"Η Μουσική της Ροτόντας"


Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο  Η Μουσική της Ροτόντας του Δημήτρη Μαραμή,  στο ομώνυμο εμβληματικό κι επιβλητικό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Το νέο αυτό έργο του διακεκριμένου συνθέτη, ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, το οποίο γράφτηκε ειδικά για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ώστε να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες του μοναδικού αυτού μνημείου απόλαυσαν 700 θεατές. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου και η Έφορος Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ Βελένη.


Η Μουσική της Ροτόντας, που περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων σημαντικών Θεσσαλονικέων ποιητών της σχολής της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε με έναν ιδιαίτερα σκηνοθετημένο τρόπο από το συνθέτη ώστε οι ακροατές ακούγοντας τη μουσική να εστιάζουν στον ίδιο το χώρο και σε μία εσωτερικότερη ακρόαση της μουσικής. Σκοπός του συνθέτη ήταν να δημιουργηθεί μια μυσταγωγική και ατμοσφαιρική λειτουργία, μια σύνθεση για τέσσερις φωνές “με τις αρμονίες να χτίζονται και να γιγαντώνονται με τον αντίλαλο του θόλου και να εκπνέουν στις παύσεις” όπως είπε και ο ίδιος ο Δημήτρης Μαραμής.


Το έργο ερμήνευσαν οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη, Αρσένιος Γαβριηλίδης και Νίκος Κύρτσος. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων διήυθυνε και συνόδευσε στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος ευχαρίστησε το κοινό της Θεσσαλονίκης για την θερμή υποδοχή του έργου του.

 Η Μουσική της Ροτόντας θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο του 2018, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.



Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θέλει να ευχαριστήσει το κοινό για την θερμή ανταπόκριση και υποδοχή του έργου και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ειδικότερα θέλει να ευχαριστήσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για την εξαιρετική συνεργασία για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.


Νεότερη Παλαιότερη