«Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ, με ελεύθερη είσοδο, στην Θεσσαλονίκη

O Κήπος Σεμινάρια και η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris 
σας προσκαλούν στη ΔΩΡΕΑΝ προβολή της ταινίας 
«Μετρόπολις» (1927) του Φριτς Λανγκ
την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στις 19:00
Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης


O Κήπος Σεμινάρια και η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris σας προσκαλούν στη δωρεάν προβολή της εμβληματικής ταινίας του γερμανού σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ «Μετρόπολις» (1927, 153’), που θα γίνει την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στις 19:00 στη «σκοτεινή αίθουσα» στον ισόγειο χώρο του Κήπου. 

Μετά το πέρας της προβολής, θα γίνει ανάλυση της ταινίας και συζήτηση με το κοινό, που θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης (κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου και των παραστατικών τεχνών). 


Στις 10 Ιανουαρίου του 1927, στο Βερολίνο, προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ η οποία μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με το μεγαλείο των εικόνων της και την πρωτοπορία της. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας και χωρίς αμφιβολία, έχει επηρεάσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, το κινηματογραφικό φάσμα του είδους και όχι μόνο. 

Στην ταινία αναπαριστάται μία πόλη, όπου οι ταξικοί διαχωρισμοί είναι και γεωγραφικοί. Στο πάνω μέρος της, ζουν οι πλούσιοι και απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής. Το τοπίο είναι όμορφο και οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι. Στο υπόγειο μέρος της, ζουν οι εργάτες και οι φτωχοί. Αυτοί οι τελευταίοι λειτουργούν τις μηχανές για να παραμένει η Μητρόπολη ζωντανή και να απολαμβάνουν οι άλλοι την ομορφιά της φύσης. Ο γιος του συντονιστή αυτής της κατάστασης αντιδρά όταν βλέπει τι γίνεται.

Ο Λανγκ κάνει ένα πολύ εύστοχο σχόλιο για τις ταξικές διαφορές και για τη συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης. Πολύ όμορφα μας δείχνει το ρόλο και τα όρια της μικροαστικής τάξης, αλλά, πιο πολύ, την καταπίεση του ανθρώπου που γίνεται με διάφορους τρόπους και σχεδιάζεται από την άρχουσα τάξη. Οι μηχανές -εδώ θα θυμηθούμε και τη θεώρηση του Τσάρλι Τσάπλιν-, οι προβοκάτορες, το δομημένο τοπίο-σε αυτή την περίπτωση θα μας έρθει στο νου το «Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι»-, αυτοί είναι οι μηχανισμοί που καταπιέζουν και χειραγωγούν τον άνθρωπο. 

Λίγα χρόνια πριν να δυναμώσει το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα στη Γερμανία και να αρχίσει να επιβάλλει τις ολοκληρωτικές του απόψεις, για να γίνει η δύναμη, με αρχηγό το Χίτλερ, που θα επέμβει στο κοινωνικό πεδίο βλέποντας αυτούς που θεωρούνται περιθωριακοί ή εχθροί εντελώς απαξιωτικά. Έτσι και σε αυτή την ταινία υπάρχει η άρχουσα τάξη και οι εχθροί της, που θα πρέπει να είναι υποταγμένοι σε αυτήν, ειδάλλως θα πρέπει να εξοντωθούν. 

Ο σκηνοθέτης βάζει το θρησκευτικό στοιχείο μέσα στην αφήγησή του για να κάνει πιο προφανή την αποστροφή προς αυτή την πρακτική. Η ταινία έχει το ρυθμό που χρειάζεται για να δομήσει τους χαρακτήρες της, στη συνέχεια να αρθρώσει το λόγο της και, με ασυνείδητο τρόπο, να βγει η ιδεολογική θέση ότι ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι σεβαστός σα μία ξεχωριστή οντότητα, διαφοροποιημένη από τις άλλες ανθρώπινες οντότητες, αλλά ίση με τις άλλες. 
Ένα μήνυμα που 90 και πλέον χρόνια μετά είναι ακόμη επίκαιρο, σύμφωνα με αυτά που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως και με τις αντιλήψεις που κινητοποιούν αυτές τις πρακτικές. 
Θα είναι μία καλή ευκαιρία για επίκαιρη συζήτηση με τους θεατές. 


Fritz Lang's METROPOLIS 90th Anniversary Trailer:

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris ιδρύθηκε από το Γιάννη Φραγκούλη το 2001 στην Αθήνα, ενώ το 2010 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 2018 έχει ξεκινήσει τον τρίτο της κύκλο. Σ’ αυτήν την περίοδό της, έχει μετατραπεί σε Λέσχη ανάγνωσης του κινηματογράφου. Σε συνεργασία με το κοινωνικό εργαστήρι Κήπος διοργανώνουν από κοινού σειρά δωρεάν προβολών ταινιών, όπου μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με το κινηματογραφόφιλο κοινό και ανάλυση της ταινίας. 

Ραντεβού τις Τρίτες στον Κήπο με φόντο τα καρέ εξαιρετικών ταινιών. 

ΔΩΡΕΑΝ προβολή της ταινίας 
«Μετρόπολις» (1927) του Φριτς Λανγκ

Σας περιμένουμε την Τρίτη 17/4/2018, στις 19:00. 
Είσοδος ελεύθερη. 

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων:
Κήπος Σεμινάρια, 
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη, 
τηλ: 2313078962 (6 -10 μ.μ.)
e: info@kipos-seminaria.gr
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/
twitter.com/kiposseminaria


Νεότερη Παλαιότερη