη λίμνη. Και τότε, όπως στην πρόσφατη αυτοψία του κλιμακίου, η εκροή ποσοτήτων νερού σκούρου χρώματος εντοπίζονταν κοντά στην έξοδο του σταθμού βιολογικού καθαρισμού της περιοχής. Μάλιστα, τα λύματα αυτά ανέδυαν μία ανυπόφορη, όπως δήλωσαν κάτοικοι, δυσοσμία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη