“Aspects of Balkan Photography: Για ένα κοινό αφήγημα”

“Aspects of Balkan Photography: Για ένα κοινό αφήγημα”


Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για εικοστή χρονιά, συνεχίζει το θεσμό των συναντήσεων της Βαλκανικής Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, κάτω από το γενικό τίτλο Aspects of Balkan Photography.
Για εφέτος διοργανώνει σειρά εκθέσεων, ημερίδων, workshop (εργαστηρίων), διαλέξεων, προβολών και άλλων εκδηλώσεων στην πόλη, με την συμμετοχή φωτογράφων από χώρες της Βαλκανικής.
Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζονται σημαντικές τάσεις της σύγχρονης φωτογραφίας σ' αυτή την πλευρά της Ευρώπης. Kάποιες από τις αυτές προέκυψαν ως συνεργατικές προτάσεις δυναμικών ενεργών κέντρων φωτογραφίας.
Από το σύνολο των εκθέσεων, γίνονται εμφανείς οι συγκλίσεις και αποκλίσεις από την σημερινή Ευρωπαϊκή φωτογραφία, στο επίπεδο του περιεχομένου της γραφής και της φόρμας, καθώς και οι επί μέρους ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν το μωσαϊκό των λαών, που κατοικούν στα Βαλκάνια.
Αυτή τη φορά σας προσκαλούμε στο υπέροχο κτήριο της Βίλας Πετρίδη (επί της οδού Αναγεννήσεως, περιοχή των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, που πρόσφατα ανακαινίστηκε), για μία ξεχωριστή έκθεση με φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, artistic book και video-art.

Η συνεργατική επιμέλεια είναι των: Βασίλη Καρκατσέλη, Βασίλη Μαντά και Άγγελου Σοφιανίδη.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Omer Tevfik Erten (TR ), Lyubomir Ignatov (BG), Iordanka Tenova (GR/BG), Serhat KIR (TR), Luka Klikovac (SRB), Andrea Shkreli (GR/AL), Berkay Yahya (TR), Kyriakos Katsareas (GR), Argiris Liapopoulos (GR), Thanassis Raptis (GR), Angelos Sofianidis (GR), Aleka Tsironi (GR), Zoran Todovic (SRB)/ Vana Urosevic (FYROM)

Εγκαίνια την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στις 8.30 μμ. 
Διάρκεια έκθεσης: από 15/6 μέχρι 6/7/2018











Λίγα λόγια για το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) είναι ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται, με την μία ή την άλλη μορφή, τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα και τελευταία παγκοσμίως, με σκοπό να προωθήσει την καλλιτεχνική και δημιουργική Ελληνική Φωτογραφία. Στην Ελλάδα η εταιρία έγινε γνωστή κυρίως λόγω των μακροχρόνιων αγώνων της υπέρ της δημιουργικής, πειραματικής και σύγχρονης φωτογραφίας. Με σχήμα, ευέλικτο αρκετά για να μπορεί να εξελίσσεται, πήρε πολλές μορφές στη μακροχρόνια πορεία της, και ίσως γι αυτό να κατάφερε να συνεχίζει τη δυναμική της παρέμβαση στα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Με στόχο την ταυτόχρονη δημιουργία κοινού και δημιουργών, εργάζεται όλο το χρόνο, παντού όπου χρειαστεί.

Διδάσκοντας τη φωτογραφία ως τέχνη και μέσον έκφρασης, με εκατοντάδες εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παντός τύπου παρεμβάσεις (δράσεις στο δρόμο, ξεναγήσεις σχολείων, άρθρα στον τύπο) και φυσικά, προσκλήσεις δημιουργών στη Θεσσαλονίκη (από Ελλάδα και εξωτερικό), φέρνει τη σύγχρονη δημιουργική φωτογραφία στο επίκεντρο του προβληματισμού των φωτογράφων και των κάθε είδους φίλων της φωτογραφίας.

Για τη διεθνή δράση του και για τις ανάγκες προώθησης της ελληνικής φωτογραφίας στο εξωτερικό, το ΦΚΘ είναι μέλος στην Ένωση Ευρωπαϊκών (μη κρατικών) Φεστιβάλ Φωτογραφίας.

Σημαντική συνέργεια στην πορεία του ΦΚΘ αποτελεί η ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με σχολές, λέσχες, φορείς και ανεξάρτητους δημιουργούς των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, μέσα από τη διοργάνωση δράσεων και ανταλλαγών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που έγιναν γνωστές με την ονομασία «Aspects of Balkan Photography».

Στα Βαλκάνια έγινε γνωστό τα τελευταία 20 χρόνια μέσα από τις πολύτροπες δραστηριότητές του κάτω από τον τίτλο “Aspects of Balkan Photography.
Νεότερη Παλαιότερη