Τσίπρας: "Πες την αλήθεια στο λαό σου όπως εγώ" !!!

Οι διαρροές από τη χτεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της FYROM Ζόραν Ζάεφ δίνουν και παίρνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση περίπου δύο ωρών με τον Ζ. Ζάεφ (δυόμιση μαζί με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών) ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων.

Κατά πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε δε τον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει και να πει την αλήθεια στο λαό του, όπως έκανε και ο ίδιος, και δεν θα χάσει από κάτι τέτοιο.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον μιλάμε για μια σύνθετη ονομασία που ισχύσει έναντι όλων, και προφανώς και περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν, συντελέστηκε πρόοδος με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν. «Τονίζουμε την μετονομασία της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων από Μέγας Αλέξανδρος σε οδό Φιλίας, όπως επίσης και τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων» σημείωσαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Νεότερη Παλαιότερη