Θεσσαλονίκη : Αεροπορικοί κινητήρες υπό ...κλίμακα !!!

Ο Ευάγγελος Πασχαλούδης είναι ένας μηχανικός και παράλληλα μηχανουργός που ασχολείται με την αεροπορία και τον αερομοντελισμό. Κατασκευάζει μοναδικά και παγκοσμίου φήμης δημιουργήματα, μοντέλα πραγματικών αεροσκαφών, και αεροπορικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης όπως και τουρπίνες [jet] ξεκινώντας με μερικά κομμάτια μασίφ μέταλλα που τα επεξεργάζεται σε μηχανήματα μηχανουργείου.
Ο Βαγγέλης είναι μέλος της Ενωσης Αερομοντελιστών Θεσσαλονίκης [ΕΑΘ] , και αθλητής της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας [ΕΛΑΟ] με πολλές συμμετοχές σε παγκόσμιους και πανευρωπαικούς αγώνες αερομοντελισμού. 
Εχει κατασκευάσει ένα δικής του σχεδίασης μοντέλο ελικοπτέρου, προοριζόμενο για αγωνιστική χρήση. 
Ολες του οι κατασκευές αερομοντέλα και κινητήρες είναι χειροποίητες "εκ του μηδενός" και λειτουργούν άψογα, αφού δοκιμάζονται σε κάθε στάδιο της κατασκευής τους, στον ειδικό χώρο του μοντελοδρομίου [μικρό αεροδρόμιο] της ΕΑΘ που βρίσκεται στην Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης. 
Αρωγός και βοηθοί στην μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα προσπάθεια του, οι δύο κόρες του Δήμήτρα και Αγγελική που βρίσκονται πάντα μαζί του στους χώρους δοκιμών των κινητήρων, και πτήσεων των μικρών αεροπλάνων, πιστών όμως αντίγραφα των πραγματικών.
Τα αεροπλάνα κατασκευάζονται απο συνθετικά υλικά και ξύλο, ενω πετάνε με ειδικά ηλεκτρονικά [πομπούς & δέκτες] χειριζόμενα από το έδαφος, γνωστά ως τηλεκατευθυνόμενα.
Τα δε χαρακτηριστικά πτήσης των μικρών αυτών αεροπλάνων είναι ακριβώς τα ίδια και των πραγματικών. 
Στο βίντεο βλέπουμε ένα project που κράτησε 3-4 χρόνια από την σχεδίαση των 2 κινητήρων [ηλεκτρικού και μεθανόλης] έως την ολοκλήρωση τους στην πτήση. 
Ο επόμενος έτοιμος κινητήρας είναι και πάλι ένας αεροπορικός αστεροειδής 114cc με καύσιμο την βενζίνη. 




Ο νέος αεροπορικός κινητήρας βενζίνης



Το DHC-2 BEAVER σε κλίμακα 1:4 


Στην φωτογραφία ο Ευάγγελος με ένα ανεμόπτερο που και πετάει με κινητήρα jet [τουρπίνα] ​και πάλι δική του κατασκευής.



Νεότερη Παλαιότερη