7 απαγχονισμοί τρελών δολοφόνων, τα ξημερώματα σήμερα από την Ιαπωνική δικαιοσύνη


Ο γκουρού της σέκτας Ομ Σινρικιό, ο Σόκο Ασαχάρα, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο τον Μάρτιο του 1995, εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού το πρωί της Παρασκευής, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και ο απαγχονισμός άλλων έξι ομοϊδεατών του Ασαχάρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί με την ανακοίνωση της έκτελεσης του επικεφαλής της σέκτας.

Αυτό που έκαναν ήταν εξαιρετικά απεχθές είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιόκο Καμικάβα ανακοινώντας τις εκτελέσεις. «Ό,τι έκαναν έσπειρε το φόβο του θανάτου όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλες χώρες» πρόσθεσε ο Καμικάβα.

Συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ανακουφισμένοι από την εκτέλεση των επτά. «Ήταν δίκαιο ότι εκτελέστηκαν» δήλωσε η Σιζούε Τακαχάσι ο σύζυγος της οποίας έχασε τη ζωή του αφού μετέφερε ένα πακέτο με σαρίν έξω από το μετρό.


Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η εκτέλεση ενός ή περισσότερων πρώην μελών της σέκτας Ομ Ανώτατη Αλήθεια.

Η πιθανότητα να εκτελεστούν πρώην μέλη της θρησκευτικής και τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρείτο πως είχε αυξηθεί τελευταία, μετά τις μεταγωγές πολλών εξ αυτών.

Ο Σόκο Ασαχάρα (το πραγματικό του όνομα ήταν Τσιζούο Ματσουμότο) είχε δει την εσχάτη των ποινών που του είχε επιβληθεί να επικυρώνεται πριν από χρόνια κι ανέμενε την εκτέλεσή του, όπως άλλοι 12 συγκατηγορούμενοί του για την επίθεση με σαρίν στο μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας σε ώρα μεγάλης κίνησης, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας, συχνά ανεπανόρθωτα, σε άλλους 6.300.



Άλλα περίπου 190 μέλη της ίδιας σέκτας καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές για την επίθεση, που θεωρείται η χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Ιαπωνία.
Νεότερη Παλαιότερη