Δήμοι της Βόρειας Ελλάδας κατά της χρήσης το όρου «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων

Στην έκδοση ψηφισμάτων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της Βόρειας Ελλάδας τοποθετούμενοι κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» ή των παραγώγων του από το γειτονικό κρατίδιο. Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας συνομιλιών για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των γειτόνων το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς «καθιστά σαφές: Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική. Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη εθνική στάση αποτελεί η μη χρήση του όρου "Μακεδονία" και των παραγώγων του στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Ο Δήμος Καστοριάς συμμετέχει σε εκδηλώσεις εθνικής ομοψυχίας». 


Με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας τονίζει ότι «οποιαδήποτε λύση του Σκοπιανού προβλήματος, η οποία θα εμπεριέχει στην ονομασία του κράτους της Π.Γ.Δ.Μ., τον όρο Μακεδονία, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους». Από την πλευρά του ο δήμος Νεστορίου σημειώνει ότι «
θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την παραχάραξη της ιστορίας μας. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και κάθε παράγωγο της από τα Σκόπια. Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ». 


Στο ίδιο μήκος κύματος οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σερρών και Αμπελοκήπων-Μενεμένης αποδέχονται το ομόφωνο ψήφισμα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ονομασία των Σκοπίων.

Τη θέση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί το κράτος της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, διατυπώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.
Η ΠΕΔ-ΚΜ καλεί την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στους εταίρους της και τους διεθνείς οργανισμούς ότι αν προωθηθεί λύση που θα ταπεινώνει τους πολίτες της Ελλάδας θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς και θα προκληθούν ανατροπές στη σταθερότητα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι η Ένωση πρέπει να παίρνει απόφαση σε αυτό το θέμα διαχρονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλει να υποκαταστήσει την κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική.
Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, το μέλος του Δ.Σ. Απόστολος Αντωνούδης, δήλωσε ότι είναι λυπηρό μετά από 25 χρόνια να συζητώνται αυτά που δεν λύθηκαν εκείνη την εποχή. «Ας αφήσουμε τα πολιτικά κόμματα που είναι κατ΄εξοχήν αρμόδια να βρουν τη λύση και ας μην προτρέξουμε να παίρνουμε θέση σε πράγματα που μόνο κακό έχουν να κάνουν σε αυτή την ιστορία», τόνισε.

Το ομόφωνο ψήφισμα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ονομασία των Σκοπίων, σύμφωνα με το οποίο: 

“1) Η Ελληνική κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και όλα τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα
να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους, ώστε να:
- καταστήσουν ανέφικτη την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς με την
πλαστή εθνωνυμία «Μακεδονία».
- να αποτρέψουν την προβολή διεκδικήσεων του κράτους αυτού σε βάρος των
όμορων κρατών (Ελλάδος και Βουλγαρίας) στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι διεθνείς
κανόνες στις σχέσεις καλή γειτονίας.
- να αποθαρρύνουν την επιστράτευση της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια
αλυτρωτικής προπαγάνδας.
- να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας της FYROM με τις
παραπάνω αποφάσεις του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
- να υποδείξουν την ανάγκη για την επιλογή της τελικής εθνικής ονομασίας της
FYROM, που να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών
της υπηκόων.
- να ενημερώσουν και τις κυβερνήσεις των χωρών που έσπευσαν να
αναγνωρίσουν τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία» για τις μελλοντικές επιπτώσεις
που μπορεί να έχει η τακτική τους αυτή στη σταθερότητα των Βαλκανίων και
2) Η Ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας υπόψη την απόφαση των πολιτικών
αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της 13/4/1992, να στραφεί προς τους
συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας και τους διεθνείς οργανισμούς, να
καταστήσει σαφές ότι, εάν προωθηθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος, που θα
ταπεινώνει τους πολίτες της χώρας μας (και μάλιστα σε μια περίοδο δοκιμασίας
των οικονομικών και κοινωνικών μας αντοχών), θα κλονιστεί όχι μόνο η
εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τους θεσμούς αυτούς, αλλά και θα προκληθούν
ανατροπές στην σταθερότητα και την ασφάλεια στον ευρύτερο χώρο της
Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

Νεότερη Παλαιότερη