Τι σημαίνει για την "Ελληνικός Χρυσός", η νέα δικαίωση της σε Ανώτατο Δικαστικό επίπεδο

Σε καθεστώς συντήρησης θα παραμείνει το έργο στις Σκουριές μέχρι να αδειοδοτηθεί πλήρως, τονίζουν από την Ελληνικός Χρυσός, θεωρώντας ότι η θετική απόφαση της διαιτησίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, η οποία όμως δεν επιλύει τα εμπόδια για να προχωρήσει η επένδυση.

Ως εκ τούτου, μετά την απόφαση της Διαιτησίας, η εταιρεία αναμένει την έκδοση δευτερευουσών αδειών για το έργο των Σκουριών, δεδομένου ότι οι βασικές και εγκρίσεις έχουν, ήδη, χορηγηθεί. 
Οι άδειες αυτές σχετίζονται με τη τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Η τροποποίηση αυτή, που αφορά την μετατόπιση της μονάδας σε σχέση με την αρχική χωροθέτηση, υπήρξε αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην έκταση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η χορήγηση των εν λόγω αδειών "ρουτίνας” θα επιτρέψουν την κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, το οποίο για να λειτουργήσει θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα τόσο του μεταλλείου της Ολυμπιάδας όσο και των Σκουριών.

Όσον αφορά την απόθεση τελμάτων που παράγονται από τη δραστηριότητα στις Σκουριές, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε, τέλη Μαρτίου, στην ανανέωση των παραμέτρων της αρχικής μελέτης (τροποποιώντας το προσάρτημα 3 της σχετικής Τεχνικής Μελέτης). Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων με τη χρήση τεχνολογίας "νέας γενιάς”, κάτι που προβλέπει και η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.
Το χρηματιστήριο υποδέχτηκε, με ενθουσιασμό τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαιτησίας (η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,5%), όμως η απόσταση που έχει να διανύσει η Eldorado Gold για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος είναι πολύ μεγάλη.

Από τον περσινό Μάιο που ανακοινώθηκε η παραπομπή σε διαιτησία η κεφαλαιοποίηση έχει κατρακυλήσει στα 881 εκ. δολάρια, από 5,5 δισ. δολάρια, αποτίμηση που μόνο ικανοποίηση δεν προσφέρει στους μετόχους της. 
Για αυτό και οι Καναδοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ εάν δεν αδειοδοτηθεί πλήρως το έργο. Προτάσσουν διάλογο με το υπουργείο και συνεργασία για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις Σκουριές.

Σήμερα, στη Χαλκιδική σε φάση κανονικής παραγωγής μεταλλευμάτων έχει μπει το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας που επεξεργάζεται 1.300 τόνους μεταλλεύματος ημερησίως. 
Στο Στρατώνι συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η δυνατότητα επέκτασης των μεταλλείων ενώ στις Σκουριές γίνονται μόνο τα έργα προστασίας του έργου και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθάκης είχε συνδέσει στο παρελθόν την αδειοδότηση στα έργα των Σκουριών με την απόφαση της διαιτησίας. Για αυτό και τώρα που τελείωσε το δικαστήριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η στάση που θα τηρήσει.

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι η απόφαση της διαιτησίας απορρίπτει τον ισχυρισμό του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τον οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων. Η σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013, πριν ακόμη η Ελληνικός Χρυσός, περάσει σε Καναδικά χέρια.


Υπ. Ενέργειας για την δικαίωση της «Ελληνικός Χρυσός»: Σεβόμαστε την δικαστική απόφαση
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολιάζοντας την απόφαση της διατησίας που δικαίωσε την «Ελληνικός Χρυσός», τονίζει ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου, και σημειώνει ότι υποχρεούται να διασφαλίσει ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ σε σχετική ανακοίνωση, αυτό θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια:

1. τους περιορισμούς που επιβάλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία

2. συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία

3. τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης.o Gold στη Χαλκιδική.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ οι διαιτητές, αναγνώρισαν ομόφωνα ότι:

1. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού.

2. Η μη παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της Σύμβασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νεότερη Παλαιότερη