Το φημισμένο Καρναβάλι του Σοχού και πάλι κοντά μας φέτος !!!

Οι κάτοικοι του Σοχού σας προσκαλούν και φέτος να ρθείτε και να γνωρίσετε το Μέριου, ένα καρναβάλι με παράδοση αιώνων  απο 4 έως 19 Φλεβάρη 2018.

Οι εκδηλώσεις ετοιμάστηκαν απο μερακλήδες Σοχινούς, γυναίκες και άντρες, που βάζουν την ψυχή τους για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα γιορτής και χαράς, για να υποδεχτούμε την Άνοιξη.

Ελάτε λοιπόν απο 4 έως 19 Φλεβάρη, να γλεντήσετε, με χορό και τραγούδι, με ζουρνάδες αλλά και χάλκινα, στην "ΡΟΥΜΠΑ", στο "ΖΑΠΟΥΣ", στην παρωδία γάμου και στην μεγάλη παρέλαση των Μέριου, των κουδουνοφόρων μας την Καθαρά Δευτέρα.

Επισκεφτείτε το ΤΟΠΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΧΟΥ, που έγινε με προσφορά επιφανών Σοχινών και μάθετε για τον Σοχό και τον τρόπο ζωής στο χωριό μας.

Γευτείτε προιόντα του τόπου μας, όπως διαλεχτά κρέατα Σοχού στα τέσσερα κρεοπωλεία του χωριού μας, το φημισμένο κασέρι ΠΡΟΙΚΑΣ με την απαράμιλλη γεύση, φρούτα απο τα χωράφια μας, μέλι βουνού και πολλά ακόμα.

Δοκιμάστε τα υπέροχα πιάτα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες μας και διασκεδάστε, κυριολεκτικά ως το επόμενο πρωί στα μπαράκια!

Αναλυτικό το πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

16.30 Αποκριάτικος χορός με κλόουν,  ξυλοπόδαρουν dj για τα μικρά παιδιά, τους εφήβους και όλους τους επισκέπτες στο Δημοτικό Θέατρο Σοχού

19.30 Θεατρική παράσταση « στον παλιό το μαχαλά…» από τα μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών Σοχού στο Δημοτικό Θεατρο

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

17.00 Παραδοσιακοί χοροί στην Κεντρική Πλατεία 

18.00 ΡΟΥΜΠΑ

Υπό τους ηχους παραδοσιακης μουσικής το νυφικό του γάμου μεταφέρεται απ΄ το σπίτι του γαμπρου  στο σπίτι της νύφης
20.00 "ΖΑΠΟΥΣ"

Το γλέντι συνεχίζεται με το άναμμα της πυράς … στις γειτονιές.  Στη θέση «ΚΟΥΜΛΟΥΚ» και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Παραδοσιακοί χοροί στην Κεντρική Πλατεία  & Αποκριάτικοι χοροί και τραγούδια από το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης με τα μέλη της Εθνογραικής Ομάδας Καισαρείας Κοζάνης

12.00 - 17.00 ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ

Κάτω Αγορά - Προετοιμασία και ντύσιμο της νύφης

Παιδική χαρά Αθανασιάδη - Το ξύρισμα του γαμπρού

Τοποθεσία Λογοθέτη- Οι συγγενείς του κουμπάρου

Σε όλες τις εστίες θα υπάρχει χορός, κεράσματα, γλέντι και χορός  με ζουρνάδες και νταούλια με την ορχήστρα του «Κρουστόφωνου»

18.00 - 20.00 ΔΡΟΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Η ορχήστρα του «Κρουστοφώνου» με αποκριάτικους ήχους παρασύρει σε ένα αποκριάτικο γλέντι τους συμμετέχοντες, τους περαστικούς και επισκέπτες στους δρόμους γύρω από τη κεντρική πλατεία Σοχού

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11.30 - 13.00 Παραδοσιακοί χοροί στην Κεντρική Πλατεία 


13.00 - 14.30 Παρασκευή και μοίρασμα παραδοσιακής φασολάδας και σαρακοστιανών εδεσμάτων

14.00 - 15.00 "ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ"

Το έθιμο της συγχώρεσης. Οι νεότεροι προσφέροντας ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους, φιλώντας το χέρι τους, ζητούν την συγχώρεσή τους. Επίσης μοιράζουν πίτα με χαλβά, προσφορά στη μνήμη των νεκρών. Κατά το τυπικό μοιράζεται το Σάββατο της Τυρινής πίτα γλυκιά με ρύζι, γάλα και αυγά. Οι ντόπιοι μοιράζουν απαραιτήτως σε τρία σπίτια την προσφορά για την ανάπαυση των ψυχών τους.

15.00 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Δρώμενο Καμήλα από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλάτιστας

Πεζοπόρα και άλλα τμήματα κατοίκων του Σοχού, μαθητών των Νηπιαγωγείων, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου

Εθιμο παραδοσιακού γάμου Σοχού

16.00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΣΟΧΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ Μικροί κουδουνοφόροι & Μεγάλοι κουδουνοφόροι στην οδό Β. Βασιλικού, στο ύψος κατοικίας  Φίλτση






Νεότερη Παλαιότερη