Παγκόσμιος σάλος, μετά από άρθρο-κόλαφο για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

Το μικρό  βρώμικο  μυστικό της Σαντορίνης
Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

"Με τα κεφάλια σκυμμένα, τα γαϊδουράκια στη σειρά περιμένουν παραιτημένα τους επόμενους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων από το λιμάνι σε έναν από τους πιο γραφικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Κάθε μέρα, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης θα κάνουν τέσσερις με πέντε διαδρομές μπρος πίσω, ανεβοκατεβαίνοντας τα 520 σκαλοπάτια που οδηγούν στα Φηρά, με τα κάτασπρα σπίτια και τις μπλε στέγες. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.

O γολγοθάς των ζώων, αναφέρει η εφημερίδα, ξεκινά από την αυγή, οπότε και μεταφέρονται από τα χωράφια για να ξεκινήσουν τις εξαντλητικές βάρδιες σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς κελσίου. Πρόκειται για μια βάρβαρη πρακτική που θεωρείται το μικρό "βρώμικο" μυστικό της Σαντορίνης.
Ορισμένα γαϊδουράκια, καταϊδρωμένα, σταματούν για να γλείψουν τους πέτρινους τοίχους που βρίσκονται στη σκιά αναζητώντας λίγη υγρασία, καθώς λίγα τους παρέχονται κατά τη διάρκεια των οκτώ έως δέκα ωρών που δουλεύουν κάτω από τον ήλιο.

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις προστασίας των ζώων επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα το νησί για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες για τα γαϊδουράκια και να εκπαιδεύσουν τους ιδιοκτήτες για τους κινδύνους σχετικά με την υγεία των ζώων.

Η οργάνωση Donkey Sanctuary ανέλαβε το κόστος για την τοποθέτηση υφασμάτινων «στέγαστρων» που θα παρέχουν σκιά στα γαϊδουράκια, ωστόσο δεν συντηρήθηκαν σωστά και καταστράφηκαν.

«Δεν έχουν σκιά, όταν περιμένουν τους επόμενους επιβάτες απλώς στέκονται ακριβώς κάτω από τον ήλιο» σχολίασε ο διευθυντής του Safe Haven for Donkeys Tim Wass. «Τα γαϊδουράκια υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα από το βάρος που κουβαλούν και τον αριθμό των σκαλιών που ανεβαίνουν. Η πλάτη τους τραυματίζεται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να μεταφέρουν τίποτα. Είναι υπομονετικά ζώα και συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά ξανά και ξανά μέχρι που μια μέρα πέφτουν νεκρά. Το ότι στέκονται στη σειρά με τα κεφάλια κατεβασμένα δείχνει πως είναι δυστυχισμένα και στρεσαρισμένα»."
Νεότερη Παλαιότερη