Πέθανε ο Σίντνεϊ Λιούμετ (Video)



Ο Σίντνεϊ Λιούμετ, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτης του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Αφήνει πίσω του σπουδαίες ταινίες όπως το "Σέρπικο" και τη "Σκυλίσια Μέρα". Είχε προταθεί για Όσκαρ τέσσερις φορές

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Σίντνεϊ Λιούμετ ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες το Αμερικανικού κινηματογράφου.
Το δυσάρεστο γεγονός, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ η θετή του κόρη, η οποία δήλωσε ότι ο Λιουμετ πέθανε από λέμφωμα στο σπίτι του στο Μανχάταν.
Γιος του ηθοποιού Μπαρούς Λιούμετ και της χορεύτριας Γιουτζίνια Βέρμους, ο Σίντνεϊ Λιούμετ γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια και εμφανίσθηκε για πρώτη φορά επί σκηνής σε ηλικία 4 χρόνων στο θέατρο τέχνης Γιούντις της Νέας Υόρκης, όπου συνέχιζε να παίζει μέχρι τη δεκαετία του 50, όποτε και ξεκίνησε τη σκηνοθετική του σταδιοδρομία από την τηλεόραση.
Η πρώτη του κινηματογραφική σκηνοθετική απόπειρα ήταν το 1957 με την ταινία "Οι 12 ένορκοι", ένα δικαστικό δράμα που υμνήθηκε από τους κριτικούς και του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ σκηνοθεσίας.
Ο Σίντνεϊ Λιούμετ είχε προταθεί για Όσκαρ σκηνοθεσίας τέσσερις φορές, χωρίς ποτέ να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο, ωστόσο το 2005 βραβεύθηκε από την Ακαδημία για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.
Ο εκλιπών είχε σκηνοθετήσει ταινίες που άφησαν ιστορία όπως το "Σέρπικο" και την "Σκυλίσια Μέρα", με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσινο, το "Δίκτυο", "Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα", τον "Φόνο στο Όριεντ Εξπρές" και άλλες. Οι ταινίες του είχαν προταθεί για 40 Όσκαρ χωρίς να κερδίσουν ούτε ένα!
Ο θρυλικός σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια της σπουδαίας του καριέρας συνεργάστηκε  με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της 7ης τέχνης, όπως οι Αλ Πατσίνο, Σον Κόνερι, Κάθριν Χέπμπορν, Χένρι Φόντα, Φέι Ντάναγουεϊ και πολλοί άλλοι.
 απο υο news247.gr


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη