Νέο, παλαβό χαράτσι : Φόρος σε όσους έχουν...κατοικίδια !!!

Αλλαγές στους νόμους για τα κατοικίδια. Βαριές κυρώσεις, νέοι φόροι και αυστηροί έλεγχοι

Στις αρχές του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που σκοπό έχει τη μείωση των αδέσποτων και την επιβολή βαριάς ποινής σε όσους εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους.
Το νομοσχέδιο δεν θα απευθύνεται μόνο στους ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά και σε φορείς όπως δήμους, οργανώσεις, εθελοντές, κτηνιατρικές κλινικές και άλλα.

Ο σεβασμός και η αξιοπρεπής διαβίωση του ζώου, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, θα επιτευχθεί μέσα από αυστηρές κυρώσεις, ώστε να περιοριστεί η κακοποίηση, η εγκατάλειψη και η αισχροκέρδεια από την εισαγωγή και πώληση των κατοικίδιων.
Για το λόγο αυτό, θα υπάρξει συστηματική καταγραφή των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων και θα φτιαχτούν ταμεία διαχείρισης χρημάτων για τις ανάγκες τους.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει αύξηση των αρμοδιοτήτων των δήμων, που είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα των περιοχών.

Μεταξύ άλλων, θα έχουν τη δυνατότητα να σταματούν τις αγοραπωλησίες ζώων αλλά και να επιτρέπουν την υιοθεσία αδέσποτων, όπως σκύλων οδηγών για τυφλούς και άλλα.
Όσον αφορά στα ζώα που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να τεθούν προς πώληση, θα πρέπει να έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως και να εξασφαλίζεται πριν την είσοδό τους στη χώρα, η ασφαλής τους μελλοντική διαβίωση.


Τα καταγεγραμμένα οικόσιτα στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στις 200.000 και τα αδέσποτα τις 20.000
Για την προστασία των ζώων συντροφιάς, θα δημιουργηθούν ταμεία που θα διαχειρίζονται τα χρήματα από τα πρόστιμα, για την φροντίδα των αδέσποτων.
Θα επιβληθεί φόρος για την ιδιοκτησία κατοικίδιου. Είναι πιθανόν να εξαιρεθούν από τη φορολογία όσοι υιοθετούν αδέσποτα, όσοι χρειάζονται σκύλους για λόγους υγεία και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα.
Θα ελέγχεται ο χώρος που θα διαμείνει το ζώο που αγοράζεται, ώστε να εξασφαλίζεται ο επαρκής χώρος και οι καλές συνθήκες υγιεινής.
Τα πρόστιμα και οι ποινές θα αυξηθούν και θα τροποποιούνται ανάλογα με την παράβαση.
Όλα τα σκυλιά θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τσιπ ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του αριθμού των οικόσιτων και των αδέσποτων.
Πρόστιμα θα δεχτούν και οι δήμοι που παρουσιάζουν αναληθή στοιχεία σχετικά με τα αδέσποτα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα, είναι ευθύνη όλων, καθώς δείχνουν τον πολιτισμό και την ανθρωπιά της κοινωνίας.
Νεότερη Παλαιότερη