Ο Valerian Shiukashvili στην Θεσσαλονίκη


Valerian Shiukashvili –
ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ

Το πολυαναμενόμενο Ρεσιτάλ Πιάνου από τα μαγικά χέρια του
Valerian Shiukashvili έρχεται για 1η φορά στη Θεσσαλονίκη,
τις 14 Απριλίου 2018, μπροστά στο ελληνικό κοινό.

Έργα των Μπραμς, Μότσαρτ και Σούμαν καθώς και μια από τις δικές του συνθέσεις θα εκτελέσει ένας από τους πιο ταλαντούχους πιανίστες της γενιάς του, ο Βαλέριαν Σιουκασβίλι, στο 1ο ρεσιτάλ του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 14 Απριλίου 2018. 

Πρώτος νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Grand Prix στη Γερμανία το 2012, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων και βραβεύσεων, ο Σιουκασβίλι έκανε την 1η του εμφάνιση στο Mozart Πιάνο Concerto N.23 με συνοδεία ορχήστρας σε ηλικία μόλις 12 ετών. Ακολούθησε η υποτροφία του στο κορυφαίο μουσικό σχολείο νεαρών ταλέντων της Μόσχας, το ‘‘Moscow School-Studio for Young Talents’’. 

Είναι απόφοιτος πρότυπων Μουσικών Σχολών της Ρωσίας και έχει μαθητεύσει δίπλα σε κορυφαίους συνθέτες και πιανίστες. 

Έκτοτε, έχει εμφανισθεί στις μεγαλύτερες αίθουσες μουσικής ανά τον κόσμο, ενώ έχει συμπράξει με διεθνούς φήμης ορχήστρες υπό τη διεύθυνση σημαντικών μαέστρων. Ο Βαλέριαν Σιουκασβίλι ίδρυσε τον πρώτο Εθνικό Διαγωνισμό ‘Nodar Gabunia’ στην ηλικία των 24 ετών, έναν διαγωνισμό που έλαβε διεθνή αναγνώριση. 

Ο Σιουκασβίλι έχει στο ενεργητικό του 11 CD άλμπουμ σε συνεργασία με πολλές δισκογραφικές και το όνομά του προστέθηκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των αστεριών του ΧΧΙ αιώνα. 
Το ρεσιτάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Γενικού Προξενείου Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και την International Cultural Federation 21st century. Με διοργανωτή την εταιρεία “Ka.Zi.Productions”.
Θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Αλλατίνη-Ντασώ» του Γαλλικού Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.


Σύντομο Βιογραφικό
Ο Valerian Shiukashvili άρχισε μαθήματα πιάνου στο Z. Paliashvili μουσικό σχολείο, υπό την μουσική κηδεμονία του Dodo Tsintsadze, σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών. Λίγο αργότερα, πραγματοποίησε το 1ο του Mozart Πιάνο Concerto N.23 με συνοδεία ορχήστρας. Αυτή του η εμφάνιση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη από τους κριτικούς της μουσικής. Ο Shiukashvili πιστεύει ότι οποιοσδήποτε επιλέγει να γίνει μουσικός σε μεταγενέστερη ηλικία, είναι πιο συνειδητός για την απόφασή του/της και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει το στόχο. 

Το 1992 ο Valerian Shiukashvili αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του Πανρωσικού Διαγωνισμού All-Union-Competition στη Ρωσία, όπου του προσφέρθηκε ετήσια πρόσκληση φοίτησης σπουδών στο κορυφαίο μουσικό σχολείο νεαρών ταλέντων της Μόσχας το Moscow School-Studio “Young Talents”. Μόλις μετά από ένα χρόνο έγινε δεκτός στο Moscow Central Music υπό την κηδεμονία και καθοδήγηση της Nina Makarova. 

Το μουσικό του ταλέντο στα ρεσιτάλ του έχει γοητεύσει μεγάλα διάσημα πρόσωπα παγκοσμίως όπως την Margaret Thatcher, το Πάπα Ιωάννη Παύλο II, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Eduard Shevardnadze, τη Σοφία Λόρεν , τον Τζορτζ Μπους, την Claudia Schiffer, τον Boris Yeltsin και άλλους. Ο κ. Shiukashvili έχει προσκληθεί σε αμέτρητες συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το όνομά του προστέθηκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των αστεριών του ΧΧΙ αιώνα. 

Το 1997, ο Valerian αποφοίτησε από την Πρότυπη Μουσική Σχολή της Μόσχας και έγινε δεκτός χωρίς εξετάσεις στο Κρατικό Ωδείο της Τιφλίδας στην τάξη του φημισμένου Γεωργιανού συνθέτη και πιανίστα Nodar Gabunia. 

Ο κ. Shiukashvili είναι νικητής πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου. μεταξύ των οποίων είναι: 

Grand Prix,Third International Competition-Festival, 1995 (Minsk, Belarus) III Prize, First Tbilisi International Piano Competition, 1997 (Tbilisi, Georgia) Grand Prix, Third Bulgarian International Piano Competition, 1998 (Dobrich, Bulgaria) I Prize, First International Competition, 1998 (Beer-Sheva, Israel) Grand Prix, Maria YudinaInternational Piano Competition, 2000 (Saint-Petersburg, Russia) Grand Prix, Helena Sa e Costa International Piano Competition, 2004 (Porto, Portugal) International Award “Euterpe”, 2008 (Frankfurt, Germany) Grand Prix, Baden-Baden International Piano Competition, 2012 (Baden-Baden, Germany) Georgian State Prize “Tsinandali”, 2001 

Το 2000, μετά το θάνατο του Nodar Gabunia, ο Valerian συνέχισε τις σπουδές του στην τάξη της καθηγήτριας Nana Khubutia. Ολοκλήρωσε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους με βαθμό διάκρισης στις σχολές που αποφοίτησε. 
Ο Κος Shiukashvili ίδρυσε τον πρώτο Εθνικό Διαγωνισμό στην ηλικία των 24 ετών, τον οποίο μετονόμασε σύμφωνα με τον αγαπημένο του καθηγητή Nodar Gabunia. Το 2013 ο διαγωνισμός έλαβε διεθνή αναγνώριση. 

Ο Κος Shiukashvili καλείται συχνά να είναι μέλος κριτικής επιτροπής πολλών διεθνών διαγωνισμών και φεστιβάλ που έχουν καθιερωθεί ως θεσμοί, ενώ παραδίδει συχνά μαθήματα masterclasses σε νέους μουσικούς. Ο Valerian έχει στο ενεργητικό του 11 CD άλμπουμ σε συνεργασία με πολλές δισκογραφικές. Το 2010, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Γεωργιανής Ακαδημίας Τέχνης, καθιέρωσε εθνικά και διεθνή μουσικά φεστιβάλ σε διάφορες περιοχές της Γεωργίας. Μέλημά του και συνεχής του αναζήτηση να συμβάλλει  ουσιαστικά στην επαγγελματική ανάπτυξη των νέων μουσικών. Συμμετέχει επίσης ενεργά σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις παγκοσμίως. 

Το 2015 ο Valerian Shiukashvili έγινε μέλος του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διεθνών Διαγωνισμών και Φεστιβάλ. Την ίδια χρονιά, το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας τον προσκάλεσε να γίνει ο διευθυντής της νεοσυσταθείσας Georgian Academy of Music.
Νεότερη Παλαιότερη