Θεσσαλονίκη : Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε ξενοδοχεία καινούργια και για ανακαινίσεις

 Ο τουρισμός φέρνει νέες επενδύσεις – Πέφτουν εκατομμύρια για νέα ξενοδοχεία στην 
Έντονη κινητικότητα, μετά από αρκετά χρόνια σχετικής αδράνειας, καταγράφεται την τελευταία πενταετία ώς προς την πραγματοποίηση επενδύσεων στην ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς η αύξηση της δημοτικότητας της πόλης ως προορισμού για σύντομες αποδράσεις (city break) και για επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού και του "εκθεσιακού" Σεπτεμβρίου της ΔΕΘ, έχει προκαλέσει την τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων τόσο σε ήδη υφιστάμενες, όσο και σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες.
Στο «χαρτοφυλάκιο» της πόλης έχουν εσχάτως προστεθεί μικρά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, όπως -μεταξύ άλλων- το τετράστερο «Bahar Boutique Hotel» (16 δωματίων), το πεντάστερο «Antigon Urban Chic Hotel» (38 δωματίων) και το νέο luxury boutique hotel «The Modernist» (18 δωματίων), ορισμένα από τα οποία εδρεύουν μάλιστα σε αξιόλογα διατηρητέα κτήρια της πόλης.

Περί τα τέλη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετατροπή του κτηρίου του εμβληματικού ιστορικού εστιατορίου «Όλυμπος-Νάουσα» σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο από την «Grivalia Hospitality S.A.» και τη «Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε» της οικογένειας Τορνιβούκα, προσθέτοντας ένα ακόμη «διαμάντι» στον χώρο της διαμονής, με προνομιακή θέση στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης και ανεμπόδιστη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο. Εξάλλου, πρόσφατα η «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» απέκτησε έναντι 7 εκατ. ευρώ το πεντάστερο «Lazart Hotel» (74 δωμάτια) κι ανανέωσε -για τα επόμενα 25 χρόνια- τη μίσθωσή του στη «Zeus International».

Η επενδυτική δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα και της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια «μεταφράζεται» σε τοποθέτηση κεφαλαίων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, έχει δύο όψεις, αφού από τη μία αφορά υφιστάμενες μονάδες, που «σηκώνουν μανίκια» για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό και από την άλλη νέα ξενοδοχεία, τα οποία τώρα τοποθετούν «σημαιάκι» στον τουριστικό χάρτη της πόλης.

Με αφορμή την επενδυτική κινητικότητα στον κλάδο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέα Μανδρίνο, σύμφωνα με τον οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης.

«Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα ξενοδοχεία, την τελευταία πενταετία επένδυσε περίπου το 90% αυτών, ενώ στο ίδιο διάστημα κατασκευάστηκαν τρία νέα ξενοδοχεία» σημειώνει ο κ.Μανδρίνος, σύμφωνα με τον οποίο ενδιαφέρον για αγορά κτηρίων στη Θεσσαλονίκη προς μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει και από ξένους επενδυτές, ιδίως Βαλκάνιους, αλλά είναι περιορισμένο. Σήμερα, τα ξενοδοχεία-μέλη της ΕΞΘ σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχονται, σύμφωνα με τον κ.Μανδρίνο, σε 86, με συνολική δυναμικότητα 5.661 δωματίων και 10.644 κλινών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νεότερη Παλαιότερη