Χαλκιδική, η επόμενη μέρα : Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Το πρώτο φως της ημέρας ανέδειξε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν πολλές περιοχές στη Σιθωνία Χαλκιδικής από την επέλαση της «Νεφέλης» το απόγευμα της Τρίτης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Σιθωνίαςβρίσκονται επί ποδός ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή και να αποτυπωθούν οι ζημιές. Σε επιφυλακή παραμένει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έδωσε μάχη ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές ενώ προχώρησε σε άντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια κτίρια.

«Η κατάσταση έχει εκτονωθεί σε σχέση με χθες (Τρίτη) ως προς την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Σήμερα (Τετάρτη) δεν υπήρξαν κλήσεις για άντληση υδάτων ενώ οι δρόμοι που πλημμύρισαν είναι ανοιχτοί», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος Μανώλης Τσολάκης.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κασσάνδρας, η Πυροσβεστική επενέβη συνολικά σε 30 περιστατικά.

Όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, στο νομό Χαλκιδικής, στις περιοχές Κασσάνδρα και Σιθωνία δέχθηκε 150 και 90 κλήσεις αντίστοιχα. Στην Κασσάνδρα συγκροτήθηκαν 7 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 30 αντλήσεις υδάτων και μία μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο, ενώ στη Σιθωνία συγκροτήθηκαν 14 συνεργεία με 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 40 αντλήσεις και 4 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

«Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές από την περιοχή της Νικήτης προς τον Άγιο Νικόλαο, την περιοχή του Όρμου Παναγίας, της Τρανής Αμμούδας και έως την ακτή Σαλονικιού», ανέφερε μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.

«Οι καταστροφές αφορούν το οδικό δίκτυο, γέφυρες, βάρκες βγήκαν στο οδόστρωμα, αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα και σε ρέματα ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα», περιέγραψε ο κ. Στεργιάδης.

Ο ίδιος συνέστησε προσοχή καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Τετάρτη.

Μηχανήματα έργου προχωρούν σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου, απομακρύνοντας φερτά υλικά και ογκώδη αντικείμενα.

«Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Ισχύει η περσινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη της περιοχής της Σιθωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ελήφθη ύστερα από τη θεομηνία στο Πόρτο Κουφό τον Ιούλιο του 2017. Έτσι, θα γίνει μόνο επικαιροποίηση της συγκεκριμένης απόφασης προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες», εξήγησε ο κ. Στεργιάδης.

«Προσπαθούμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση στην περιοχή που επλήγη από την έντονη βροχόπτωση ενώ προχωρούμε στη σύσταση επιτροπών ώστε άμεσα να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών»,τόνισε στο halkidikifocus.gr ο Δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος.

Όπως γνωστοποίησε, σήμερα (Τετάρτη) συγκεντρώνονται οι αιτήσεις ζημιάς στις Δημοτικές Κοινότητες της Νικήτης, του Αγίου Νικολάου και στη Δημοτική Κοινότητα Μεταγγιτσίου, ενώ έχει αποσταλεί προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έγγραφο για την επικαιροποίηση της απόφασης κήρυξης της Σιθωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Στη Νικήτη και την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Τζίτζιος.

Κλειστή είναι η παραλιακή οδός στην Ακτή Σαλονικιού.

















Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής 


Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Δημοτική Ενότητα Ορμύλιας


Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η έντονη νεροποντή και στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα ενώ πλημμύρισαν ιδιοκτησίες.

«Τουλάχιστον έξι αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα και από το πρωί επιχειρούμε να τα βγάλουμε στη στεριά. Σπίτια, καταστήματα και ένα ξενοδοχείο έχουν πλημμυρίσει ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουμε σοβαρά ζητήματα με την αγροτική οδοποιία», δήλωσε στο halkidikifocus.gr, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ορμύλιας Γιώργος Ματέας.



Ο κ. Ματέας γνωστοποίησε ότι γίνονται ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή Πολυγύρου ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών.


Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο 1ο χλμ της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης-Μεταγγιτσίου και στην επαρχιακή οδό από την Ορμύλια έως και τα Βράσταμα.

Νεότερη Παλαιότερη