«ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ»

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941), καθώς και της προώθησης του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β’ Π.Π. (historical reenactment) «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (12,13/5/2018), η Κοιν.Σ.Επ. «Άγκιστρο Δράση» και το σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» διοργανώνουν σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Σιντικής, τις εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ» στις πόλεις Αθήνα (10/3), Θεσσαλονίκη (31/3) και Σέρρες (18/4).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΠΟΛΗ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Νίκος Γκιρμπάτσης (Ερευνητής, Τχης) : «Τα οχυρά της “Γραμμής Μεταξά” 77 χρόνια μετά»
Ηλίας Κοτρίδης (Ερευνητής – Ανχης ε.α.) : «Ρούπελ. Το απόρθητο οχυρό. Μαρτυρίες από τους πρωταγωνιστές»
Κωνσταντίνος Κυρίμης (Ερευνητής) : «Τα Ναυτικά Οχυρά Μεταξά (1936-1940)
Κωνσταντίνος Λαγός (Ιστορικός) : «Αεροπορικές επιχειρήσεις επάνω από την “Γραμμή Μεταξά”. Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ), Royal Air Force (RAF) και Luftwaffe στη Μάχη των Οχυρών”
Γεώργιος Πολύχρους (Ιστορικός) : «Η κατασκευή της Γραμμής Μεταξά και ο ρόλος της στο ελληνικό αμυντικό σύστημα»
Παναγιώτης Σαββίδης (Ερευνητής – Δημοσιογράφος) : “Γραμμή Μεταξά. Από την ιστορία στο μέλλον – Προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης”

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΡΑΤΑΣ : Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ..α) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς στις Σέρρες και συντηρήθηκαν από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΠΕΤΡΑ στην Αθήνα. Επιμέλεια έκθεσης : Στυλιανός Πλάκας (μουσειολόγος)
ΟΧΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ : Έκθεση φωτογραφίας του Άνθιμου Γεωργιάδη, από τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου (Χορηγία : Aratos Group)
ΣΤΟΛΕΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Β’ Π.Π. Έκθεση ελληνικών και γερμανικών στολών, καθώς και εξοπλισμού, του Β’ Π.Π. από την εταιρεία Khaki Depot, η οποία κατασκευάζει προϊόντα υψηλής ποιότητας προοριζόμενα για στρατιωτικά μουσεία, μουσεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τον επιλεκτικό συλλέκτη και αναβιωτή.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ. Μια μουσικοχορευτική θεατράλε performance παράσταση, από την retro ομάδα της Στενωπού, η οποία θα μας μεταφέρει, με μια ρετρό διάθεση σε αλλοτινές εποχές – τις εποχές από τα τέλη του ’30, του ’40 και του ‘50– και ειδικότερα το ραδιόφωνο της εποχής με σκοπό να γνωρίσει ο νέος κόσμος το στυλ το ύφος της εποχής, μέσα από τη μουσική το χορό, αλλά και το πως διασκέδαζαν οι άνθρωποι εκείνες τις παλιές εποχές (Σέρρες 18/4/2018)

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ. Ντοκιμαντέρ παραγωγής Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με αφηγήσεις πολεμιστών που έλαβαν μέρος στις μάχες κατά των εισβολέων.
Νεότερη Παλαιότερη